This
study presents heavy metal accumulation levels of Ceratophyllum dermersum L. exposed to chromium (Cr) at different
concentrations (0-12 mg/L) and durations (1, 3 and 5 days) and effects of Cr
toxicity on fresh and dry weights, photosynthetic pigmentation (chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll and carotenoid), protein contents and lipid
peroxidation. Cr accumulation increased with increasing metal concentration and
exposure time. The highest Cr accumulation value was determined at 12 mg/L Cr
application and after 5 days. Significant reductions in photosynaptic pigment and
protein contents from Cr toxicity were noted. Compared with the control groups,
minimum photosynthetic pigment levels were determined at 12 mg/L Cr after 5
days. The maximum reduction in the protein content was determined to be 35.84%.
Malondialdehyde (MDA) content was measured as a product of lipid peroxidation.
MDA content has also increased in direct proportion to the increase in
concentration and application time (p<0.05).
The maximum MDA level in the plant was measured as 15.58 nmol/g at 12 mg L Cr.
Bu çalışma,
farklı konsantrasyon (0-12 mg/L) ve sürelerde (1, 3 ve 5 gün) kroma (Cr) maruz
bırakılan Ceratophyllum dermersum L.
'un ağır metal akümülasyon seviyelerini ve Cr toksisitesinin taze ve kuru
ağırlıklar, fotosentetik pigmentasyon (klorofil a, klorofil b, toplam
klorofil ve karotenoid), protein içeriği ve lipid peroksidasyonu üzerine
etkilerini sunmaktadır. Cr akümülasyonu, metal konsantrasyonu ve uygulama
süresinin artışı ile artış göstermiştir. En fazla Cr akümülasyon değeri 12 mg/L
Cr uygulamasında ve 5 gün sonunda tespit edilmiştir. Cr toksisitesinden
kaynaklı fotosenteik pigment ve protein içeriklerinde önemli azalışlar
kaydedilmiştir. Kontrol gruplarıyla karşılaştırıldığında, minimum fotosentetik
pigment seviyeleri 5 gün sonra 12 mg/L kromda belirlenmiştir. Protein içeriğindeki
maksimum azalma %35.84 olarak tespit edilmiştir. Malondialdehit (MDA) içeriği,
lipid peroksidasyonunun bir ürünü olarak ölçülmüştür. Konsantrasyon ve uygulama
süresindeki artış ile doğru orantılı olarak MDA içeriği de artmıştır (p<0,05). Bitkideki maksimum MDA
seviyesi 12 mg/L kromda 15,58 nmol/g olarak ölçülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | May 30, 2018 |
Submission Date | August 6, 2017 |
Acceptance Date | September 9, 2017 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149