This study aimed to develop sodium caseinate-based films incorporating S. boulardii and different amounts of psyllium mucilage powder (PMP; 0%, 0.125%, 0.25%, and 0.5% (w/v)). The obtained films were characterized for thickness, moisture content (MC), water solubility (WS), water vapor permeability (WVP), opacity, color, and probiotic viability after the drying process. The addition of PMP had a significant effect (p<0.05) on the thickness, MC, and WVP values of the films. The incorporation of 0.5% PMP led to a significant increase in the thickness, MC, and WVP values of films. While the addition of PMP did not result in a statistically significant impact on film opacity (p>0.05), it did have a significant effect on color values (p<0.05). The incorporation of PMP significantly (p<0.05) increased the drying stability of the probiotic, with the highest viability observed in the sample containing 0.25% PMP. Our study results support the promising potential of sodium caseinate films incorporating psyllium mucilage as carriers for the probiotic S. boulardii.
Bu çalışmada, sodyum kazeinat esaslı S. boulardii ve farklı oranlarda psyllium müsilaj tozu (PMP; %0, %0.125, %0.25 ve %0.5 (a/h)) içeren biyoaktif filmlerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen filmler kalınlık, nem içeriği, suda çözünürlük (SÇ), su buharı geçirgenliği (SBG), opaklık, renk ve kurutma sonrası probiyotik canlılığı açısından incelenmiştir. PMP ilavesinin filmlerin kalınlık, nem ve SBG değerleri üzerindeki etkisi önemli (p<0.05) bulunmuştur. %0.5 PMP içeren filmlerin kalınlık, nem ve SBG değerlerinde önemli bir artış tespit edilmiştir. PMP konsantrasyonunun film opaklığı üzerindeki etkisi önemli (p>0.05) bulunmamıştır. Ancak, PMP konsantrasyonunun renk değerleri üzerindeki etkisi önemli (p<0.05) bulunmuştur. PMP ilavesi, probiyotiğin kuruma stabilitesini önemli ölçüde artırmıştır (p<0.05) ve en yüksek canlılık oranı %0.25 PMP içeren örnekte tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarımız, psyllium müsilajı içeren sodyum kazeinat filmlerin probiotik S. boulardii için taşıyıcı olarak umut verici bir potansiyele sahip olduğunu desteklemektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Properties |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Early Pub Date | April 23, 2024 |
Publication Date | August 15, 2024 |
Submission Date | July 11, 2023 |
Acceptance Date | November 28, 2023 |
Published in Issue | Year 2024Volume: 27 Issue: 4 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149