Household food insecurity has
become a significant problem in recent years in Afghanistan particularly in the
eastern region which is caused by numerous factors. Hence, the purpose of this
paper was to examine and analyze the factors that affect food security at the
household level in the eastern region of Afghanistan. Government and
international organizations have jointly conducted the household survey in the
Eastern Region of Afghanistan containing 9774 households over 99310 individuals
in 49 districts. The result showed that the critical factors of food insecurity
were caused by insecurity, poverty; unsustainable livelihoods, lack of job
opportunities; low wage and income, landlessness in rural areas, and a huge
influx of refugee and internally displaced people (IDP) migration. The study
found that 46.9% of households were food insecure while 49.6% faced hunger in
the last one month and 48% of households had poor and borderline food
consumption score. Furthermore, 46.2% of households had moderate to extremely
reduced copy strategy index.
This study is summarized from the results obtained from the author’s master thesis.
Hanehalkı gıda güvensizliği son yıllarda
Afganistan'da özellikle doğu bölgesinde çok sayıda faktörün neden olduğu önemli
bir sorun haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, Afganistan'ın doğu
bölgesindeki hanehalkı düzeyinde gıda güvenliğini etkileyen faktörleri incelemek
ve analiz etmektir. Bu çalışmada, Afganistan hükümeti ve uluslararası
kuruluşların ortaklaşa yürüttükleri ve Afganistan'ın Doğu Bölgesinde 49 ilçede
99310'dan fazla kişiden oluşan 9774 hanehalklarıyla gerçekleştirilen anketler
kullanılmıştır. Analiz sonuçları, gıda güvensizliğinin kritik faktörlerinin
güvensizlik, yoksulluk; sürdürülemez geçim kaynakları, iş imkanı eksikliği;
düşük ücret ve gelir, kırsal alanlarda topraksızlık ve büyük mülteci ve
yaşadığı bölgeyi terk ettirilen insanlar göçü olduğunu göstermektedir.
Araştırmada, hanehalklarının %46.9'unun gıda güvensizliği olduğunu,% 49.6'sının
son bir ayda açlıkla karşı karşıya kaldığını ve hanelerin%48'inin kötü ve
sınırda yiyecek tüketim skoru yaşadığını saptamıştır. Ayrıca, hanehalklarının
%46.2'snda azaltılmış kopya stratejisi endeksi orta, yüksek veya çok yüksek
düzeyde bulunmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 25 Temmuz 2019 |
Kabul Tarihi | 5 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.