Bu
çalışmada Avrupa deniz levreği (Dicentrarchus
labrax) yemlerinde kullanılan, balık yağına ikame olarak, üç farklı oranda
(0, 50 ve 100) kanola yağı (Kanola, K) içeren yemlerle (20.4 g) 10 hafta
boyunca vücut ağırlıklarının %2’si olacak şekilde beslenmiştir. Besleme
denemesinden sonra, her tanka (500 L) 20 adet levrek (78.6 ± 3.58 gram) üç
tekerrürlü olarak stoklanmıştır. Sindirim kanalının boşaltım süresinin
belirlenmesi için, örneklemeden önce bireyler 72 saat aç bırakılarak sindirim
sisteminin tamamen boşaltılması sağlanmıştır. Örnekleme başlamadan önce tüm
balıklar tek öğün “ad libitum” olarak beslenmiştir. Her deneme grubundan 0.,
8., 16., 24., 32. ve 48. saatlerde tesadüfi olarak 9 adet balık örneklenmiş ve
sindirim kanalında mide, ön bağırsak ve son bağırsak olmak üzere üç farklı
bölgede kalan yemler tespit edilmiştir. Mide, ön bağırsak ve bağırsaklardaki en
kısa boşaltım sürelerinin sırasıyla 32.2; 60.9 ve 50.4 saat ile K0 grubunda (%0
kanola yağı) olduğu bulunmuştur, en uzun sürenin ise sırasıyla 41.9; 101.3 ve
70.2 saat ile K100 (%100 kanola yağı) grubunda olduğu belirlenmiştir (P<0.05).
Deneme sonunda ulaşılan veriler, yem içerisinde balık yağına ikame olarak
kullanılan kanola yağı oranın artması ile boşaltım sürelerinin doğrusal olarak
tüm sindirim sisteminde uzadığını ve levrek yemlerinde bu yağın yem
formülasyonlarında yüksek oranlarda kullanımını sınırlandıracağını
göstermiştir.
Alternatif yağ kaynakları Kanola yağı Mide boşaltım süresi Sindirilebilirlik
Çalışmada emeği geçen Çukurova Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölüm öğretim üye ve elemanlarına teşekkür ederiz.
2%BW for
10 weeks with three different diets containing 0, 50 and 100 of canola oil
(Canola, K), as replacement to fish oil. For this purpose, 20 sea bass (78.6±
3.58 grams) (500 L) were stocked in each tank in triplicate. For the
determination of the GET, the individual was left fasted for 72 hours before
sampling to ensure complete digestion of the digestive tract. Apart from these
fasting periods, the individuals were fed "ad libitum". Nine fish
were randomly sampled at 0., 8., 16., 24., 32. and 48. hours from each
experimental group and the digestive tract were examined in three different
sections: the stomach, the anterior and the posterior intestine. The shortest
gastric evacuation time (GET) in the stomach, anterior and posterior intestines
were found as 32.2, 60.9 and 50.4 h in K0 (0%K) group, while longest as 41.9,
101.3 and 70.2 h in 100-group, respectively. Final data showed that the
increase of the ratio of canola used as a substitute to fish oil in the feed,
GET was linearly extended in the whole digestive system and this will limit the
use of this plant oil source in feed formulations at high rates.
Alternative oil Canola oil Gastric evacuation time Digestility
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 18 Kasım 2019 |
Kabul Tarihi | 17 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020Cilt: 23 Sayı: 3 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.