The present study was
conducted to determine different calcium carbonate (CaCO3) level
effects on growth, survival, molting frequency and body composition of
freshwater crayfish juvenile, Pontastacus leptodactylus (Eschscholtz,
1823). Initial mean weight and length juvenile crayfish were measured to be 0.53±0.01
g and 22.0±0.05 mm, respectively. Crayfish were stocked randomly in twelve
aquariums in area of 0.2 m2 at the rate of 50 crayfish/m2.
The different level of CaCO3 was added into a commercial trout diet
(Control), 3%, 6% and 12% for feeding the juvenile crayfish. After 90-day
study, supplementation of CaCO3 significantly (P< 0.05) did affect growth
rate, specific growth rate, feed intake, molting frequency, biomass, but
reduced survival of crayfish at level of 6% diet as compared to the other groups. The proximate composition of tail meat of
crayfish was unaffected by the diet. These results indicated that the calcium
carbonate addition is required for crayfish. At the end of the experiment, 6% of calcium carbonate was suggested to be used in formulated diets for
crayfish juvenile.
Scientific Project Office of Mustafa Kemal University
Project No: 04 Y 1 0121
This study was supported by funding from the Scientific Project Office of Mustafa Kemal University (Project No: 04 Y 1 0121). This study result is based on a part of the master thesis. The authors would like to thank the Faculty of Marine Sciences and Technology staff for their assistance during the study.
Bu çalışmada, farklı
seviyelerde kalsiyum karbonat kullanımının yavru tatlısu istakozu Pontastacus
leptodactylus (Eschscholtz, 1823)’lerinin büyümesi, hayatta kalması, kabuk
değişimi ve vücut kompozisyonları üzerine etkileri incelenmiştir. P.
leptodactylus yavrularının başlangıç ortalama ağırlıkları ve uzunlukları
sırasıyla 0,53±0,01 g ve 22,0±0,05 mm olarak hesaplanmıştır. Kerevitler,
rastgele metrekareye 50 adet 0,2 m2 alana sahip on iki akvaryuma
stoklanmıştır. Yavru kerevitleri beslemek için farklı seviyelerde CaCO3
ticari alabalık yemine (Kontrol), % 3, % 6 ve % 12 olacak şekilde ilave
edilmiştir. 90 günlük çalışmadan sonra, yemlere %6 oranında CaCO3'ın
ilave edilmesi diğer gruplarla kıyaslandığında, büyüme hızını, spesifik büyüme
hızını, yem alımını, kabuk değişim sıklığını, biyoması önemli ölçüde
(P<0.05) etkilemiş, ancak kerevitlerin hayatta kalma oranının
azalttığını göstermiştir. Kerevitlerin kuyruk etinden alınan örnekler
sonucunda, protein, yağ, nem ve kül içeriklerinin muamele grupları arasında istatistiki
olarak farklı olmadığı gözlenmiştir. Bu sonuçlar, diyet kalsiyum karbonat
takviyesinin kerevit için gerekli olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, deneyin
sonunda tatlı su istakoz yavruları için formüle edilmiş diyetlerde % 6 kalsiyum
karbonat kullanılması önerilir.
Project No: 04 Y 1 0121
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | Project No: 04 Y 1 0121 |
Publication Date | April 30, 2020 |
Submission Date | September 3, 2019 |
Acceptance Date | November 28, 2019 |
Published in Issue | Year 2020Volume: 23 Issue: 2 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149