Year 2020, Volume 23 , Issue 2, Pages 536 - 543 2020-04-30

Kefir İlavesinin Yonca Silajlarının Fermantasyon Özellikleri ve Aerobik Stabilitesi Üzerine Etkileri
The Effects of Kefir Addition on the Fermentation Characteristics and Aerobic Stability of Alfalfa Silages

Fisun KOÇ [1] , Bahattin KARAPINAR [2] , Berrin OKUYUCU [3] , Duygu KORUCU ERDEM [4]


Bu araştırmada, farklı dozlarda kefir ilavesinin yonca silajlarında fermantasyon gelişimi ve aerobik stabiliteleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Katkı maddelerinin ilavesinden sonra, yaklaşık 500 g örnek plastik torbalara konularak sıkıştırılmış ve vakumla içindeki hava alınmıştır. Her grup için 10’ar tane olmak üzere toplam 70 paket silaj laboratuvar şartlarında (25-30 °C) 45 gün fermantasyona bırakılmıştır. Silolama döneminin sonunda (45. gün) tüm silajlara 7 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Araştırmada ayrıca fermantasyonun 45. günü ve aerobik stabilite dönemi sonrası baskın olan laktik asit bakteri türleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yonca silajına ilave edilen kefir silajların pH, asetik asit, bütrik asit, propiyonik asit içeriklerini, kuru madde kaybını düşürürken, laktik asit içeriklerini kontrol grubuna göre arttırmıştır (P<0.001). Silajların lactobacilli ve maya içerikleri kontrol grubuna göre artarken, küf gelişimini ise tamamen engellemişdir (P<0.001). Diğer yandan, kefir ilavesi silajların (5x105 uygulamaları dışında) pH, maya içeriklerini, CO2 üretimlerini düşürerek aerobik stabilitelerini ise geliştirmiştir (P<0.001).

In this study, the effects of different doses of kefir on the fermentation characteristics and aerobic stability of alfalfa silages were investigated. After the addition of the additives, approximately 500 g of sample was placed in plastic bags and compressed. A total of 70 packages, 10 for each group, were allowed to ferment for 45 days in laboratory conditions (25-30 °C). The aerobic stability test was applied to the silages opened on the 45th day for 7 days. Chemical and microbiological analyzes were performed on the samples opened on the 45th day of fermentation. In addition, after silage fermentation of 45 days and aerobic stability period, lactic acid bacteria were identified. As a result, added kefir decreased pH, acetic acid, butyric acid, propionic acid content, dry matter loss, whereas increased lactic acid content significantly compared to control group (P<0.001). Lactobacilli and yeast contents of silages increased compared to control group, also completely prevented the growth of mold (P<0.001). On the other hand, kefir (except 5x105 applications) decreased pH, yeast contents, CO2 production and improved aerobic stability of alfalfa silages (P<0.001).

  • Akyıldız AR 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara, 236 s.
  • Anonim 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book: 427. London, Pp. 428.
  • Arriola KG, Queiroz OCM, Romero JJ, Casper D, Muniz E, Hamie J, Adesogan AT 2015. Effect of microbial inoculants on the quality and aerobic stability of bermudagrass round-bale haylage. J. Dairy Sci. 98:478–485.
  • Ashbell G, Weinberg ZG, Azrieli A, Hen Y, Horev B 1991. A simple system to determine the aerobic determination of silages. Can. Agric. Eng. 33: 391–395.
  • Basmacıoğlu H, Ergül M 2002. Silaj mikrobiyolojisi. Hayvansal Üretim Dergisi 43(1): 12-24.
  • Cebe Hotun G, Tuna YT, Koç F 2019. Silaj inokulantları kullanarak yapılan araştırmaların meta analitik değerlendirilmesi. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi.2 (2): 21-34.
  • Chen J, Stokes MR, Wallace CR 1994. Effects of enzyme-inoculant systems on preservation and nutritive value of hay crop and corn silages, J. Dairy Sci., 77: 501-512.
  • Daniel JLP, Checolli M, Zwielehner J, Junges D, Fernandes J, Nussio LG 2015. The effects of Lactobacillus kefiri and L. brevis on thefermentation and aerobic stability of sugarcane silage. Animal Feed Science and Technology 205: 69–74.
  • Efe E, Bek Y, Şahin M 2000. SPSS’te çözümleri ile istatistik yöntemler II. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü Yayınları, Kahramanmaraş, 223s.
  • EFSA 2013. Scientific Opinion on the safety and efficacy of Lactobacillus kefiri (DSM 19455) as a silage additive for all animal species. EFSA J. 4, 1–10, http://dx.doi.org/10.2903/j.efsa.2013.3177, Available online: http://www.efsa.europa.eu/en/ efsajournal/ doc/3177.pdf
  • Filya İ 2001. Silaj fermantasyonu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 32 (1): 87-93.
  • Illek J 2006. Health risk posed by feding low quality silage. 12. International Symposium on Forage Conservation. Brno, Czech Rep. April 3-5, 2006, p: 129-130.
  • Kızılşimşek M, Öztürk Ç, Küsek M, Mokhtar NEP, Ertem P 2016. Doğal vejatasyondan izole edilmiş ve belirli özelliklerine göre seçilmiş olan 10 adet lab izolatının mısır silajının fermantasyon profili ve aerobik stabilitesi üzerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel sayı-2): 278-284.
  • Kızılşimşek M, Schmidtt RJ Kung LJr 2007. Effects of a mixture of lactic acid bacteria applied as a freeze-dried or fresh culture on the fermentation of alfalfa silage. J. Dairy Science. 90 (12): 5698-5705.
  • Kleinschmit DH, Schmidt RJ, Kung L 2005. The effects of various antifungal additives on the fermentation and aerobic stability of corn silage. J. Dairy Sci. 88:2130–2139.
  • Koç F, Coşkuntuna L 2003. Silo yemlerinde organik asit belirlemede iki farklı metodun karşılaştırılması. Hayvansal Üretim, 44 (2): 37-47.
  • Kung L Jr, Muck RE 1997. Animal Response to Silage Additives. Pages 200–210 in Proc. Silage: Field to Feedbunk North American Conference. NRAES-99. Northeast Regional AgriculturalEngineering Service, Ithaca, NY.
  • McDonald P, Henderson N, Heron S 1991. The Biochemistry of Silage Cambrian Printers Ltd., Aberystwyth, 340p.
  • Muck RE, L Kung Jr 1997. Effects of silage additives on ensiling. Pages 187–199 in Proc. Silage: Field to Feedbunk North American Conference. NRAES-99. Northeast Regional Agricultural Engineering Service, Ithaca, NY.
  • Özpınar A 2012. Kefir ve bozanın in vitro antioksidan aktivitelerinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Phillip LE, Underrhill L, Garino H 1990. Effects of treating lucerne with an inoculum of lactic acid bacteria or formic acid upon chemical changes during fermentation, and upon the nutritive value of the silage for lambs. Grass and Forage Sci., 45 (3): 337–344.
  • Pitt R 1986. Microbial and enzymatic additives for ensiling. 54th, (pp. 137–147). Cornell Nutrition Conference for Feed Manufacturers. Proc Cornell Nutr Conf Feed Manuf 199.
  • Pitt RE 1990. The probability of inoculant effectiveness in alfalfa silages. American Society of Agricultural Engineering. 33:1771- 1778.
  • Playne MJ, McDonald P 1966. The Buffering Constituent of Herbage and of Silage, J. Sci. Food. 17(6): 264-268.
  • Seale DR, Pahlow G, Spoelstra SF, Lindgren S, Dellaglio F, Lowe JF 1990. Methods for The Microbiological Analysis of Silage, Proceeding of The Eurobac Conference, 147. Uppsala.
  • Silva VP, Pereira OG, Leandro E, Silva T Da, Ribeiro K, Mantovani H, Santos S 2016. Effects of lactic acid bacteria with bacteriocinogenic potential on the fermentation profile and chemicalcomposition of alfalfa silage in tropical conditions. J. Dairy Sci. 99:1895–1902.
  • SPSS Inc. 2007. SPSS for Windows, Version 16.0. Chicago, SPSS Inc.
  • Stokes MR 1992. Effects of an enzymes mixture, an inoculant and their interaction on silage fermentation and dairy production. Journal of Dairy Science. 75:764-773.
  • Supelco 1998. Analyzing fatty acids by packed column gas chromatography, Sigma-Aldrich Corp, Bulletin 856, Bellefonte, PA.
  • Zwielehner JC, Schoendorfer K, Schatzmayr G 2014. A meta-analysis of Lactobacillus kefiri DSM 19544 and Lactobacillus brevis DSM 23231 as silage inoculant in whole plant maize silage. In: Proc. Int. Sci. Conf. Probiotics and Prebiotics, Budapest, Hungary, p. 173.
Primary Language tr
Subjects Agriculture
Journal Section RESEARCH ARTICLE
Authors

Orcid: 0000-0002-5978-9232
Author: Fisun KOÇ (Primary Author)
Institution: TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Orcid: 0000-0002-6051-7023
Author: Bahattin KARAPINAR

Orcid: 0000-0001-8322-5050
Author: Berrin OKUYUCU

Orcid: 0000-0003-0728-5937
Author: Duygu KORUCU ERDEM

Supporting Institution Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
Project Number NKUBAP.00.24.AR.14.13
Thanks Bu çalışma NKUBAP.00.24.AR.14.13 numarasıyla, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir.
Dates

Application Date : September 13, 2019
Acceptance Date : November 8, 2019
Publication Date : April 30, 2020

APA Koç, F , Karapınar, B , Okuyucu, B , Korucu Erdem, D . (2020). Kefir İlavesinin Yonca Silajlarının Fermantasyon Özellikleri ve Aerobik Stabilitesi Üzerine Etkileri . Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi , 23 (2) , 536-543 . DOI: 10.18016/ksutarimdoga.vi.620292