Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Animal Health, Veterinarian Health Services and Expectation and Satisfaction of Cattle Breeders in Cattle Enterprises: A Sample of Narman County of Erzurum Province

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 2, 203 - 208, 30.04.2018

Öz

This study was carried out to investigate animal
health, veterinary health service, expectation and satisfaction of the cattle
breeders in the cattle enterprises in Narman County of Erzurum Province. For
this purpose, data were obtained from 208 cattle enterprises in Narman County
via face to face survey study with owners of the enterprises, and the data were
analyzed.
While
59.1 % of the c
attle
breeders in the county vaccinated their pregnant cows with septicemia vaccine,
63.9 % of them used calf septicemia serum for new born calves. It was found out
that 26.6 % of the breeders performed umbilical cord care after birth,  the most faced problem by the cattle breeders
was foot and toe problem with 36.4 %.
It was indicated that
percentage of the enterprises receiving regular veterinary service was 7.7 %
and the services were mostly received from private veterinarians. Furthermore
68.3

% of the cattle breeders were satisfied from cattle raising and cattle farming
was main source of income of the 61.5 % of them.
The
most important problems in the enterprises were diseases (25.7 %) and high feed
prices (22.6 %).
It was also indicated that 19.9 % of the enterprises
used agricultural credits and 53.7 % of them obtained the credit from banks. It
was concluded that animal health and veterinary services have to be provided
effectively and regularly. In addition, it would be useful for Ministry of
Food, Agriculture and Livestock to provide supports to the breeder in this
subject

Kaynakça

  • Akkuş Z 2009. Konya İlinde süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Selçuk Üniversitesi Fen Bil. Ens., Zootekni ABD, Yüksek Lisans Tezi, 39 s.
  • Cochran WG 1977. Sampling Techniques. 3rd Edition. John Wiley&Sons. New York.
  • Çoban O, Lacin E, Sabuncuoğlu N, Genç M 2013. Production and health parameters in cattle herds: A survey from Eastern Turkey. The Journal of Animal and Plant Sciences, 23(6):1572-1577.
  • Duguma B, Kechero Y, Janssens GPJ 2012. Survey of Major Diseases Affecting Dairy Cattle in Jimma Town, Oromia, Ethiopia. Global Veterinaria, 8(1): 62-66.
  • Heinrichs AJ, Kiernan NE, Graves RE, Hutchinson LJ 1987. Survey of Calf and Heifer Management Practices in Pennsylvania Dairy Herds. Journal of Dairy Science, 70(4):896-904.
  • Kaygısız A, Tümer R, Orhan H, Vanlı Y 2008. Kahramanmaraş Bölgesi Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: I. Yetiştirme Uygulamaları. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2): 23-31.
  • Koçyiğit R, Diler A, Yanar M, Güler O, Aydın R, Avcı M 2016. Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Hayvan Sağlığı, Veteriner Sağlık Hizmetleri ve Yetiştirici Memnuniyeti: Erzurum İli Hınıs İlçesi Örneği. Turkish Journal of Agricultural and Natural Science, 3(1): 24-32.
  • Köse K 2006. Uşak İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğine Kayıtlı İşletmelerin Genel Yapısı. Trakya Üniversitesi Fen Bil. Ens., Zootekni ABD Yüksek Lisans Tezi. 84 s.
  • Köseman A, Şeker İ 2016. Malatya İlinde İşletmelerin Mevcut Durumu: I. Yapısal Özellikler. F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg, 30(1): 5-12.
  • Öztürk N 2009. Mardin İlindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni ABD Yüksek Lisans Tezi. 74 s.
  • Özyürek S, Koçyiğit R, Tüzemen N 2014. Erzincan İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Özellikleri: Çayırlı İlçesi Örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2): 19-26.
  • SPSS (2004). SPSS for windows Release 13.0. SPSS Inc., Chicago, IL.
  • Şeker İ, Tasalı H, Güler H 2012. Muş İlinde Sığır Yetiştiriciliği Yapılan İşletmelerin Yapısal Özellikleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 26(1): 09 – 16.
  • Tatar AM 2007. Ankara ve Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri İl Birliklerine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısı ve Sorunları. A.Ü Fen Bil. Ens., Zootekni ABD, Doktora Tezi, 119 s.
  • Tugay A, Bakır G 2008. Giresun Yöresindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(1): 37-47.
  • TÜİK, 2016. Türkiye İstatistik Kurumu. (Erişim Tarihi: 11.04.2017).
  • Tüzemen N, Yanar M 2013. Buzağı Yetiştirme Teknikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ofset Tesisi Erzurum 2013.
  • Ünalan A, Serbester U, Çınar M, Ceyhan A, Akyol E, Şekeroğlu A, Erdem T, Yılmaz S 2013. Niğde İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Mevcut Durumu, Başlıca Sorunları ve Çözüm Önerileri. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1(2): 67-72.
  • Yamane T 2006. Temel Örnekleme Yöntemleri. Çev. Esin A, Bakır MA, Aydın C, Güzbüzsel E. Literatür Yayınları: 53, İstanbul.

Sığırcılık İşletmelerinde Hayvan Sağlığı, Veteriner Sağlık Hizmetleri ve Yetiştirici Memnuniyeti ve Beklentileri: Erzurum İli Narman İlçesi Örneği

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 2, 203 - 208, 30.04.2018

Öz

Bu çalışma, Erzurum ili Narman İlçesi'ndeki sığırcılık
işletmelerinin hayvan sağlığı, veteriner sağlık hizmetleri ve yetiştirici
memnuniyeti ve beklentilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bunun için,
Narman ilçesinde bulunan 208 sığırcılık işletmesinde işletme sahipleriyle yüz
yüze yapılan anket çalışması sonucu veriler elde edilmiş ve elde edilen veriler
analize tabi tutulmuştur. İlçedeki sığır yetiştiricilerinin
% 59.1’i gebe ineklere
septisemi aşısını yaptırırken, % 63.9‘u yeni doğan buzağılara septisemi serumu
yaptırmaktadır. Yetiştiricilerin  %
26.6’ı da doğum sonrası buzağılara göbek bakımı yaptırmaktadır, hayvanlarda en
sık karşılaşılan sağlık problemlerinin başında % 36.4 ile ayak-tırnak
problemlerinin geldiği tespit edilmiştir. Düzenli olarak veteriner hekimlik
hizmetinden yararlanan işletmelerin oranı % 7.7 olup, bu hizmetin % 71.7’si
serbest

veteriner hekimlerden alınmıştır. Ayrıca i
şletmecilerin % 68.3’ünün sığır yetiştiriciliğinden
memnun olduğu ve işletmecilerin  %
61.5’inin hayvancılığı geçimini sağlamak için yaptığı belirlenmiştir.
İşletmelerin en önemli
problemleri hastalık (%
25.7) ve yüksek yem fiyatlarıdır (% 22.6).
İşletmelerin % 19.9’unun tarımsal kredi kullandığı ve tarımsal kredi kullanan
işletmelerin % 53.7’sinin bu kredileri bankalardan aldıkları ifade edilmiştir.
Sonuç olarak hayvan sağlığı ve veteriner hekimlik hizmetleri düzenli olarak
sağlanmalıdır. Bunun yanında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu konuda
yetiştiricilere destek olmasının faydalı olabileceği sonucuna
varılmıştır.

Kaynakça

  • Akkuş Z 2009. Konya İlinde süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Selçuk Üniversitesi Fen Bil. Ens., Zootekni ABD, Yüksek Lisans Tezi, 39 s.
  • Cochran WG 1977. Sampling Techniques. 3rd Edition. John Wiley&Sons. New York.
  • Çoban O, Lacin E, Sabuncuoğlu N, Genç M 2013. Production and health parameters in cattle herds: A survey from Eastern Turkey. The Journal of Animal and Plant Sciences, 23(6):1572-1577.
  • Duguma B, Kechero Y, Janssens GPJ 2012. Survey of Major Diseases Affecting Dairy Cattle in Jimma Town, Oromia, Ethiopia. Global Veterinaria, 8(1): 62-66.
  • Heinrichs AJ, Kiernan NE, Graves RE, Hutchinson LJ 1987. Survey of Calf and Heifer Management Practices in Pennsylvania Dairy Herds. Journal of Dairy Science, 70(4):896-904.
  • Kaygısız A, Tümer R, Orhan H, Vanlı Y 2008. Kahramanmaraş Bölgesi Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: I. Yetiştirme Uygulamaları. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2): 23-31.
  • Koçyiğit R, Diler A, Yanar M, Güler O, Aydın R, Avcı M 2016. Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Hayvan Sağlığı, Veteriner Sağlık Hizmetleri ve Yetiştirici Memnuniyeti: Erzurum İli Hınıs İlçesi Örneği. Turkish Journal of Agricultural and Natural Science, 3(1): 24-32.
  • Köse K 2006. Uşak İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğine Kayıtlı İşletmelerin Genel Yapısı. Trakya Üniversitesi Fen Bil. Ens., Zootekni ABD Yüksek Lisans Tezi. 84 s.
  • Köseman A, Şeker İ 2016. Malatya İlinde İşletmelerin Mevcut Durumu: I. Yapısal Özellikler. F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg, 30(1): 5-12.
  • Öztürk N 2009. Mardin İlindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni ABD Yüksek Lisans Tezi. 74 s.
  • Özyürek S, Koçyiğit R, Tüzemen N 2014. Erzincan İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Özellikleri: Çayırlı İlçesi Örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2): 19-26.
  • SPSS (2004). SPSS for windows Release 13.0. SPSS Inc., Chicago, IL.
  • Şeker İ, Tasalı H, Güler H 2012. Muş İlinde Sığır Yetiştiriciliği Yapılan İşletmelerin Yapısal Özellikleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 26(1): 09 – 16.
  • Tatar AM 2007. Ankara ve Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri İl Birliklerine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısı ve Sorunları. A.Ü Fen Bil. Ens., Zootekni ABD, Doktora Tezi, 119 s.
  • Tugay A, Bakır G 2008. Giresun Yöresindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(1): 37-47.
  • TÜİK, 2016. Türkiye İstatistik Kurumu. (Erişim Tarihi: 11.04.2017).
  • Tüzemen N, Yanar M 2013. Buzağı Yetiştirme Teknikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ofset Tesisi Erzurum 2013.
  • Ünalan A, Serbester U, Çınar M, Ceyhan A, Akyol E, Şekeroğlu A, Erdem T, Yılmaz S 2013. Niğde İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Mevcut Durumu, Başlıca Sorunları ve Çözüm Önerileri. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1(2): 67-72.
  • Yamane T 2006. Temel Örnekleme Yöntemleri. Çev. Esin A, Bakır MA, Aydın C, Güzbüzsel E. Literatür Yayınları: 53, İstanbul.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Rıdvan Koçyiğit

Mete Yanar

Recep Aydın

Abdulkerim Diler

Olcay Güler 0000-0001-8849-8680

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2018
Gönderilme Tarihi 30 Mart 2017
Kabul Tarihi 30 Nisan 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018Cilt: 21 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Diler, A., vd. (2018). Sığırcılık İşletmelerinde Hayvan Sağlığı, Veteriner Sağlık Hizmetleri ve Yetiştirici Memnuniyeti ve Beklentileri: Erzurum İli Narman İlçesi Örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 21(2), 203-208.

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149