Bu çalışma, S4 kademesinde ümitvar olarak belirlenmiş 105 adet çerezlik kabak hattında (Cucurbita pepo L.), bazı morfolojik özelliklerin incelenmesi ve genotipler arası yakınlıklar belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada bitki, meyve ve tohum özelliklerine ait bazı gözlem ve ölçümler yapılmıştır. Genotiplerin bitki görünümü %81.9 dik, %15.2 sarılıcı, %0.9 yarı sarılıcı bulurken kol atma derecesi %32.3 zayıf, %47.7’si orta %22.8 fazla, genotiplerde %84.7 kol atma var %15.2 kol atma yok olarak saptanmıştır. Genotiplerin %49.5’i yeşil gövdeli, %37.14’ü açık yeşil, %13,3’ü ise koyu yeşil olarak bulunmuştur. Genotiplerde yaprak, %64.7’si yeşil, %30.4 koyu yeşil, %4.7 açık yeşil renkte; %1.9’u az, %48.5’i orta, %2.8’i fazla, %4.7’si çok fazla dilimli, %41.9’u dilimsiz, olarak tanımlanmıştır. Meyve benek renginde, % 31.4’ü yeşil, %7.6’sı turuncu, %0.9’u sarı, %60’ı krem; benek yoğunluğunda; %73,3’ü az, %24.7’si yoğun, %1.9’u fazla; meyve renginde, %19.0’u krem, %4.7’si sarı, %0.9’u yeşil, %1.9’u yeşil-sarı, %4.7’si koyu-sarı, %28.6’sı açık sarı, %41.9’u turuncu olarak bulunmuştur. Tohumluk meyve boyu; %21.9’u kısa, %38.0’i orta, %40’ı uzun; meyve çapı genotiplerde %62.8’i uzun, %35.23’ü orta, %3.8’i dar olarak bulunmuştur. Genotiplerde meyve iriliği; %14.2’si iri, %36.1’i orta, %50.4’ü küçük, %0.9 küçük-orta olarak bulunmuştur. Elde edilen verilerle genotipler arasındaki genetik çeşitliliğin belirlenmesi amacıyla, temel bileşenler analizi (PCA) ile cluster analizi yapılmış ve genotiplerin 6 gruba ayrıldığı görülmüştür.
Çerezlik Kabak Genetik Kaynaklar Karakterizasyon Varyasyon Cluster analizi
Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Merkezi
project number: 16201061
In this study, it was aimed to examine some morphological features and determine the proximity between genotypes in 105 confectionary pumpkins lines (Cucurbita pepo L.), which were determined as promising at the S4 level. In the study, some observations and measurements of plants were made like fruit and seed characteristics The appearance of plant genotypes are; 81.9% erect, 15.2% clutching, 0.9% semi-clutching; while the degree of branching of the genotypes was found to be 32.3% weak, 47.7% moderate, 22.8% high, and it was determined as 84.7% branched and 15.3% non-branched. The body color of the genotypes has been found to be 49.5% green, 37.14% light green, 13.3% dark green. Leaf color was found as 64.7% green, 30.4% dark green, 4.7% light green, and leaf lobbing were determined as 1.9% low, 48.5% medium, 2.8% high, 4.7% excessive and 41.9% were defined as absent. The fruit spot density was determined as; 73.3% was low, 24.7% dense, 1.9% more spotted and 19.0% of the mature fruits was cream, 4.7% yellow, 0.9% green, 1.9% green-yellow, 4.7% dark-yellow, 28.6% light-yellow and 41.9% orange. The size of the mature fruits was 21.9% short, 38.0% medium, and 40% long, while the diameter was determined as 62.8% long, 35.23% medium, and 3.8% narrow. The fruit size of genotypes respectively was; 14.2% of large, 36.1% medium, 50.4% small, and 0.9% small-medium. In order to determine the genetic diversity between genotypes, principal component analysis (PCA) and cluster analysis were performed and it was seen that genotypes were divided into 6 groups.
Confectionary pumpkins Genetic Sources Characterization Variation Cluster analysis
project number: 16201061
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | project number: 16201061 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 21 Ocak 2021 |
Kabul Tarihi | 27 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.