This research was carried out to investigate the changes in milk components and the factors affecting milk components in dairy cattle in the early lactation period. Three periods of milk samples were taken on the twentieth, forty-eighth, and sixty-eighth days of lactation, and milk components and electrical conductivity were determined. In the study, besides electrical conductivity, milk components, lactose, pH, protein, somatic cell count, dry matter, non-fat dry matter, and fat values were investigated. These values were determined as 5.534±0.0200 mS cm-1, 4.985±0.0300, 6.601±0.0100, 2.957±0.0200%, 297.273±56.8400 units ml-1, 11.585±0.0200, 8.501±0.0300 and 3.033±0.02%, respectively. Among the factors whose effects on milk composition were examined, the effect of the month of birth had a significant effect on the electrical conductivity, pH, and somatic cell count values, and very significantly on the lactose value. The effect of parity and control days was not significant for any feature. It is thought that conducting this study in a way to cover the later periods of lactation will be important in terms of revealing the differences.
Milk components Early lactation Protein Electrical conductivity Holstein-Friesian
21201039 nolu proje ile desteklenmiştir.
ÖZ
Bu araştırma, Konya ili Sarayönü ilçesinde bulunan özel bir sığırcılık işletmesinde yetiştirilen süt sığırlarının erken laktasyon döneminde süt komponentlerindeki değişimler ve süt komponentlerini etkileyen faktörlerin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Laktasyonun yirminci, kırkıncı ve altmışıncı günlerinde üç dönem süt numunesi alınmış ve süt komponentleri belirlenmiştir. Süt komponentleri olarak elektrik iletkenliği, laktoz, pH, protein, somatik hücre sayısı, kuru madde, yağsız kuru madde ve yağ değerleri incelenmiştir. Bu değerler sırasıyla 5.534 ± 0.02 mS/cm, % 4.985 ± 0.03, 6.601 ± 0.01, % 2.957 ± 0.02, 297.273 ± 56.84 adet/ml, % 11.585 ± 0.02, % 8.501 ± 0.03 ve % 3.033 ± 0.02 olarak tespit edilmiştir
Sütün bileşimine etkisi incelenen faktörlerden doğum ayının etkisi elektrik iletkenliği, pH ve somatik hücre sayısı değerlerine P<0.05 seviyesinde, laktoz değerine ise P<0.01 seviyesinde önemli bulunmuştur. Laktasyon sırası ve kontrol grubunun etkisi hiçbir özellikte önemli bulunmamıştır.
Araştırmaya konu olan işletmelerde süt komponentlerinden bir kısmının beklenen veya bildirilen literatür değerlerinden düşük çıktığı, bazılarının ise normal değerler içerisinde seyrettiği görülmüştür. Bu nedenle bu işletmelerde rasyonların düşük çıkan değerler bakımından yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Pik döneme kadar süt komponentlerinde çok fazla bir değişim olmadığı da görülmüştür. Bu çalışmanın, laktasyonun daha ileriki dönemlerini kapsayacak şekilde yapılmasının farklılıkların ortaya konması açısından önemli olacağı düşünülmektedir.Bu araştırma, süt sığırlarının erken laktasyon döneminde süt bileşimlerindeki değişimler ve süt bileşimlerini etkileyen faktörlerin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Laktasyonun yirminci, kırkıncı ve altmışıncı günlerinde üç dönem süt numunesi alınmış ve süt bileşimleri ve elektrik iletkenliği belirlenmiştir. Araştırmada elektrik iletkenliğinin yanında süt bileşimlerinden, laktoz, pH, protein, somatik hücre sayısı, kuru madde, yağsız kuru madde ve yağ değerleri incelenmiştir. Bu değerler sırasıyla 5.534 ± 0.0200 mS cm-1, % 4.985 ± 0.0300, 6.601 ± 0.0100, % 2.957 ± 0.0200, 297.273 ± 56.8400 adet ml-1, % 11.585 ± 0.0200, % 8.501 ± 0.0300 ve % 3.033 ± 0.0200 olarak tespit edilmiştir. Sütün bileşimine etkisi incelenen faktörlerden doğum ayının etkisi elektrik iletkenliği, pH ve somatik hücre sayısı değerlerine önemli seviyede, laktoz değerine ise çok önemli seviyede etkili olmuştur. Laktasyon sırası ve kontrol gününün etkisi hiçbir özellikte önemli bulunmamıştır. Bu çalışmanın, laktasyonun daha ileriki dönemlerini kapsayacak şekilde yapılmasının farklılıkların ortaya konması açısından önemli olacağı düşünülmektedir.
Süt bileşimleri Erken laktasyon Süt proteini Elektrik iletkenliği Siyah Alaca
Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
21201039 nolu proje ile desteklenmiştir.
Bu çalışma Burak TATLISU’nun Yüksek Lisans tezinden üretilmiş olup Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından 21201039 nolu proje ile desteklenmiştir. Destekten dolayı Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğüne teşekkür ederiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 21201039 nolu proje ile desteklenmiştir. |
Erken Görünüm Tarihi | 11 Mart 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 10 Mayıs 2023 |
Kabul Tarihi | 21 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024Cilt: 27 Sayı: 3 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.