In this study, it was aimed to determine the uptakes of N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn and Cu and utilization rates of N, P, K and Ca by cauliflower, lettuce, leek, onion and radish plants grown under greenhouse conditions depending on the farmer practices. For this reason, the breeding practices and fertilization program of the farmers were taken as the basis. The research was continued until the harvest period of each plant. According to the results of the analysis, significant differences (P<0.01) were found in examined parameters between the fertilized and non-fertilized treatments. Based on the nutrient uptake of the plants, it was seen that the radish plant removed the highest nutrient and the onion removed the least nutrient in both conditions. Considering the fertilizer nutrient utilization rates of plants as percentage for N, P, K, and Ca were 5.61, 4.31, 14.30, 75.30 for cauliflower; 11.39, 13.50, 38.70 and 22.31 for lettuce; 8.32, 8.06, 17.90, 43.0 for leek; 2.79, 2.50, 7.10, 41.80 for onion and 23.10, 33.83, 81.50 and 335 for radish plant. Although the applied fertilizers had a positive effect on the yield and nutrient concentrations of the plants, utilization rates were found to be quite low especially for N, P, and K. These results showed that these plants grown under greenhouse conditions according to farmer treatments were not fertilized properly.
Farmer practices Greenhouse Nutrient uptake Nutrient utilization rates
ISUBÜ
We tank to ISUBU BAP for the finantial support for this work.
Bu çalışmada, çiftçi uygulamaları altında serada yetiştirilen karnabahar, marul, pırasa, soğan ve turp bitkilerinin N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn ve Cu alımlarıyla N, P, K ve Ca kullanım oranlarını belirlemek amaçlanmıştır. Bu nedenle, çiftiçilerin yetiştiricilik pratikleri ve gübreleme uygulamaları temel alınmıştır. Araştırma, her bitkinin hasat dönemine kadar sürdürülmüştür. Analiz sonuçlarına göre gübreli ve gübresiz uygulamalar arasında incelenen özellikler açısından istatistiksel olarak önemli farklar olduğu belirlenmiştir (P<0.01). Bitkilerin besin elementi alımlarına göre genel bir değerlendirme yapılırsa, her iki durumda da en fazla besin elementi alımının turp, en az besin maddesi alımının ise soğan tarafından gerçekleştiği görülmüştür. Gübrelerle uygulanan besin elementlerinden yararlanma oranları değerlendirildiğinde, bitkilerin N, P, K ve Ca’dan yararlanma oranlarının yüzde olarak karnabahar için sırasıyla 5.61, 4.31, 14.30 ve 75.30, marul için; 11.39, 13.50, 38.70 ve 22.30, pırasa için; 8.32, 8.06, 17.90 ve 43.0, soğan için; 2.79, 2.50, 7.10 ve 41.80, turp için; 23.10, 33.83, 81.50 ve 335.0 olduğu belirlenmiştir. Uygulanan gübreler, bitkilerin verim ve besin elementi içeriklerini olumlu etkilemiş olsa da, özellikle N, P ve K için yararlanma oranlarının oldukça düşük olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, sera koşullarında çiftiçi uygulamalarına göre yetiştirilen bu bitkilerin uygun gübrelenmediğini göstermektedir.
Çiftçi uygulamaları Sera Besin elementi alımı Besin elementinden yaralanma oranları
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 19 Nisan 2022 |
Kabul Tarihi | 14 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.