In this study, the insecticidal activity of native diatomaceous earth (DE) Turco004 was tested against pupae of the Potato tuber moth, [Phthorimaea operculella (Zeller) (Lepidoptera: Gelechiidae)] in laboratory conditions. In the bioassays were used dust formulation and applied four concentrations (2.5, 5, 10 and 20g/m2) of DE. Pupa weights and the number of adults emerging from the pupae were recorded after 24, 48, 72, 96, 120, 144 and 168 hours of diatomaceous earth exposure. It was concluded that the weights of the pupae are significantly affected depending on exposure time. In addition, pupal eclosion was prevented, and no adult emergency was observed at all concentration applied. The data obtained revealed that the native diatom soil Turco004 may have a potential in the control of P. operculella at all applied doses.
Yapılan bu çalışmada, yerli diyatom toprağı Turco004’ün Patates Güvesi [Phthorimaea operculella (Zeller) (Lepidoptera: Gelechiidae)] pupasına karşı insektisidal etkisi laboratuvar şartlarında araştırılmıştır. Denemelerde diyatom toprağının toz halindeki formülasyonu uygulanmış ve dört farklı konsantrasyonu kullanılmıştır (2.5, 5, 10 ve 20g/m2). Uygulamadan 24, 48, 72, 96, 120, 144 ve 168 saat sonra pupa ağırlıkları ve ergin çıkışları kaydedilmiştir. Çalışma sonunda pupa ağırlıklarının zamana bağlı olarak önemli ölçüde etkilendiği görülmüştür. Ayrıca tüm dozlarda pupa açılımı engellenmiş ve herhangi bir ergin çıkışı gözlemlenmemiştir. Elde edilen veriler yerli diyatom toprağı Turco004’ ün P. operculella’nın kontrolünde bir potansiyele sahip olabileceğini ortaya koymuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2021 |
Submission Date | April 10, 2020 |
Acceptance Date | June 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 1 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149