Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2016, Cilt: 33 Sayı: 3, 97 - 104, 30.12.2016
https://doi.org/10.13002/jafag1047

Öz

Kaynakça

  • FAO (2014). Statistical database. http://faostat.fao.org (Accessed to web: 06.06.2016).
  • Gözübenli H, Şener O ve Konuşkan Ö (2000). Farklı tane irilikleri ve nem içeriklerinin cin mısırının patlama özelliklerine etkileri. MKÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(12):149-158.
  • Gözübenli H and Konuşkan Ö (2010). Nitrogen dose and plant density effects on popcorn grain yield. African Journal of Biotechnology, 9(25): 3828-3832.
  • Konuşkan Ö, Gözübenli H, Bozdoğan Konuşkan D, Barutçu HH ve Güçlü M (2012). Cin mısırı (Zea mays everta Sturt.) patlatmasında kullanılan farklı yağ miktarlarının patlatma kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi. Türkiye 11. Gıda Kongresi, 10-12 Ekim 2012, s.383, Hatay.
  • Metzger DD, Hsu KH, Ziegler KE and Bern CJ (1989). Effect of moisture content on popcorn popping volume for oil and hot-air popping. Cereal Chemistry, 66(3): 247-248.
  • Öz A and Kapar H (2011). Determination of grain yield, some yield and quality traits of promising hybrid popcorn genotypes. Turkish Journal of Field Crops,16(2): 233-238.
  • Srdić J, Pajić Z, Filipović M and Sečanski M, (2015.) The influence of moisture content of grain on popping volume of popcorn hybrids (Zea mays l. everta). Journal On Processing And Energy In Agriculture, 19(1); 24-26.
  • TÜİK, 2015. İstatistik veritabanı. http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim tarihi: 06.06.2016).
  • Ülger AC (1998). Farklı azot dozu ve sıra üzeri mesafelerinin patlak mısırda (Zea mays everta Sturt.) tane verimi ve bazı tarımsal özelliklere etkisi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1): 155-164.

Farklı Miktardaki Bitkisel Yağ Çeşitlerinin Cin Mısırının (Zea Mays Everta Sturt.) Patlama Kalitesine Etkileri

Yıl 2016, Cilt: 33 Sayı: 3, 97 - 104, 30.12.2016
https://doi.org/10.13002/jafag1047

Öz

Bu çalışmada, farklı bitkisel yağ çeşitleri ve miktarlarının cin mısırının (Zea mays everta Sturt.) patlama kalitesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Materyal olarak Ant Cin 98 cin mısırı çeşidi kullanılmıştır. Araştırma konularını 3 farklı yağ çeşidi (ayçiçek yağı, mısırözü yağı, zeytinyağı) ve 6 farklı yağ miktarı (0 ml, 5 ml, 10 ml, 15 ml, 20 ml, 25 ml) oluşturmuştur. Çalışmada patlama hacmi, patlamış tane büyüklüğü, patlamamış tane oranı ve patlama süreleri incelenmiş, yağ çeşitleri ve miktarlarının bu özelliklere önemli derecede etki ettiği belirlenmiştir. En yüksek patlama hacmi ve patlamış tane büyüklüğü değerleri 25 ml, 20 ml ve 15 ml yağ miktarlarından elde edilmiştir. Artan yağ miktarlarına bağlı olarak patlama kalitesinin arttığı tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • FAO (2014). Statistical database. http://faostat.fao.org (Accessed to web: 06.06.2016).
  • Gözübenli H, Şener O ve Konuşkan Ö (2000). Farklı tane irilikleri ve nem içeriklerinin cin mısırının patlama özelliklerine etkileri. MKÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(12):149-158.
  • Gözübenli H and Konuşkan Ö (2010). Nitrogen dose and plant density effects on popcorn grain yield. African Journal of Biotechnology, 9(25): 3828-3832.
  • Konuşkan Ö, Gözübenli H, Bozdoğan Konuşkan D, Barutçu HH ve Güçlü M (2012). Cin mısırı (Zea mays everta Sturt.) patlatmasında kullanılan farklı yağ miktarlarının patlatma kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi. Türkiye 11. Gıda Kongresi, 10-12 Ekim 2012, s.383, Hatay.
  • Metzger DD, Hsu KH, Ziegler KE and Bern CJ (1989). Effect of moisture content on popcorn popping volume for oil and hot-air popping. Cereal Chemistry, 66(3): 247-248.
  • Öz A and Kapar H (2011). Determination of grain yield, some yield and quality traits of promising hybrid popcorn genotypes. Turkish Journal of Field Crops,16(2): 233-238.
  • Srdić J, Pajić Z, Filipović M and Sečanski M, (2015.) The influence of moisture content of grain on popping volume of popcorn hybrids (Zea mays l. everta). Journal On Processing And Energy In Agriculture, 19(1); 24-26.
  • TÜİK, 2015. İstatistik veritabanı. http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim tarihi: 06.06.2016).
  • Ülger AC (1998). Farklı azot dozu ve sıra üzeri mesafelerinin patlak mısırda (Zea mays everta Sturt.) tane verimi ve bazı tarımsal özelliklere etkisi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1): 155-164.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Cem Tufan Akçalı

Cenk Burak Şahin

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 33 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Akçalı, C. T., & Şahin, C. B. (2016). Farklı Miktardaki Bitkisel Yağ Çeşitlerinin Cin Mısırının (Zea Mays Everta Sturt.) Patlama Kalitesine Etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 33(3), 97-104. https://doi.org/10.13002/jafag1047