Türkiye,
dünyada kestane üretimi ve ihracatındaki önemli ülkelerden biridir. Bu
çalışmada, Türkiye'nin kestane piyasasındaki 1960 sonrası
dönemdeki gelişmelerin ve piyasa yapısının ortaya konulması amaçlanmıştır.
Çalışmanın verileri, Gıda ve Tarım Örgütü ve Türkiye İstatistik Kurumundan
derlenmiştir. Türkiye, 2016 yılı dünya kestane üretiminde %2.97'lik payla en
büyük ikinci ülkedir. Türkiye'deki kestane dikim alanları, 1961 yılından
itibaren 48,000 hektardan 39,000 hektara gerilemiştir. 1988 yılında 90,000 tona
çıkan kestane üretimi, son yıllarda 65,000 tona düşmüştür. Hektara verim 1998
yılında 2 tonun üzerinde iken, son yıllarda kestane dal kanseri ve mürekkep
hastalıklarının etkisiyle 1.6 tona düşmüştür. Kestane üretiminin çoğu,
üreticiler tarafından toptancılara pazarlanmakta, yetersiz ve etkin
örgütlenmenin olmayışı nedeniyle üreticiler toptancılarla rekabet
edememektedirler. Türkiye’de yurtiçi kestane piyasalarına herhangi bir hükümet
müdahalesi söz konusu olmayıp, kabuklu ve iç kestaneye ithalatta %43.2 tarife
uygulanmaktadır. 2001 sonrası dönemde ton başına üreticilerin eline geçen
fiyatlar 1,000 ABD Dolarından 3,500 ABD Dolarına çıkmıştır. Ülke toplam ve kişi
başına kestane tüketim miktarlarında 1980’lerden itibaren azalış yaşanmaktadır.
Üretim ve fiyat düzeyine bağlı olarak 1,000 ila 12,000 ton arasında değişen
ihracatıyla Türkiye, dünya kestane ihracatının %4.1’ini gerçekleştirmektedir.
Bununla birlikte, Türkiye son yıllarda toplam değeri 5,000 ila 700,000 ABD
Doları olan 20 ila 700 ton kestane ithal etmektedir.
Turkey
is one of the main countries both in producing and exporting chestnut in the
world. Objective of this study was to evaluate the structure and developments
in the chestnut market of Turkey since the 1960s. The main data were gathered
from the databases of the Food and Agriculture Organization and the Turkish
Statistical Institute. In 2016, Turkey was the second largest chestnut producer
in the world with a share of 2.97%. Chestnut plantation areas in Turkey have decreased
from 48,000 to 39,000 ha
since 1961. While chestnut production increased
to 90,000 tons in 1988, and decreased to 65,000 t recently. Whereas
the yield per hectare was over 2 t in
1988, which decreased to 1.6 t recently, due to ink disease and canker blight. Most of the
chestnut production is traditionally sold by producers to wholesalers;
therefore, producers cannot compete
with wholesalers due to lack of sufficient and effective cooperation under
farmer organization.
Whereas there isn’t any government intervention to the domestic chestnut
markets in Turkey. It is implemented 43,2% of tariff rate was implemented for
chestnut in importation. Although the net incomes
per ton of the chestnut producers have increased from 1,000 US$ to 3,500 US$
since 2001, total and per capita
chestnut consumption amounts have decreased since the late 1980s. Turkey’s chestnut export fluctuated
between 1,000 t and 12,000 t depending on production and price levels and it
accounted for 4.1% of the global chestnut exportation. In recent years, Turkey
has imported between 20 t and 700 t chestnut totaling of 5,000-700,000 US$ in
value.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2019 |
Gönderilme Tarihi | 4 Haziran 2018 |
Kabul Tarihi | 6 Ağustos 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 22 Sayı: 1 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.