Tea is one of the most consumed beverages. Saccharomyces cerevisiae, a model organism in studies on oxidative stress and toxicology, was used to investigate the effects of tea on oxidative stress induced by H2O2. S. cerevisiae cultures were prepared from black, green and white tea infusions and incubated at 30°C for 72 hours. Glutathione-S-transferase enzyme activity and total protein spectrophotometric, malondialdehyde, glutathione and alpha-tocopherol and ergosterol analyses from cell pellets obtained from cultures were performed by HPLC, and fatty acids were performed by GC device. Although protein level in tea infusion groups was higher (p<0.001) compared to control and H2O2 groups, malondialdehyde level decreased (p<0.001). Glutathione and GST levels were decreased in other tea infusion groups except for black tea infusion and black tea infusion+H2O2 groups (p<0.001). Ergosterol levels decreased in both tea infusion and H2O2+tea infusion groups (p<0.05; p<0.001). While palmitic acid increased (p<0.01) in tea infusions and H2O2 groups, palmitoleic acid decreased (p<0.05). Stearic and oleic acid levels decreased in tea infusion groups (p<0.05). As a result, it has been observed that the water-soluble components of tea have effects on fatty acid biosynthesis, other metabolic products and oxidative stress.
Saccharomyces cerevisiae Glutathione-S-transferase Hydrogen peroxide Lipid peroxidation Tea varieties
Çay, en çok tüketilen içeceklerden biridir. Çayın, H2O2 ile oluşturulan oksidatif stres üzerindeki etkilerini araştırmak için Saccharomyces cerevisiae, oksidatif stres ve toksikoloji ile ilgili çalışmalarda model organizma, kullanılmıştır. Siyah, yeşil ve beyaz çay infüzyonlarından S. cerevisiae kültürleri hazırlandı ve 30°C'de 72 saat inkübe edildi. Kültürlerden elde edilen hücre peletlerinden glutatyon-S-transferaz enzim aktivitesi ve total protein spektrofotometrik, malondialdehit, glutatyon ve alfa tokoferol ve ergosterol analizleri HPLC ile, yağ asitleri ise GC cihazı ile yapıldı. Çay infüzyon gruplarında protein düzeyi kontrol ve H2O2 gruplarına göre daha yüksek (p<0.001) olmasına rağmen, malondialdehit düzeyi azalmıştır (p<0.001). Siyah çay infüzyonu ve siyah çay infüzyonu+H2O2 grupları dışındaki diğer çay infüzyon gruplarında glutatyon ve GST seviyeleri azaldı (p<0.001). Ergosterol seviyeleri hem çay infüzyonu hem de H2O2+çay infüzyonu gruplarında azaldı (p<0.05; p<0.001). Çay infüzyonlarında ve H2O2 gruplarında palmitik asit artarken (p<0.01), palmitoleik asit azalmıştır (p<0.05). Çay infüzyon gruplarında stearik ve oleik asit seviyeleri azaldı (p<0.05). Sonuç olarak, çayın suda çözünen bileşenlerinin, yağ asidi biyosentezi, diğer metabolik ürünlerin ve oksidatif stres üzerinde etkileri olduğu görülmüştür.
Glutatyon-S-transferaz Hidrojen peroksit Lipt peroksidasyonu Saccharomyces cerevisiae Çay çeşitleri
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Early Pub Date | May 27, 2023 |
Publication Date | October 31, 2023 |
Submission Date | December 20, 2022 |
Acceptance Date | March 3, 2023 |
Published in Issue | Year 2023Volume: 26 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149