This study was conducted to determine the effects of different vermicompost doses on plant growth, quality properties and element contents in curly lettuce (Lactuca sativa L. var. crispa). The research was carried out in pots under plastic greenhouse conditions in Karabük province. In the study, 6 applications as 4 different doses of vermicompost (V), chemical fertilizer (CF) and control were examined. The applications were as follows: 1) Control (100% soil), 2) V1 (97.5% soil + 2.5% vermicompost, w/w), 3) V2 (95% soil + 5% vermicompost, w/w), 4) V3 (90% soil + 10% vermicompost, w/w), 5) V4 (80% soil + 20% vermicompost, w/w) and 6) CF (100% soil + chemical fertilizer). The experiment was established in completely randomized design with 3 replications. According to the research findings, vermicompost applications significantly increased plant height, plant fresh weight, plant dry weight, number of marketable leaves, chlorophyll, nitrogen, phosphorus, potassium, magnesium, calcium, sodium, iron, copper, and zinc contents of the plant compared with the control. When compared to the control, V1 application increased plant fresh weight by 13.25% and phosphorus content by 44.07%; V2 application increased potassium content by 24.29%; V3 application increased plant height by 13.77%, chlorophyll content by 22.30% and nitrogen content by 53.23%; V4 application increased magnesium content by 48.46%, calcium content by 14.36% and zinc content by 16.19%. It was detected that vermicompost had positive effects on plant growth, quality properties and element contents in curly lettuce. As a result, vermicompost can be used successfully as an alternative organic fertilizer for sustainable agriculture in curly lettuce cultivation.
Lactuca sativa Organic fertilizer Plant growth Quality properties Elements
Bolu Abant Izzet Baysal University
2017.10.05.1194
The authors would like to thank Assoc. Prof. Dr. Ferit Sönmez for her support in the chemical analyses and Unit of Scientific Research Projects (2017.10.05.1194) of Bolu Abant Izzet Baysal University for the financial support. This article was produced from Serap Karademir’s M.Sc thesis " Determination of the Effects of Vermicompost Applications at Different Rates on Plant Growth, Quality Properties and Nutrient Content in Lettuce".
Bu çalışma, farklı vermikompost dozlarının kıvırcık marulda (Lactuca sativa L. var. crispa) bitki gelişimi, kalite özellikleri ve element içerikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Karabük ilinde plastik sera koşullarında saksılarda yürütülmüştür. Çalışmada, vermikompostun (V) 4 farklı dozu, kimyasal gübre (CF) ve kontrol olmak üzere 6 uygulama incelenmiştir. Uygulamalar aşağıdaki gibidir: 1) Kontrol (%100 toprak), 2) V1 (%97.5 toprak + %2.5 vermikompost, w/w), 3) V2 (%95 toprak + %5 vermikompost, w/w), 4) V3 (%90 toprak + %10 vermikompost, w/w), 5) V4 (%80 toprak + %20 vermikompost, w/w) ve 6) CF (%100 toprak + kimyasal gübre). Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırma bulgularına göre, vermikompost uygulamaları kontrole göre bitki boyu, bitki yaş ağırlığı, bitki kuru ağırlığı, pazarlanabilir yaprak sayısı, klorofil, azot, fosfor, potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, bakır ve çinko içeriğini önemli ölçüde artırmıştır. Kontrol ile karşılaştırıldığında, V1 uygulaması bitki yaş ağırlığını %13.25 ve fosfor içeriğini %44.07 oranında; V2 uygulaması potasyum içeriğini %24.29 oranında; V3 uygulaması bitki boyunu %13.77, klorofil içeriğini %22.30 ve azot içeriğini %53.23 oranında; V4 uygulaması magnezyum içeriğini %48.46, kalsiyum içeriğini %14.36 ve çinko içeriğini %16.19 oranında artırmıştır. Vermikompostun kıvırcık marulda bitki gelişimi, kalite özellikleri ve element içerikleri üzerine olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, vermikompost kıvırcık marul yetiştiriciliğinde sürdürülebilir tarım için alternatif bir organik gübre olarak başarılı bir şekilde kullanılabilir.
Lactuca sativa Organik gübre Bitki gelişimi Kalite özellikleri Elementler
2017.10.05.1194
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2017.10.05.1194 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 26 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 24 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.