Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Erken Dönemde Lavanta Bitkisinden Alınan Çeliklerin Bazı in Vivo ve in Vitro Ortamlarda Köklendirilmesi

Yıl 2022, , 1016 - 1022, 31.10.2022
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.918832

Öz

Bu çalışmada, iki farklı lavanta bitkisinden (Lavandula latifolia (Portekiz lavantası) ve L. x intermedia cv. Süper A) erken dönemde alınan çeliklerde in vitro ve in vivo koşullarda köklendirme çalışmaları yapılmıştır. Bitkilerden alınan çelikler ile iki farklı in vivo [Perlit (P), İndol Bütirik Asit (IBA) +Perlit (IBAP)] ve üç farklı in vitro [(Bacto Agar (B), IBA+Bacto Agar (IBAB), Hoagland+IBA+Bacto Agar (HIBAB)] olmak üzere toplamda beş farklı köklendirme denemesi kurulmuştur. Köklenmeye alınan çeliklerde 15 gün sonra uygulamalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu, en yüksek köklenme oranının IBAB uygulamasından (%89.58) elde edildiği gözlenirken; P, B ve IBAP uygulamalarında herhangi bir köklenme görülmediği saptanmıştır. Türler arasında kıyaslama yapıldığında, Portekiz lavantasının Süper A çeşidine göre daha hızlı ve daha yüksek köklenme oranına sahip olduğu belirlenmiştir. Çeliklerde yapılan uygulama sonrası 30. günde en yüksek köklenme oranının 15. günde olduğu gibi IBAB uygulamasında (%94.31), en düşük köklenme oranının ise B uygulamasında (%12.08) gözlenmiştir. Köklenme olan fideler saksıya alınarak önce nem kontrollü seraya, Nisan ayında da sağlıklı fideler koleksiyon bahçesine şaşırtılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, in vitro ortamda yapılan köklendirme çalışmalarında IBA kullanımının mevsimsel olgunluk beklemeden erken dönem lavanta çeliklerinde köklenmeyi hızlandırdığı saptanmıştır.

Teşekkür

Bu çalışmada kullanılan lavanta çeliklerinin temini için Prof. Dr. Canan SAĞLAM’a (Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü) teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Arabaci O, Bayram E, Baydar H, Tahsin AFS, Ozay N 2007. Chemical Composition, Yield and Contents of Essential Oil of Lavandula hybrida Reverchon Grown Under Different Nitrogen Fertilizer, Plant Density and Location. Asian Journal of Chemistry 19(3): 2184.
  • Arslanoğlu F, Albayrak Ö 2011. Farklı IBA Dozlarının Biberiye (Rosmarinus officinalis L.) ve Lavanta (Lavandula angustifolia spica) Gövde Çeliklerinin Köklenmesi Üzerine Etkileri. Türkiye 9. Tarla Bitkileri Kongresi, Bildiri Kitabı, 12-15 sy.
  • Aslancan H, Sarıbaş R 2011. Lavanta Yetiştiriciliği. Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayın No: 41.
  • Ayanoğlu F, Mert A, Kaya DA 2000. The Effects of Different Locations and Hormone Doses on the Rooting of Cuttings of Karabaş Lavender (Lavandula stoechas L.) Grown in the Flora of Hatay. Turkish Journal of Agriculture and Forestry 24(5): 607-610.
  • Baydar H, Erbaş S 2007. Effects of Harvest Time and Drying on Essential Oil Properties in Lavandin (Lavandula × intermedia emeric ex loisel.). I. International Medicinal and Aromatic Plants Conference on Culinary Herbs, Antalya, Turkey, 826, pp. 377-382.
  • de Bona CM, Masetto MAM, Deschamps C, Biasi LA 2012. Rooting Induction of Different Lavandula angustifolia Accessions by Auxin Application. Semina: Ciênciasn Agrárias 33(1): 175-182.
  • Gonçalves S 2013. Anabela romano In Vitro Culture of Lavenders (Lavandula spp.) and The Production of Secondary Metabolites. Biotechnology Advances 31(2): 166-174.
  • Güler Y 2018. Ormanların İhmal Edilen Canlıları: Yabani Arılar. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi 4: 32-37.
  • Hartmann HT, Kester DE, Davies FT, Geneve RL 2002. Plant Propagation: Principles and Practices. 7th edition. Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey.
  • İzgi M N 2020. Farklı IBA (İndol-3-Bütirik Asit) Dozları ve Köklendirme Ortamlarının Bazı Tıbbi Bitkilerin Köklenmesi Üzerine Etkileri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 7(1): 9-16.
  • Lawrence BM 1994. Essential Oils. Allured Publishing Corporation, Wheaton, IL.
  • Kara N, Baydar H, Erbaş S 2011. Farklı Çelik Alma Dönemleri ve IBA Dozlarının Bazı Tıbbi Bitkilerin Köklenmesi Üzerine Etkileri. Derim 28(2): 71-81.
  • Kara N, Gürbüzer G, Baydar H 2019. A Study on Vase Life of Dry BundleFlower in Lavender. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 6(4): 822-825.
  • Kara N, Baydar H 2012. Effects of Different Explant Sources on Micropropagation in Lavender (Lavandula sp.). Journal of Essential Oil Bearing Plants 15(2): 250-255.
  • Kirimera N, Mokhtarzadeh S 2017. Phytochemical Profiling of Volatile Components of Lavandula Angustifolia Miller Propagated Under In Vitro Conditions. Industrial Crops and Products 96(2017):120-125.
  • Korkunc M 2018. Research of Lavender Plant Propagation in the Province of Diyarbakir. Middle East Journal of Science 4: 58-65.
  • Kumar N, Sreeja KV 1996. Effect of Growth Regulator on The Rooting Ability of Lavender (Lavandula angustifolia Mill.). Indian Perfumer 40(3): 93-94.
  • Muñoz-Bertomeu J, Arrillaga I, Segura J 2007. Essential Oil Variation Within and Among Natural Populations of Lavandula Latifolia and Its Relation to Their Ecological Areas. Biochemical Systematics and Ecology 35(8): 479-488.
  • Özcan GG, Arabacı O, Öğretmen NG 2013. Lavanta (Lavandula hybrida)’nın Köklenmesi Üzerine Farklı Hormon Dozları ve Köklendirme Ortamlarının Etkisi. Türkiye V. Süs Bitkileri Kongresi, 2013, 529 sy.
  • Pasqual M, Chalfun NNJ, Ramos JD, Vale MD, Silva CDRE 2001. Fruticultura Comercial: Propagação de Plantas Frutíferas. Lavras: UFLA/Faepe, 137.
  • Pistelli L, Najar B, Giovanelli S, Lorenzini L, Tavarini S, Angelini LG 2017. Agronomic and Phytochemical Evaluation of Lavandin and Lavender Cultivars Cultivated in the Tyrrhenian Area of Tuscany (Italy). Industrial Crops and Products 109: 37-44.
  • Sánchez-Gras MC, del Carmen Calvo M 1996. Micropropagation of Lavandula latifolia Through Nodal Bud Culture of Mature Plants. Plant Cell, Tissue and Organ Culture 45(3): 259-261.
  • Simon JE, Chadwick AF, Craker LE 1984. Herbs, an Indexed Bibliography, 1971-1980. Elsevier.
  • Snedecor GW, Cochran WG 1982. Statistical Methods. 7th edition. Iowa: The Iowa State University Press.
  • Sonmezdag AS, Kelebek H, Selli S 2017. Identification of Aroma Compounds of Lamiaceae Species in Turkey Using the Purge and Trap Technique. doi:10.3390/foods6020010.
  • Ural Y 2021. Ticari Önemi Yüksek Bazı Lavanta (Lavandula spp.) Çeşitlerinin in vitro Mikroçoğaltım Özelliklerinin Araştırılması. Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 63 sy

Cuttings Taken From the Lavender Plant in The Early Period For Rooting in Some in Vitro and in Vivo Conditions

Yıl 2022, , 1016 - 1022, 31.10.2022
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.918832

Öz

Here, in vitro and in vivo rooting studies were carried out on early cuttings taken from two different lavender plants (Lavandula latifolia (Portuguese lavender) and L. x intermedia cv. Super A). Two different in vivo (Perlite (P), Indole Butyric Acid (IBA) + Perlite (IBAP)) and three different in vitro [Bacto Agar (B), IBA + Bacto Agar (IBAB), Hoagland + IBA + Bacto Agar (HIBAB)] thus, a total of five different rooting experiments have been established. It was determined that there was a statistically significant difference between the applications after 15 days in the rooting cuttings. While the highest rooting rate was obtained from IBAB application (89.58%), no rooting was observed in P, B and IBAP applications. When comparing the species, it was determined that Portuguese lavender has a faster and higher rooting rate than the Super A variety. After the application on the cuttings, the highest rooting rate was observed in IBAB application (94.31%) on the 30th day as in the 15th day, and the lowest rooting rate was observed in B application (12.08%). Firstly, seedlings with rooting were taken into pots in the humidity-controlled greenhouse, and healthy seedlings were transferred to the collection garden in April. According to the results, it was determined that the use of IBA in rooting studies performed in vitro condition accelerated rooting in early-stage lavender cuttings without waiting for seasonal maturity.

Kaynakça

  • Arabaci O, Bayram E, Baydar H, Tahsin AFS, Ozay N 2007. Chemical Composition, Yield and Contents of Essential Oil of Lavandula hybrida Reverchon Grown Under Different Nitrogen Fertilizer, Plant Density and Location. Asian Journal of Chemistry 19(3): 2184.
  • Arslanoğlu F, Albayrak Ö 2011. Farklı IBA Dozlarının Biberiye (Rosmarinus officinalis L.) ve Lavanta (Lavandula angustifolia spica) Gövde Çeliklerinin Köklenmesi Üzerine Etkileri. Türkiye 9. Tarla Bitkileri Kongresi, Bildiri Kitabı, 12-15 sy.
  • Aslancan H, Sarıbaş R 2011. Lavanta Yetiştiriciliği. Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayın No: 41.
  • Ayanoğlu F, Mert A, Kaya DA 2000. The Effects of Different Locations and Hormone Doses on the Rooting of Cuttings of Karabaş Lavender (Lavandula stoechas L.) Grown in the Flora of Hatay. Turkish Journal of Agriculture and Forestry 24(5): 607-610.
  • Baydar H, Erbaş S 2007. Effects of Harvest Time and Drying on Essential Oil Properties in Lavandin (Lavandula × intermedia emeric ex loisel.). I. International Medicinal and Aromatic Plants Conference on Culinary Herbs, Antalya, Turkey, 826, pp. 377-382.
  • de Bona CM, Masetto MAM, Deschamps C, Biasi LA 2012. Rooting Induction of Different Lavandula angustifolia Accessions by Auxin Application. Semina: Ciênciasn Agrárias 33(1): 175-182.
  • Gonçalves S 2013. Anabela romano In Vitro Culture of Lavenders (Lavandula spp.) and The Production of Secondary Metabolites. Biotechnology Advances 31(2): 166-174.
  • Güler Y 2018. Ormanların İhmal Edilen Canlıları: Yabani Arılar. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi 4: 32-37.
  • Hartmann HT, Kester DE, Davies FT, Geneve RL 2002. Plant Propagation: Principles and Practices. 7th edition. Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey.
  • İzgi M N 2020. Farklı IBA (İndol-3-Bütirik Asit) Dozları ve Köklendirme Ortamlarının Bazı Tıbbi Bitkilerin Köklenmesi Üzerine Etkileri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 7(1): 9-16.
  • Lawrence BM 1994. Essential Oils. Allured Publishing Corporation, Wheaton, IL.
  • Kara N, Baydar H, Erbaş S 2011. Farklı Çelik Alma Dönemleri ve IBA Dozlarının Bazı Tıbbi Bitkilerin Köklenmesi Üzerine Etkileri. Derim 28(2): 71-81.
  • Kara N, Gürbüzer G, Baydar H 2019. A Study on Vase Life of Dry BundleFlower in Lavender. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 6(4): 822-825.
  • Kara N, Baydar H 2012. Effects of Different Explant Sources on Micropropagation in Lavender (Lavandula sp.). Journal of Essential Oil Bearing Plants 15(2): 250-255.
  • Kirimera N, Mokhtarzadeh S 2017. Phytochemical Profiling of Volatile Components of Lavandula Angustifolia Miller Propagated Under In Vitro Conditions. Industrial Crops and Products 96(2017):120-125.
  • Korkunc M 2018. Research of Lavender Plant Propagation in the Province of Diyarbakir. Middle East Journal of Science 4: 58-65.
  • Kumar N, Sreeja KV 1996. Effect of Growth Regulator on The Rooting Ability of Lavender (Lavandula angustifolia Mill.). Indian Perfumer 40(3): 93-94.
  • Muñoz-Bertomeu J, Arrillaga I, Segura J 2007. Essential Oil Variation Within and Among Natural Populations of Lavandula Latifolia and Its Relation to Their Ecological Areas. Biochemical Systematics and Ecology 35(8): 479-488.
  • Özcan GG, Arabacı O, Öğretmen NG 2013. Lavanta (Lavandula hybrida)’nın Köklenmesi Üzerine Farklı Hormon Dozları ve Köklendirme Ortamlarının Etkisi. Türkiye V. Süs Bitkileri Kongresi, 2013, 529 sy.
  • Pasqual M, Chalfun NNJ, Ramos JD, Vale MD, Silva CDRE 2001. Fruticultura Comercial: Propagação de Plantas Frutíferas. Lavras: UFLA/Faepe, 137.
  • Pistelli L, Najar B, Giovanelli S, Lorenzini L, Tavarini S, Angelini LG 2017. Agronomic and Phytochemical Evaluation of Lavandin and Lavender Cultivars Cultivated in the Tyrrhenian Area of Tuscany (Italy). Industrial Crops and Products 109: 37-44.
  • Sánchez-Gras MC, del Carmen Calvo M 1996. Micropropagation of Lavandula latifolia Through Nodal Bud Culture of Mature Plants. Plant Cell, Tissue and Organ Culture 45(3): 259-261.
  • Simon JE, Chadwick AF, Craker LE 1984. Herbs, an Indexed Bibliography, 1971-1980. Elsevier.
  • Snedecor GW, Cochran WG 1982. Statistical Methods. 7th edition. Iowa: The Iowa State University Press.
  • Sonmezdag AS, Kelebek H, Selli S 2017. Identification of Aroma Compounds of Lamiaceae Species in Turkey Using the Purge and Trap Technique. doi:10.3390/foods6020010.
  • Ural Y 2021. Ticari Önemi Yüksek Bazı Lavanta (Lavandula spp.) Çeşitlerinin in vitro Mikroçoğaltım Özelliklerinin Araştırılması. Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 63 sy
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Sheida Daneshvar Royandazagh 0000-0002-7047-0943

Sefer Demirbaş 0000-0001-7201-3888

Elif Ceren Pehlivan 0000-0001-5632-2955

Selen Yatkın 0000-0002-1164-3867

İbrahim Uz 0000-0001-9912-8087

Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2022
Gönderilme Tarihi 17 Nisan 2021
Kabul Tarihi 1 Kasım 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022

Kaynak Göster

APA Daneshvar Royandazagh, S., Demirbaş, S., Pehlivan, E. C., Yatkın, S., vd. (2022). Erken Dönemde Lavanta Bitkisinden Alınan Çeliklerin Bazı in Vivo ve in Vitro Ortamlarda Köklendirilmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 25(5), 1016-1022. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.918832

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149