Çalışma, Kırşehir ilinde sera işletmelerinde kullanılan sulama sularının kalitelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, ilde yer alan 12 sera işletmesinden sulama suyu örnekleri alınmıştır. Ayrıca, 0-30 ve 30-60 cm derinliklerinden üretim dönemi başlangıcı ve sonunda toprak örnekleri alınmıştır. Sulama suyu örneklerinde belirlenen pH değerleri 5.47-8.61, elektriksel iletkenlik (EC) ise 35-1720 dS m-1 arasında değişim göstermektedir. İşletmelerde kullanılan sulama sularının kalsiyum, magnezyum ve potasyum konsantrasyonları bakımından bir sorun oluşturmazken, işletmelerin %75’inin sulama suları yüksek düzeyde sodyum içermektedir. Sulama suyu örneklerinde karbonat iyonu bulunmazken, bikarbonat konsantrasyonları açısından örneklerin 10 tanesi orta sınıfında, 2 tanesinde ise önemsiz bulunmuştur. Klor sınıflamasına göre işletmelerin %91.67’si 1.sınıf ve %8.33’ü ise 3. sınıfa dahil olmuştur. Sülfat konsantrasyonları bakımından %90’ı 1. sınıfa, %10’u 2. sınıfa girmektedir. Sodyum Adsorbsiyon Oranı değerleri bakımından %91.67’si 1. sınıfa, %8.33’ü 2. sınıfta yer almıştır. Kalıcı Sodyum Karbonat değerleri bakımından ise sorun bulunmadığı belirlenmiştir. %Na değerlerine göre sınıflandırıldığında örneklerin %58.33’ü 1. sınıf, %33.33’ü 2. sınıf ve %8.33’ü 4. sınıf olarak belirlenmiştir. Bor konsantrasyonlarının bakımından %83.33’i 1.sınıf, %8.33’u 2. sınıf ve %8.33’ü 4. sınıfta yer almıştır. Yetiştirilen bitkiler dikkate alındığında toprak reaksiyonlarının sebze yetiştiriciliği açısından uygun, EC değerlerine bakıldığında, bazı sera topraklarının hafif ve orta tuzluluk gösterdiği belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, sera işletmelerinde sulama suyu analizlerinin düzenli olarak yapılması ve topraktaki tuzluluk düzeyinin takip edilmesi yetiştiricilik açısından önemli görülmüştür.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
ZRT.A4.21.021
Bu çalışma Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon birimi tarafından ZRT.A4.21.021 proje numarasıyla desteklenmiştir.
The study aimed to determine the quality of irrigation water used in greenhouse enterprises in Kırşehir, Türkiye. For this purpose, irrigation water samples were taken from 12 greenhouses located in the province. In addition, soil samples were taken at the beginning and end of the production period from 0-30 and 30-60 cm depths. The pH values determined in the irrigation water samples varied between 5.47 to 8.61, and the electrical conductivity (EC) varied between 35 to 1720 dS m-1. While the calcium, magnesium and potassium concentrations of the irrigation water used in the enterprises did not pose a problem 75% of the enterprises contain high levels of sodium in their irrigation waters. Besides, despite the fact that there were no carbonate ions in the irrigation water samples, 10 of the samples were in the moderate range and 2 of them were in lower range in terms of bicarbonate concentrations,. According to the chlorine classification, 91.67% of the enterprises were in the 1st class and 8.33% were in the 3rd class. As for sulphate concentrations, 90% were in the 1st class and 10% were in the 2nd class. In terms of Sodium Adsorption Rate values, 91.67% of them were in the 1st class and 8.33% of them were in the 2nd class. It was determined that there was no problem in terms of permanent sodium carbonate values. When classified according to %Na values, 58.33% of the samples were determined as the 1st class, 33.33% as the 2nd class and 8.33% as the 4th class. In terms of boron concentrations, 83.33% were in the 1st class, 8.33% in the 2nd class and 8.33% in the 4th class. Considering the plants grown, it was determined that the soil reactions were suitable for vegetable cultivation, and when the electrical conductivity values were considered, some greenhouse soils showed low and medium salinity. As a result of the study, regular analyses of irrigation water in greenhouse enterprises and monitoring the salinity level in the soil were considered important in terms of aquaculture.
Irrigation water quality Chemical properties Electirical conductivity Irrigation class Boron
ZRT.A4.21.021
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | ZRT.A4.21.021 |
Early Pub Date | May 27, 2023 |
Publication Date | October 31, 2023 |
Submission Date | September 25, 2022 |
Acceptance Date | November 17, 2022 |
Published in Issue | Year 2023Volume: 26 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149