In this study, the effects of methyl jasmonate [MeJA (0.5 and 1.0 mmol L-1)] and modified atmosphere packaging (MAP) applications on the physical and mechanical properties of ‘Precoce de Thyrinthe’ apricot variety during cold storage were investigated. Fruit were stored at 0±0.5C and 90±5% relative humidity for 20 days. Physical properties of apricot such as geometric mean diameter, sphericity, surface area, bulk and fruit densities; mechanical properties such as puncture-compression forces and friction coefficient were determined. It was observed that MeJA application did not produce a significant difference on the size characteristics of apricot compared to the harvest period. Regarding the storage time, decreases were observed in the change of compression force results obtained from the X-, Y- and Z- axes according to the increase in the storage time. Effect on the puncture force on three axes showed a lower tendency to decrease in MAP application than in the harvest period compared to the application without MAP. The coefficient of friction on laminate and galvanized sheet surfaces was lower than PVC, plywood and rubber surfaces.
Scientific Research Unit of Tokat Gaziosmanpaşa University
2017/103.
Bu çalışmada, metil jasmonat (MeJA) için, 0.5 ve 1.0 mmol L-1 dozları ile modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulamalarının soğukta muhafaza süresince ‘Precoce de Thyrinthe’ kayısı çeşidinin fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Meyveler, 0±0.5˚C ve % 90±5 oransal nemde 20 gün boyunca muhafaza edilmiştir. Kayısı meyvesinin fiziksel özellikleri olarak; geometrik ortalama çap, küresellik, yüzey alanı, ağırlık, yığın hacim ağırlığı, meyve hacim ağırlığı, mekanik özellikleri olarak; delme ve sıkıştırma kuvvetleri ve sürtünme katsayısı incelenmiştir. MAP uygulamasının istatistiksel olarak uzunluk, genişlik ve kalınlık parametreleri üzerindeki etkileri önemli bulunmuştur. MeJA uygulamasının kayısı meyvesinin boyut özellikleri üzerinde, hasat dönemine göre önemli bir farklılık meydana getirmediği görülmüştür. Depolama süresinin boyutsal parametreler üzerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Genel olarak, MAP uygulanan meyvelerde hasat dönemine göre yığın hacim ağırlığı değerlerindeki azalmanın daha az olduğu tespit edilmiştir. Depolama süresiyle ilgili olarak depolama süresi artışına göre sıkıştırma testi sonucu X-, Y- ve Z- ekseninden elde edilen sıkıştırma kuvveti sonuçlarının değişiminde azalmalar gözlenmiştir. X-, Y- ve Z- eksenlerindeki delme kuvvetine etkisi MAP’sız uygulamaya göre, MAP’lı uygulamada, hasat dönemine göre daha düşük düzeyde bir azalma eğilimi göstermiştir. Laminant ve galvaniz sac yüzeylerindeki sürtünme katsayısının, PVC, kontrplak ve lastik yüzeylerine göre daha düşük değerler vermiştir.
Geometrik ortalama çap Yığın hacim ağırlığı Sıkıştırma ve delme testleri Sürtünme katsayısı
2017/103.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | 2017/103. |
Publication Date | June 30, 2021 |
Submission Date | May 17, 2020 |
Acceptance Date | October 21, 2020 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149