Bu çalışmada, Saccharomyces cerevisiae L. kültür ortamında bazı fosfazenlerin biyokimyasal aktiviteleri belirlendi. Deneysel uygulamada farklı fosfazen molekülleri kullanıldı. Çalışma kapsamındaki deney grupları; kontrol grubu, H2O2 (Hidrojen peroksit) ve fosfazen molekülleri grupları şeklinde düzenlendi. Gruplar hazırlandıktan sonra, kontrol grubu dışında diğer kültürlere 30 µg fosfazen ve 100 µl H2O2 ilave edildi. 30 °C de 72 saat inkübasyona bırakıldı. İnkübasyon sonunda hücre peletleri ayrıldı. Elde edilen süpernatantdan Glutatyon S-Transferaz (GST) ile total protein düzeyleri belirlendi. Hekzan/izopropanol alkol karışımı ile elde edilen homojenattan da yağ asidi ve lipofilik moleküllerin analizi yapıldı. Deney sonuçlarına göre, fosfazen molekülü ve H2O2 ilave edilen maya hücrelerinde total protein değerleri ile GST değerlerinde paralel bir artış gözlenirken, bazı gruplarda protein miktarında artış saptandığı halde GST düzeyinde azalma olduğu belirlendi. S. cerevisiae’ nin membran yapısında önemli bir yer kaplayan ergosterolün, T3 ve T3B kodlu fosfazenler ile H2O2 gruplarında kontrol grubuna göre yüksek, T4 kodlu fosfazenler ile H2O2 gruplarında ise düşük olduğu belirlendi. Sonuç olarak; S. cerevisiae kültür ortamına fosfazen ve H2O2 moleküllerin eklenmesinin, ergosterol ve yağ asidi sentezi ile yağ asitlerinin hidrokarbon zincirine çift bağ girişi yapan enzimlerin son ürünlerinde artışlara ya da azalışlara neden olduğu ortaya konulmuştur.
Fosfazen H2O2 (Hidrojen peroksit) Lipofilik moleküller Saccharomyces cerevisiae L. Yağ asiti
Bitlis Eren Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) birimi
BEBAP 2019.008
Bu çalışma. Bitlis Eren Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) birimi tarafından BEBAP 2019.008 nolu proje numarası ile desteklenmiştir.
In this study, biochemical activities of some phosphazenes were determined in Saccharomyces cerevisiae L. culture medium. Different phosphazene molecules were used in experimental practice. The experimental groups within the scope of the study were organized as control group, H2O2 (Hydrogen peroxide) and groups of phosphazen molecules. After the groups were prepared, 30 µg of phosphazen and 100 µl of H2O2 were added to other cultures, except for the control group of S. cerevisiae culture. It was incubated for 72 hours at 30 °C. At the end of incubation, cell pellets were separated. Glutathione S-Transferase (GST) and Total protein levels were determined from supernatant. The fatty acid and lipophilic molecules were analyzed from the homogenate obtained with the hexane / isopropanol alcohol mixture. According to our experimental results, while total protein values and GST values increased in parallel with the phosphazen molecule and H2O2 added yeast cells, GST levels were decreased in some groups, although an increase in the amount of protein was observed. Ergosterol, which has an important place in the membrane structure of S. cerevisiae, was found to be higher in T3 and T3B coded phosphazenes and H2O2 groups compared to the control group, and low in T4 coded phosphazenes and H2O2 groups. Our study results revealed that as a result of the addition of phosphazen and H2O2 molecules to the culture medium of S. cerevisiae, ergosterol and fatty acid synthesis, fatty acids cause increases or decreases in the end products of enzymes that double-enter the hydrocarbon chain.
Phosphazene H2O2 (hydrogen peroxide) Lipophilic molecules Saccharomyces cerevisiae L. Fatty acid
BEBAP 2019.008
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | BEBAP 2019.008 |
Publication Date | February 28, 2023 |
Submission Date | December 31, 2021 |
Acceptance Date | March 10, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.