In this study, it was aimed to determine the total antioxidant capacity and free radical scavenging activity of the extracts obtained by ultrasonic assisted extraction of oat grains, as well as to determine the fatty acid profile and total tocopherol content of oat extracts. For this purpose, we determined the total antioxidant capacity of oat grains extracts according to the copper ions (Cu2+) reducing antioxidant capacity (CUPRAC) test. At the same time, the radical scavenging capacity of oat extracts was investigated by the 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazil (DPPH•) method. Fatty acid composition of oat extract was determined via GC-FID analysis. Total tocopherol content was determined spectrophotometrically. The total antioxidant capacity of the oat grain extract was calculated as 1.5 ± 0.03 mmol TR 100g-1-oat grains extract by CUPRAC method. The DPPH• radical scavenging activity of the oat extract was calculated as 2.02 ± 0.01 mmol TR 100 g-1 – oat extract. Oat extracts exhibited potent antioxidant and radical scavenging ability. GC-FID results revealed that oat extract was rich in unsaturated fatty acids (Oleic acid, 43%; Linoleic acid, 34%). Total tocopherol content of oat oil extracts was 1376.3 ± 16 mg kg-1-oat extract.
Oat grains Total tocopherol CUPRAC method Fatty acid profile Ultrasonic assisted extraction
Bu çalışmada yulaf tanelerinin ultrasonik destekli ekstraksiyonu ile elde edilen ekstraktların toplam antioksidan kapasitesi, serbest radikal süpürme aktivetisinin belirlenmesinin yanı sıra yulaf ekstraktının yağ asidi profili ve toplam tokoferol içeriğinin belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla, bakır iyonları (Cu2+) azaltıcı antioksidan güç testi (CUPRAC) metoduna göre yulaf taneleri ekstraktlarının toplam antioksidan kapasitesi belirlendi. Aynı zamanda, 1,1-difenil-2-pikril-hidrazil (DPPH•) yöntemine göre yulaf ekstraktlarının radikal süpürme kapasitesi araştırıldı. Yulaf ekstraktının yağ asidi komposizyonu GC-FID analizlerine göre belirlendi. Toplam tokoferol içeriği ise spektrofotometrik olarak belirlendi. Yulaf taneleri ekstraktının CUPRAC metoduna göre toplam antioksidan kapasitesi 1.5 ± 0.03 mmol TR /100g-yulaf taneleri ekstraktı olarak hesaplandı. Yulaf ekstraktının DPPH• radikali süpürme aktivitesi ise 2.02 ± 0.01 mmol TR /100 g – yulaf ekstraktı olarak hesaplandı. Yulaf özleri, güçlü antioksidan ve radikal süpürme yeteneği sergiledi. GC-FID sonuçları yulaf ekstraktının doymamış yağ asitlerince zengin olduğunu (Oleik asit, %43; Linoleik asit, %34) ortaya çıkardı. Yulaf taneleri ekstraktlarının toplam tokoferol içeriği ise 1376.3 ± 16 mg/kg-yulaf ekstrakt olarak bulundu.
Yulaf taneleri Toplam tokoferol Yağ asidi profili Ultrasonik destekli ekstraksiyon CUPRAC method
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2022 |
Submission Date | May 1, 2022 |
Acceptance Date | June 22, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.