Bu araştırma, yem bezelyesi (Pisum Sativum L.) silajına suda çözünür
karbonhidrat (ŞÇK) kaynağı olarak melas
ilavesinin silo fermantasyonu, mikrobiyolojisi, in vitro gaz üretimi ve nispi yem değerleri (NYD) üzerine
etkilerini saptamak için düzenlenmiştir. Bu amaçla yem bezelyesi bakla doldurma
döneminde hasat edilmiştir. Hasat sonrası yaklaşık 1.5-2.0 cm boyutunda parçalanan
taze materyale 0 (kontrol), 15, 30, 45 ve 60 g/kg taze materyal (TM) düzeyinde
melas katılmıştır.
Melas ilavesi yem bezelyesi silajlarının ham
besin maddeleri bileşimini önemli derecede etkilemiştir (P<0.01). Melas
dozuna bağlı olarak silajların ham protein (HP), ham yağ (HY), nötr deterjan
lif (NDF), asit deterjan lif (ADF) ve asit deterjan lignin (ADL) içeriği
azalmış, kuru madde (KM), ham kül (HK) ve suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK)
içeriği artmıştır (P<0.01). Melas ilavesi yem bezelyesi silajlarının
pH’sını, asetik asit, bütirik asit ve amonyak azotu (NH3-N)
içeriklerini düşürürken, laktik asit ve propiyonik asit içeriklerini
artırmıştır (P<0.01). Aynı şekilde melas ilavesi yem bezelyesi silajlarının in
vitro gaz üretimi, organik madde sindirim derecesini (OMSD) ve metabolik
enerji (ME) içeriklerini de artırmıştır
(P<0.01). Melas ilavesi ayrıca yem bezelyesi silajlarının nispi yem
değeri (NYD) ve kuru madde tüketimi (KMT)’ni olumlu yönde etkilemiştir
(P<0.01).
Araştırma sonucunda, melasın SÇK düzeyi düşük
olan yem bezelyesi silajlarında kullanılması, silajların yem değerini ve
fermantasyon özelliklerini iyileştirmiştir.
This research was designed to determine the effects
of molasses supplementation as a water-soluble carbohydrate source on silo
fermentation, microbiology, in vitro gas production and relative feed values of
pea (Pisum Sativum L.) silage. For
this purpose, pea plant was harvested during the pod period. After harvesting,
they were crushed to a size of 1.5-2.0 cm and molasses were added at 0
(control), 15, 30, 45 and 60 g/kg fresh material, respectively.
Molasses
supplementation affected (P<0.01) the composition of nutrients of pea
silage. Depending on level of molasses supplementation, crude protein, crude oil,
neutral detergent fiber, acid detergent fiber and acid detergent lignin
contents of pea silage decreased, dry matter, crude ash and water soluble carbohydrate
contents of pea silage increased (P<0.01). Molasses supplementation
decreased pH, acetic acid, butyric acid and ammonia nitrogen contents of pea
silage, whereas lactic acid and propionic acid contents of pea silage increased
(P<0.01). Likewise, the supplementation of molasses increased (P<0.01) in
vitro gas production, organic matter digestibility and metabolizable energy
contents of pea silage. In addition,
molasses supplementation positively affected (P<0.01) the relative feed value
and dry matter intake of pea silages. As
a result of the research, the use of molasses in water soluble carbohydrate
(WSC) insufficient pea silage, improved the feed value and fermentation
characteristics of pea silages.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2019 |
Submission Date | August 29, 2018 |
Acceptance Date | October 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 22 Issue: 1 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149