Bu araştırma yerel cin mısır popülasyonlarının Osmaniye ili Sumbas ilçesi koşullarında verim performanslarının araştırılarak bu ekolojiye uygun yüksek verimli ve kaliteli cin mısır çeşitlerini belirlemek amacıyla 2014 yılında yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada 2 adet yerel cin mısır çeşidi ve 15 adet yerel cin mısır popülasyonu kullanılmıştır. Araştırmada incelenen popcorn genotiplerinin kalite özelliklerinin en düşük ve en yüksek değerler sırasıyla bin tane ağırlığının 128.79 - 181.06 g, patlamayan tane oranının % 0.02 - 0.08, patlama oranının % 0.93 - 0.98, 50 g tanenin patlama hacminin 15.55 - 21.78 cm3 g-¹, protein oranının % 8.44 - 16.65, yağ oranının % 3.003 - 6.65), kuru madde oranının % 86.65 - 88.003, nişasta oranının % 76.76 - 80.17 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak en yüksek protein ve yağ değeri Sakarya Han köyünden toplanan popülasyondan elde edildiği ve patlama oranının da iyi olduğu kaydedilmiştir. Yerel cin mısırı popülasyonlarından Bafra Koşuköy, Çanakkale Patlak, Balıkesir Beyaz Cin ve Çanakkale Beyaz Cin mısır populasyonları 1000 tane ağırlığı; Samsun Beyaz Cin ve Kdirli Cin mısır populasyonları patlama oranları; Çanakkale Sarı Cin, Samsun Merkez ve Bafra Koşuköy mısır populasyonları patlama hacmi; Sakarya Hanköyü protein, yağ ve nişasta oranları bakımından ve Edirne Beyaz Cin, Kadirli Cin ve Çanakkale Patlak mısır populasyonları kuru madde oranı yönünden ticari çeşit olan Nermin Cin ve Ant Cin 98’den daha yüksek değerlere sahip olduğu belirlenmiştir.
Yerel patlak mısır Patlama oranı Protein oranı Nişasta oranı Yağ oranı
-
-
-
This research was conducted in 2014 in order to determine the high-yielding and quality popcorn varieties by investigating the yield performances of landraces popcorn populations in Sumbas district conditions of Osmaniye province. This study was designed as a randomized block with four replications. Plant materials used in the trials were 2 local popcorn varieties and 15 local popcorn populations. The lowest and highest values of the quality characteristics of popcorn genotypes examined in the study were 128.79-181.06 g, 0.02-0.08%, 0.93-0.98 %, 15.55-21.78 cm3 g-¹, 8.44-16.65%, 3.003-6.65%, 86.65-88.003%, and 76.76-80.17% for one thousand grain weight, unpopped kernel rate, popping rate, the popping volume of 50 g grains, protein ratio, oil ratio, dry matter ratio, and starch ratio, respectively. As a result, it was recorded that the highest protein and oil ratiowas obtained from the population collected from Sakarya Hankoyu. It was determined that landraces popcorn populations sustained higher values than the commercial variety Nermin pop and Ant pop 98, Bafra Koşuköy, Çanakkale Patlak, Balıkesir White Gin and Çanakkale White Cin maize populations in terms of 1000 grain weight; Samsun White Cin and Kadirli Cin corn populations in terms of popping rates; Çanakkale Sarı Cin, Samsun Merkez and Bafra Koşuköy corn populations in terms of popping volume; Sakarya Hanköyü in terms of protein, oil and starch ratios and Edirne White Cin, Kadirli Cin and Çanakkale Popcorn populations in terms of dry matter ratio.
Landraces popcorn Popping rate Protein ratio Starch ratio Oil ratio
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2021 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mayıs 2020 |
Kabul Tarihi | 4 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.