Bu çalışmanın amacı, bazı kompost ortamlarının Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quel'in besin değeri üzerindeki etkilerini belirlemektir. Enerji, kuru madde, nem, ham protein, yağ, kül, organik madde ve azotsuz öz madde miktarları kuru ağırlığın; 311.3-313.9 (kcal 100 g-1), 91.8-92.5, 7.5-8.2, 27.3-38.6, 1.5-1.9, 5.3-6.4, 35.9-46.8 ve 86.0-87.1 (g 100 g-1) olarak bulunmuştur. Polimerik madde içeriği ise % 13.6-16.2 selüloz, % 20.4-21.8 hemiselüloz ve % 0.1-0.3 lignin olarak belirlenmiştir. Mantarın; ham yağ, enerji, lignin ve hemiselüloz içeriğinin, kültürde kullanılan substratlara bağlı olarak istatistiksel olarak önemli bir farklılık bulunmadığı (p>0.05), fakat diğer besin öğelerinde ise değişkenlikler olduğu gözlenmiştir (p<0.05). P. pulmonarius, iyi bir karbonhidrat, enerji, protein kaynağı olarak oldukça değerlidir, ancak yağ, lignin ve hemiselüloz içerikleri bakımından oldukça düşüktür. P. pulmonarius'un kültüründe kullanılan substrat ürünlerin mantarın enerji, ham protein ve karbonhidrat gibi besin bileşimini etkileyebileceğini desteklemektedir.
Pleurotus pulmonarius Besin değeri Lignoselülozik atıklar Kültür Yenilebilir mantarlar
The aim of study as to determine the effects of some composts on the nutritional value of Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quel. The energy, dry matter, moisture, crude protein, fat, ash, organic matter, and nitrogen free extract were 311.3-313.9 (kcal 100 g-1), 91.8-92.5, 7.5-8.2, 27.3-38.6, 1.5-1.9, 5.3-6.4, 35.9-46.8 and 86.0-87.1 (g 100 g-1) of dry weight, respectively. The contents of polymeric substance were determined 13.6-16.2% of cellulose, 20.4-21.8% of hemicellulose and 0.1-0.3% of lignin. It was observed that the crude fat, energy, lignin and hemicellulose contents of P. pulmonarius were not statistically significant depending on the substrates used in the culture (p>0.05), but there were variations in other nutrients (p<0.05). It is highly valued as a good source of proteins, energy and carbohydrates, but rather low in their fat, lignin and hemicellulose contents. It supports that the substrate products used in the culture of P. pulmonarius can affect the nutrient composition of the mushroom such as energy, crude protein and carbohydrate.
Pleurotus pulmonarius Nutritive value Lignocellulosic wastes Cultivation Edible mushrooms
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji , Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2022 |
Gönderilme Tarihi | 3 Mart 2021 |
Kabul Tarihi | 6 Mayıs 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.