This study was planned to determine the effects of sumac juice and different application methods on the fattening and immune performance of broiler chickens. The study started with 240 Ross 308 broiler chickens at the age of 1 day. The trial model consisted of 6 groups in total, in the 3*2 interaction model, in which three different sumac levels were given in two different ways. Each group was arranged to contain 4 replications, and 10 broilers per replication. Birds were supplemented with three different levels (0, 5, and 10 g/liter) of sumac both in drinking water and via inhalation. This experiment lasted 42 days. Live weight and feed consumption were determined on the 10th, 24th, and 42nd days. On the 32nd day of the study, the chickens were vaccinated against infectious bronchitis virus (IBV) and Newcastle disease virus (NDV) by adding them to drinking water for an immunity test. During slaughter, blood samples were taken for antibody titers, and hematological tests and lipid profiles were performed. It was observed that the additive of sumac given by drinking water or inhalation did not have a significant effect on the growth performance of broilers. However, steam application significantly reduced feed consumption and body weight gain. Sumac was not effective in reducing the lipid profile, particularly cholesterol, in the serum of broiler chickens. In addition, although the production of antibodies against NDV and IBV in broilers was improved to some extent, the antibody titer against IBV showed a significantly positive improvement with inhalation administration.
Fattening performance Covid-19 Antibody Respiratory infections Hemagglutination inh. (HI) test
Bu çalışma, sumak suyunun farklı uygulama yollarının etlik piliçlerin besi süresi ve bağışıklık performansına etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma kuluçkahaneden alınan 1 günlük 240 Ross 308 etlik civciv ile başlatılmıştır. Üç farklı sumak seviyesinin iki farklı şekilde verildiği 3*2 interaksiyon modelinde deneme modeli toplam 6 gruptan oluşmuştur. Her grup, 4 tekerrür ve her bir tekerrürde 10 piliç içerecek şekilde düzenlenmiştir. Piliçlere hem içme suyu hem de inhalasyon yoluyla üç farklı seviyede (0, 5 ve 10 g/litre) sumak suyu verilmiştir. Çalışma süresi 42 gün olmuş ve deneme süresince canlı ağırlık, ağırlık artışı, yem tüketimi ve yem dönüşüm oranını belirlemek için 10, 24 ve 42. günlerde canlı ağırlıklar ve yem tüketimleri ölçülmüştür. Çalışmanın 32. gününde tavuklar, bağışıklık testi için içme suyu ile verme yöntemi ile Enfeksiyöz bronşit virüsü (IBV) ve Newcastle hastalığı virüsüne (NDV) karşı aşılanmıştır. Kesim sırasında antikor titreleri için kan örnekleri alınmıştır. Piliçlerin kesiminden sonra hematolojik testler ve lipid profili incelenmiştir. İçme suyu veya inhalasyon yoluyla verilen sumak suyu uygulamasının etlik piliçlerin büyüme performansı üzerinde önemli bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Bununla birlikte, buhar uygulaması, yem tüketimi ve canlı ağırlık artışını önemli ölçüde azaltmıştır. Sumak, etlik piliçlerin serumundaki lipid profilini, özellikle kolesterolü düşürmede etkili olmamış ve piliçlerin NDV ve IBV aşısına karşı antikor üretimi bir dereceye kadar geliştirilmiş olsada, IBV'ye karşı antikor titresi, inhalasyon uygulamasıyla önemli ölçüde pozitif bir gelişme göstermiştir.
Besi performansı Kovid-19 Antikor Solunum yolu enfeksiyonları Hemaglütinasyon inh. (HI) testi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 7 Mayıs 2022 |
Kabul Tarihi | 11 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.