In
this study, the effects of 10 different rhizobacteria strains extracted from
Kahramanmaras red spice pepper fields were investigated on yield and plant
characteristics of red-hot pepper (Capsicum
annuum L.). The best values were
obtained from ZHA246 (with %77.01 and %61.50 increase) and ZHA017 (with %70.03
and %57.12 increase) rhizobacteria in red and total fruit yield. ZHA215,
ZHA090, ZHA235 and ZHA017 were more found with increase %74.15, %71.16, %65.75
and %64.86 in total fruit number, respectively.
In terms of plant characteristics, the best applications were ZHA287 and
ZHA246 in root wet weight; ZHA246, ZHA215, ZHA017 and ZHA090 in plant height;
ZHA246 and ZHA017 in stem wet and dry weight; ZHA246 in the number of leaves
and leaves fresh and dry weight; ZHA191 in leaves width. According to the
controls, the effects of rhizobacteria were found favorable on such
characteristics as fruit seeds fresh weight, fruit seeds dry weight, and fruit flesh
fresh weight, fruit flesh dry weight, fruits wet weight and root length. ZHA246
and ZHA017 were determined to be the most suitable rhizobacteria for
improvement of yield and plant characteristics of red pepper according to
Principal Component Analysis (PCA). ZHA235 was another considerable rhizobacterium.
Plant Growth Promoting Rhizobacteria Red pepper Yield Plant characteristics
Bu çalışmada Kahramanmaraş baharatlık kırmızı biber
alanlarından izole edilen 10 farklı rhizobakteri izolatının; kırmızı biberin (Capsicum annuum L.) verim ve bitkisel
özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Kırmızı ve toplam meyve veriminde
en iyi değerler ZHA246 (%77.01 ve % 61.50 artışla) ve ZHA017 (%70.03 ve %57.12
artışla) bakteri izolatlarından elde edilmiştir. Toplam meyve sayısında %74.15,
%71.16, %65.75 ve %64.86 artışla sırasıyla ZHA215, ZHA090, ZHA235 ve ZHA017
daha iyi bulunmuştur. Bitkisel özelliklerden kök yaş ağırlığında ZHA287 ve
ZHA246; bitki boyunda ZHA246, ZHA215, ZHA017 ve ZHA090; sürgün yaş ve kuru
ağırlığında ZHA246 ve ZHA017; yaprak sayısında, yaprak yaş ağırlığında ve
yaprak kuru ağırlığında ZHA246; yaprak eninde ZHA191 rhizobakterileri en iyi
uygulamalar olmuşlardır.
Rhizobakterilerin, kontrollere göre meyve tohum yaş ağırlığı, meyve
tohum kuru ağırlığı, meyve eti yaş ağırlığı, meyve eti kuru ağırlığı, meyve yaş
ağırlığı ve kök boyu dışındaki özellikler üzerine etkileri olumlu bulunmuştur.
Yapılan Temel Bileşenler Analiziyle (TBA) ZHA246 ve ZHA017, kırmızı biberde
verim ve bitkisel özellikleri artırmada en uygun rhizobakteriler olarak
belirlenmiştir. ZHA235’te dikkate değer diğer rhizobakteri olmuştur.
kırmızı biber verim bitkisel özellikler Bitki büyümeyi teşvik edici bakteriler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2019 |
Gönderilme Tarihi | 30 Temmuz 2018 |
Kabul Tarihi | 10 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 22 Sayı: 1 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.