Bitkiler çok eski zamanlardan beri hem Türkiye’de hem de dünyada tıbbi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bu bitkilerin çoğu antimikrobiyal özellikleri nedeniyle pek çok hastalığın tedavi sürecine dahil edilmektedir. Benzer şekilde meyveler de geleneksel tedavi amaçlı halk arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Bir yabani meyve türü olan Berberis crataegina (karamuk) meyveleri tanen, organik asitler, yüksek oranda C vitamini ve antosiyanin içermekte olup; ateş düşürücü, kaşıntı önleyici ve diüretik etkilerinden dolayı yaygın olarak tüketilmektedir. Bu çalışmada, Berberis crataegina meyvelerinin farklı çözücülerle (etanol, metanol, hekzan, diklorometan) hazırlanan ekstratlarının total antioksidan/oksidan etkileri ve Stenotrophomonas maltophilia bakterisine karşı antibakteriyel etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada, toplanıp kurutulan meyve tanelerinin farklı çözücülerle hazırlanan ekstraktlarında total antioksidan/oksidan seviyeleri ticari kitler ile spektrofotometrede ölçüldü. Berberis crataegina meyvelerinin Stenotrophomonas maltophilia bakterisine karşı antibakteriyel etkisinin olup olmadığı disk difüzyon yöntemiyle belirlendi. Çalışmaya göre Berberis crataegina meyvelerinin yüksek antioksidan seviyeye sahip olduğu, Stenotrophomonas maltophilia bakterisine karşı antibakteriyel etkisinin olmadığı tespit edildi.
Berberis crataegina Stenotrophomonas maltophilia Total antioksidan seviye Total oksidan seviye
Gaziantep Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetimi
FEF.YLT.20.09
Bu çalışmaya desteklerinden dolayı Gaziantep Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri yönetimine, çalışmaya akademik yönden katkı sağlayan saygıdeğer hocalarım Prof. Dr. İbrahim Halil KILIÇ’a, Doç. Dr. Işık Didem KARAGÖZ’e ve laboratuvar kısmında yardımlarını esirgemeyen Bekir ÇAKMAK’a teşekkürler.
Plants have been used for medicinal purposes both in Türkiye and in the world since ancient times. Many of these plants are included in the treatment process of many diseases due to their antimicrobial properties. Similarly, fruits are frequently used among the people for traditional treatment purposes. Berberis crataegina (barberry) fruits, a wild fruit species, contain tannins, organic acids, high levels of vitamin C and anthocyanins; it is widely consumed due to its antipyretic, antipruritic and diuretic effects. In this study, it was aimed to determine the total antioxidant/oxidant effects of Berberis crataegina fruit extracts prepared with different solvents (ethanol, methanol, hexane, dichloromethane) and antibacterial effect against Stenotrophomonas maltophilia bacteria. In the study, the total antioxidant/oxidant levels of the extracts of the collected and dried fruit grains prepared with different solvents were measured in spectrophotometer with commercial kits. The antibacterial effect of Berberis crataegina fruits against Stenotrophomonas maltophilia was determined by disk diffusion method. According to the study, it was determined that Berberis crataegina fruits had high antioxidant level and had no antibacterial effect against Stenotrophomonas maltophilia bacteria.
Berberis crataegina Stenotrophomonas maltophilia Total antioxidant level Total oxidant level
FEF.YLT.20.09
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FEF.YLT.20.09 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 8 Şubat 2022 |
Kabul Tarihi | 1 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.