Tarım ürünleri gıda
sistemlerinin temel taşını oluşturmaktadır. Son yıllara kadar tarım
politikaları, uygulamalar ve araştırmalar birim alandan elde edilen verimin
arttırılmasına yönelikti. Birim alandan elde edilecek verimin arttırılması
önemli olmakla birlikte, bazı besin maddesi eksikliklerinin azaltılabilmesi
için tarımsal ürünlerin bu besin maddeleri yönünden zenginleştirilmesi
gerekmektedir. Son yıllarda, tahıllarda mineral maddelerin konsantrasyonlarını
arttırmaya yönelik çalışmalar bulunmaktadır ancak yağlı tohumlu bitkilerde,
özellikle susamda bu tarz çalışmalar bulunmamaktadır. Islah programlarının
oluşturulabilmesi için ebeveyn olarak kullanılacak genotiplerin tanımlanması ve
gerekli analizlerin yapılması gerekmektedir. Bu noktada, diğer bitki türlerinde
olduğu gibi susamda da yerel genotipler genetik kaynak olarak büyük önem arz
etmektedir. Analizi yapılan, farklı tohum renklerine sahip 24 adet susam
örneğinde demir içeriği 27.00 ile 68.89 mg kg-1 arasında
değişmektedir. En düşük demir içeriği Diyarbakır-Bismil popülasyonu içerisinden
seçilen kahverengi tohum rengine sahip susam örneklerinden elde edilirken, en
yüksek değer Gaziantep-Islahiye popülasyonu içerisinden seçilen beyaz tohum
rengine sahip susam örneklerinden elde edilmiştir. Susam örneklerinde tohum
rengi siyah>koyu kahverengi>kahverengi şeklinde açıldığında Fe içeriğinin
de azaldığı tespit edilmiştir. Demir içeriği ile tohum kabuğu rengi arasındaki
bu ilişki istatistiki olarak da önemli bulunmuş ve farklı gruplar oluşmuştur.
Agricultural products are
the primary source of most nutrients. To date, the primary focus of
agricultural research, policy, and practice has been on increasing yields with
little attention paid to improving the nutrient output of farming systems.
Increasing yields is important but the nutritional quality of crops produced
must also be a priority if sustainable progress toward reducing the prevalence
of malnutrition is to be realized. In major cereals, a number of genotypes with
enhanced concentrations of elements have been developed to improve the
nutritional quality of grain for human consumption, but no such major progress
has been reported in oilseed crops especially in sesame. Exploring genetic
diversity as a source of parents to improve nutritional value of crops is
importance in breeding programs. Herein, local genotypes are of great
importance as genetic resources in sesame, as in other plant species. The
results indicated, the highest iron content was recorded for Gaziantep-Islahiye
(white seed color, 68.89 mg kg-1) sesame population, while the
lowest iron content value was recorded for Diyarbakir-Bismil (brown seed color,
27.00 mg kg-1). Iron content was decreased as the seed color turned
to black>dark brown>brown. Therefore, the significant correlation were
observed between seed color and iron content.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2018 |
Submission Date | March 9, 2018 |
Acceptance Date | April 19, 2018 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149