Çalışma, Gaziantep ili Nizip ilçesini
temsilen seçilen antepfıstığı
bahçelerinin beslenme durumlarını
belirlemek amacıyla yürütülmüştür.
Bu amaçla, 0-30 ve 30-60 olmak üzere iki farklı derinlikten 30 adet toprak
örneğinde bünye, CaCO3,
pH, EC, organik madde, KDK, bazı makro-mikro besin elementleri ile bir kısım ağır
metal analizleri ve aynı bahçelerden alınan 15 adet yaprak örneğinde kimi besin
elementi analizleri yapılmıştır. Elde edilen
bulgulara göre, araştırma alanı
topraklarının %
63.34’ü kil, % 26.66’sı killi tın, % 6.66’sı kumlu killi tın ve % 3.34’ü ise
siltli kil bünyeye sahip olduğu, toprakların tamamının hafif alkalin
reaksiyonlu ve tuzsuz sınıfında yer aldığı, organik madde içeriklerinin tümünde yetersiz olduğu belirlenmiştir. Toprakların % 26.66’sının fosfor, %10’unun magnezyum,
% 46.66’sının demir, % 46.66’sının çinko, % 93.33’ünün bor içeriği yönünden yetersiz
olduğu belirlenmiştir. Topraklarda ağır metal açısından kirliliğe rastlanmazken, yaprak örneklerinin % 40’ının azot, tamamının fosfor, % 93.3’ünün potasyum, % 26.6’sının demir, % 40’ının bakır, % 13.33’ünün mangan, % 26.66’sının bor içeriği yönünden noksan olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak elde
edilen bulgular, Gaziantep ili Nizip ilçesi antepfıstığı bahçelerinde beslenme
sorunları olduğunu göstermektedir. Bölgede çalışmalarının artırılarak uygun doz
ve formda gübreleme yanında özellikle, organik gübre kullanımının teşvik
edilmesi ve yağışın düşmediği dönemlerde mutlaka sulanma yapılması
gerekmektedir.
Antepfıstığı Bitki besin elementi Toprak özellikleri Gaziantep Nizip Nizip
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
(Proje No: 18.YL.051)
Yazarlar çalışmaya maddi destek sağlayan Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğüne (Proje No: 18.YL.051) teşekkür ederler.
This study was carried out to
determine the nutritional status of pistachio orchards selected from Nizip
district of Gaziantep. For this purpose, texture, CaCO3, pH, EC,
organic matter, CEC, some macro-micro nutrients and heavy metal content were analyzed
in 30 soil samples from two different depths (0-30 cm and 30-60 cm), and some
nutrient analysis of some leaves from 15 plant samples taken from the same
orchards were performed. According to the findings, the soils in the research
area had 63.34% clay, 26.66% clay loam, 6.66% sandy clay loam and 3.34% silty
clay texture respectively and that the organic matter contents were determined
to be insufficient. Furthermore, 26.66%, 10%, 46.66%, 46.66% and 93.33% of the
soils were determined to be insufficient in P, Mg, Fe, Zn, and B contents
respectively. No evidence of contamination of heavy metals were found in the
soils, while 40% of the leaf samples were found to be deficient in nitrogen,
%100 in phosphorus, 93.3% in potassium, 26.6% in iron, 40% in copper,13.33% in
manganese and 26.66% in boron. As a
result, the findings indicate that there are nutritional problems in pistachio
orchards of Nizip district of Gaziantep. In addition to fertilizing in
appropriate dosage and form by increasing the studies in the region, especially
the use of organic fertilizers should be encouraged and irrigation must be done
during periods of without precipitation.
(Proje No: 18.YL.051)
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | (Proje No: 18.YL.051) |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 27 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 6 Şubat 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020Cilt: 23 Sayı: 3 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.