Bu çalışma ile Hatay ilinde
yumurta tavukçuluğunun durumu incelenmiştir. Çalışmanın ana materyalini Hatay
İlinde üretim yapan 23 yumurta tavukçuluğu işletmesinden tam sayım yöntemiyle
yüz yüze yapılan anketlerle elde edilen veriler oluşturmuştur. Elde edilen bulgulardan, üreticilerin yaş
ortalaması 44 yıldır. Üreticilerin %75’inden fazlasının 1-5 yıl arası deneyime
sahip olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin kurulu kapasite ortalaması 4627 adet
olup bunların yaklaşık yarısı işletme kapasitesinin tamamını kullanmaktadır.
Ayrıca işletmelerin % 73.91’i tek bir kümesten oluşmakta ve % 86.96’sı
kullandığı yemi satın alarak üretim yapmaktadır. İşletmelerin yarısından
fazlası işgücü ihtiyacını işletme dışından karşılamaktadır. İşletmecilerin
2/3’si kullandığı yarkaları il dışından temin ederken, yarısından fazlası yerli
genotip olan Atak-S ırkını tercih etmektedir. Kalifiye işçi yetersizliği, yem
ve yem hammadde fiyatlarının yüksek olması, yumurta satış fiyatlarının düşük
olması, fiyat istikrarsızlığı, yarka temin etme güçlüğü ve üreticiler arasında
birlik olmaması bölgedeki işletmelerin temel sorunlarıdır. Bu sorunları çözmek
için yetiştiricilerin yem, yarka ve pazarlamaya yönelik sorunları ele alması
gerekmektedir.
HMKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
BAP: Proje No: 15960
Bu çalışmaya maddi destek sağlayan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Kurum Koordinatörlüğüne (BAP: Proje No: 15960) teşekkür ederiz.
In this study, the status
of egg poultry in Hatay province was investigated. The main material of the
study was the data obtained from face-to-face questionnaires by the full
counting method from the 23 poultry enterprises producing eggs in Hatay
province. The data obtained indicated
that the average age of the producers was 44 years. It has been determined that
more than 75% of producers have 1-5 years of experience. The installed capacity
average of the businesses was 4627. Also, it was determined that approximately
half of the enterprises were using the total production capacity. In addition,
73.91% of the enterprises with a single coop and 86.96% of the feed was used by
purchasing. More than half of the enterprises provide labor permanently. While
the layers used are supplied from out of the Hatay Province, more than half of
them use Atak-S, which are native genotypes. Two-thirds of the enterprises that
are preparing their own rations were continuing their production by receiving
external technical support for preparing rations. The main problems of the
enterprises in the region were the lack of qualified workers, the high feed and
feedstock prices, the low and unstable egg sales prices and the difficulty in
obtaining the pullet. In order to solve these problems, it is necessary to
raise the awareness of farmers about feed, pullet and marketing.
BAP: Proje No: 15960
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | BAP: Proje No: 15960 |
Publication Date | October 31, 2019 |
Submission Date | March 4, 2019 |
Acceptance Date | May 9, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.