Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Mersin (Myrtuscommunis L.) Mevyesinin Fiziksel, Mekanik, Renk ve Kimyasal Özellikleri

Yıl 2020, Cilt: 23 Sayı: 1, 59 - 68, 28.02.2020
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.588652

Öz

Bu
çalışmada, beyaz ve siyah mersin (Myrtuscommunis
L.) meyvelerinin bazı biyoteknik (fiziksel, mekanik ve kimyasal) özellikleri
incelenmiştir. Çalışmada beyaz ve siyah mersin meyvelerinin fiziksel
özellikleri (geometrik, hacimsel ve renk karakteristikleri olarak geometrik
ortalama çap, küresellik, yüzey alanı, ağırlık, hacim, meyve ve yığın hacim
ağırlığı), (L, a, b, Kroma, Hue açısı
ve kahverengileşme derecesi renk karakteristikleri) ölçülmüştür. Mekanik
özellikler olarak meyvelerin saptan kopma direnci, delme ve sıkıştırma kuvveti,
deformasyon değerleri, ile kimyasal özellikler ise pH, suda çözünebilir
kuru madde miktarı (SÇKM) ve titre edilebilir asitlik (TEA) miktarı
incelenmiştir. Beyaz ve siyah mersin meyvelerinin sıkıştırma ve delme
testlerinde 20, 40 ve 60 mm min-1 hızlarında elde edilen sıkıştırma ve
delme kuvveti değerleri yükleme hızının artmasıyla birlikteartış göstermiştir.
Beyaz mersin meyvelerinin sırasıyla SÇKM (%13.63) ve TEA (0.510) değerleri,
siyah mersin meyveleri değerlerinden sırasıyla (%5.33 ve 0.205) daha yüksek
belirlenmiştir. pH değeri,  siyah
mersin meyvelerinde (5.30), beyaz mersin meyvelerinden (4.48) daha yüksek
bulunmuştur. Beyaz ve siyah mersin meyvelerinin biyoteknik özelliklerine ait
sonuçların, hasat ve hasat sonrası ürün işleme, ürün kalitesi, tüketici
istekleri ve ekonomik değer açısından göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Kaynakça

  • Altuntas E, Yildiz M 2007. Effect of moisture content on some physical and mechanical properties of faba bean (Vicia fabaL.) grains. J. Food Engineering, 78: 174-183.
  • Akgül A, Bayrak A 1989. Essential Oil Content and Composition of Myrtle (Myrtus communisL.) Leaves. Doğa, Turk Tarim ve Ormancilik Dergisi., 13: 143–147.
  • Anonim 2011. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. http://www.Batem.Gov.Tr/ Mersin_(Myrtus_Communis_L.) Erişim Tarihi: 04.12.2011.
  • AronneG, Russo D 1997. Carnivorous Mammals As Seed Dispersers of Myrtus Communis in The Mediterranean Shrublands. Plant Biosyst., 131: 189195.
  • Aydın C, Özcan MM 2007. Determination of Nutritional And Physical Properties Of Myrtle (Myrtus communis L.) Fruits Growing Wild in Turkey. Journal of Food Engineering, 79: 453-458.
  • Bernalte MJ, Sabio E, Hernandez MT, Gervasini C 2003. Influence of storage delay on quality of ‘‘Van’’ sweet cherry. Postharvest Biology and Technology,28: 303-312.
  • Boelens MH, Jimenez R 1992. The chemical composition of Spanish myrtle oils. Part II. Journal of Essential Oil Research, 4: 349–353.
  • Baytop T 1999. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi Geçmişte ve Bugün. Nobel Tıp Kitap Evleri, 480 s. İstanbul.
  • Cemeroglu BS 2013. Gıda Analizleri. 480 p. Gıda Teknolojisi Press. Ankara.
  • Diaz AM, Abeger A 1986. Quantative Determination of the Tannin Content of Myrtus Communis L. Seeds, Ann. R. Acad. Farm. 52(1): 117-122.
  • Doğan A 1978. Mersin Bitkisinin (Myrtus communis L.) Uçucu Yağ Verimi, Yağın Fiziksel, Kimyasal Özellikleri ve Bileşimi Üzerinde Araştırmalar, Ankara, A.Ü. Ziraat Fak. Yay., 678, Ankara.
  • Erlaçin S, Erciyas E 1978. Myrtus Communis L. (Mersin Bitkisi) Yapraklarının Tanen Yönünden İncelenmesi. Doğa Bilim Dergisi, 2(1): 75-79.
  • Elfellah MS, Akhter MH, Khan MT 1984. Anti-Hyperglycaemic Effect of an Extract of Myrtus communis in Streptozotocin-Induced Diabetes in Mice. J. Ethnopharmacol. 11: 275–281.
  • Ghannadi A, Dezfuly N 2011. Essentialoilanalysis of theleaves of persiantruemyrtle. Int. J. Med. Arom. Plants, 1(2): 48-50.
  • Hacıseferoğulları H, Özcan MM, Arslan D, Ünver A 2012. Biochemical Compositional And Technological Characterizations of Black And White Myrtle (Myrtus Communis L.) Fruits. Journal of Food Science And Technology, 49: 82-88.
  • İlçim M, Dığrak E 1998. Bazı Bitki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkilerinin araştırılması. Tubitak, Tr. J. of Biology, 22: 119-125.
  • İşçi B, Şen F, Güçlü Özdemir A, Kaçar E, Altun A 2014. Effects of Modified Atmosphere Packing (MAP) and Cold Treatment on Organically Grown Table Grape Cultivars. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 51 (2): 191-199.
  • Jamoussi B, Romdhane M, Abderraba A, Hassine BB, Gadri AE 2005. Effect of Harvest Time On The Yield and Composition of TunisianMyrtleOils. FlavourAnd Fragrance Journal, 20: 274-277.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience, 27: 1254-1255.
  • Mohammadi A, Rafiee S, Emam-Djomeh Z, Keyhanidness A 2008. Kinetic models for colour changes in kiwifruit slices during hot air drying. World Journal of Agricultural Sciences 4 (3): 376-383.
  • Mohsenin N 1980. Physical Properties of Plant and Animal Materials. Gordon and Breach Sciense Publishers, Newyork.
  • Oğur R 1994. Mersin Bitkisi (MyrtusCommunisL.) Hakkında Bir İnceleme. Çevre Dergisi. 10: 21-25.
  • Özcan M, Akbulut M 1998. Mersin (Myrtuscommunis L.) meyvesinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Gıda, 2: 121 – 123.
  • Özek T, Demirci F, Başer KHC 2000. Chemical Composition of Turkish Myrtle Oil. Journal of Essential Oil Research, 12: 541–544.
  • Pezhmanmehr M, Dastan D, Ebrahimi SN, Hadian J 2009. Essential oil constituents of leaves and fruits of Myrtus communis L. from Iran Planta Med; 75: PJ164.
  • Serçe S, Ercişli S, Şengül M, Gündüz K, Orhan E 2010. Antioxidant Activities and Fatty Acid Composition of Wild Grown Myrtle (Myrtus communis L.) Fruits. Pharmacog. Mag. 6: 21, 9-12.
  • Yıldırım H 2012. Adana ve Mersin Ekolojik Koşullarında Yetişen Mersin Bitkisi (Myrtuscommunis L.)’nde Bazı Bitkisel ve Pomolojik Özellikler ile Yaprak Uçucu Yağ Bileşenlerinin Belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, S. 110. Adana.
  • Yıldırım H, Paydaş Kargı S, Karabıyık Ş 2013. Adana ve Mersin Ekolojik Koşullarında Doğal Olarak Yetişen Mersin (Myrtus communis L.) Bitkileri Üzerinde Bir Araştırma. Alatarım, 12(1): 1-9.

Determination of Physical, Mechanical, Colour and Chemical Properties of Myrtle (Myrtus communis L.) Fruit

Yıl 2020, Cilt: 23 Sayı: 1, 59 - 68, 28.02.2020
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.588652

Öz

In
this study, some biotechnical (physical, mechanical and chemical) properties of
white and black myrtle (Myrtus communis
L.) fruits were investigated. Physical properties of white and black myrtle (Myrtus communis L.) fruits as geometric
and volumetric and color characteristics such as geometric mean diameter,
sphericity, surface area, mass, volume, fruit and bulk densities, L, a, b, Chroma, Hue angle, Browning index color
values), mechanical properties as fruit removal force, the puncture-compression
force and deformations values, chemical properties (pH, total soluble solid
content (TSS) and titratable acidity) were examined. The compression and
puncture force values of 20, 40 and 60 mm min-1 of the compression
and puncture tests in White and black myrtle (Myrtus communis L.) fruits increased with increasing loading speed.
The mean values of TSS and TA obtained for White fruit samples were higher than
those for black myrtle fruit samples. The pH value was higher in the black
myrtle fruits than in the white myrtle fruits. The results of the biotechnical
properties of white and black myrtle (Myrtus
communis
L.) fruits should be taken into consideration in terms of
processing, quality, consumer requirements and economic value of the product at
the harvest and post-harvest.

Kaynakça

  • Altuntas E, Yildiz M 2007. Effect of moisture content on some physical and mechanical properties of faba bean (Vicia fabaL.) grains. J. Food Engineering, 78: 174-183.
  • Akgül A, Bayrak A 1989. Essential Oil Content and Composition of Myrtle (Myrtus communisL.) Leaves. Doğa, Turk Tarim ve Ormancilik Dergisi., 13: 143–147.
  • Anonim 2011. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. http://www.Batem.Gov.Tr/ Mersin_(Myrtus_Communis_L.) Erişim Tarihi: 04.12.2011.
  • AronneG, Russo D 1997. Carnivorous Mammals As Seed Dispersers of Myrtus Communis in The Mediterranean Shrublands. Plant Biosyst., 131: 189195.
  • Aydın C, Özcan MM 2007. Determination of Nutritional And Physical Properties Of Myrtle (Myrtus communis L.) Fruits Growing Wild in Turkey. Journal of Food Engineering, 79: 453-458.
  • Bernalte MJ, Sabio E, Hernandez MT, Gervasini C 2003. Influence of storage delay on quality of ‘‘Van’’ sweet cherry. Postharvest Biology and Technology,28: 303-312.
  • Boelens MH, Jimenez R 1992. The chemical composition of Spanish myrtle oils. Part II. Journal of Essential Oil Research, 4: 349–353.
  • Baytop T 1999. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi Geçmişte ve Bugün. Nobel Tıp Kitap Evleri, 480 s. İstanbul.
  • Cemeroglu BS 2013. Gıda Analizleri. 480 p. Gıda Teknolojisi Press. Ankara.
  • Diaz AM, Abeger A 1986. Quantative Determination of the Tannin Content of Myrtus Communis L. Seeds, Ann. R. Acad. Farm. 52(1): 117-122.
  • Doğan A 1978. Mersin Bitkisinin (Myrtus communis L.) Uçucu Yağ Verimi, Yağın Fiziksel, Kimyasal Özellikleri ve Bileşimi Üzerinde Araştırmalar, Ankara, A.Ü. Ziraat Fak. Yay., 678, Ankara.
  • Erlaçin S, Erciyas E 1978. Myrtus Communis L. (Mersin Bitkisi) Yapraklarının Tanen Yönünden İncelenmesi. Doğa Bilim Dergisi, 2(1): 75-79.
  • Elfellah MS, Akhter MH, Khan MT 1984. Anti-Hyperglycaemic Effect of an Extract of Myrtus communis in Streptozotocin-Induced Diabetes in Mice. J. Ethnopharmacol. 11: 275–281.
  • Ghannadi A, Dezfuly N 2011. Essentialoilanalysis of theleaves of persiantruemyrtle. Int. J. Med. Arom. Plants, 1(2): 48-50.
  • Hacıseferoğulları H, Özcan MM, Arslan D, Ünver A 2012. Biochemical Compositional And Technological Characterizations of Black And White Myrtle (Myrtus Communis L.) Fruits. Journal of Food Science And Technology, 49: 82-88.
  • İlçim M, Dığrak E 1998. Bazı Bitki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkilerinin araştırılması. Tubitak, Tr. J. of Biology, 22: 119-125.
  • İşçi B, Şen F, Güçlü Özdemir A, Kaçar E, Altun A 2014. Effects of Modified Atmosphere Packing (MAP) and Cold Treatment on Organically Grown Table Grape Cultivars. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 51 (2): 191-199.
  • Jamoussi B, Romdhane M, Abderraba A, Hassine BB, Gadri AE 2005. Effect of Harvest Time On The Yield and Composition of TunisianMyrtleOils. FlavourAnd Fragrance Journal, 20: 274-277.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience, 27: 1254-1255.
  • Mohammadi A, Rafiee S, Emam-Djomeh Z, Keyhanidness A 2008. Kinetic models for colour changes in kiwifruit slices during hot air drying. World Journal of Agricultural Sciences 4 (3): 376-383.
  • Mohsenin N 1980. Physical Properties of Plant and Animal Materials. Gordon and Breach Sciense Publishers, Newyork.
  • Oğur R 1994. Mersin Bitkisi (MyrtusCommunisL.) Hakkında Bir İnceleme. Çevre Dergisi. 10: 21-25.
  • Özcan M, Akbulut M 1998. Mersin (Myrtuscommunis L.) meyvesinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Gıda, 2: 121 – 123.
  • Özek T, Demirci F, Başer KHC 2000. Chemical Composition of Turkish Myrtle Oil. Journal of Essential Oil Research, 12: 541–544.
  • Pezhmanmehr M, Dastan D, Ebrahimi SN, Hadian J 2009. Essential oil constituents of leaves and fruits of Myrtus communis L. from Iran Planta Med; 75: PJ164.
  • Serçe S, Ercişli S, Şengül M, Gündüz K, Orhan E 2010. Antioxidant Activities and Fatty Acid Composition of Wild Grown Myrtle (Myrtus communis L.) Fruits. Pharmacog. Mag. 6: 21, 9-12.
  • Yıldırım H 2012. Adana ve Mersin Ekolojik Koşullarında Yetişen Mersin Bitkisi (Myrtuscommunis L.)’nde Bazı Bitkisel ve Pomolojik Özellikler ile Yaprak Uçucu Yağ Bileşenlerinin Belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, S. 110. Adana.
  • Yıldırım H, Paydaş Kargı S, Karabıyık Ş 2013. Adana ve Mersin Ekolojik Koşullarında Doğal Olarak Yetişen Mersin (Myrtus communis L.) Bitkileri Üzerinde Bir Araştırma. Alatarım, 12(1): 1-9.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Gülcan Şahin 0000-0002-5855-8547

Ebubekir Altuntaş 0000-0003-3835-1538

Hakan Polatcı 0000-0002-2568-9647

Yayımlanma Tarihi 28 Şubat 2020
Gönderilme Tarihi 8 Temmuz 2019
Kabul Tarihi 7 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020Cilt: 23 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şahin, G., Altuntaş, E., & Polatcı, H. (2020). Mersin (Myrtuscommunis L.) Mevyesinin Fiziksel, Mekanik, Renk ve Kimyasal Özellikleri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 23(1), 59-68. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.588652

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149