Bu çalışma, depolanmış tahıl zararlılarına karşı etkili olduğu bilinen Beauveria bassiana izolatı 5-4'ün kitlesel üretimi için beş substratı (tam pirinç, kırık pirinç, dövme, buğday ve bulgur) test etmek için yürütüldü. Katı faz fermantasyon tekniği kullanılmış ve substratların başarısını değerlendirmek için ürün miktarı, konidi sayısı, çimlenme, hidrofobisite ve konidi termotoleransı ve elde edilen konidilerin Rhyzopertha dominica erginleri üzerindeki virülenslikleri kullanıldı. Üretim için, polipropilen bir torba içinde 100 g substrat kullanıldı. Sterilizasyon ve ardından inokulasyondan sonra torbalar kapatıldı ve 25°C sıcaklıkta 14 gün inkübe edildi. Hidrofobisite, iki faz olarak likid paraffin ve PM tamponu ile sulu çözücü ayırma yöntemi kullanılarak değerlendirildi. Termotölerans testleri, konidilerin 35, 40 ve 45°C sıcaklığa 15, 30 ve 60 dakika süreyle maruz bırakılmasıyla gerçekleştirildi. Virülenslik testinde yetişkinler, konidi ile karıştırılmış 40 gr buğdayın içine bırakıldı 25°C sıcaklık ve % 65 nispi nemde karanlık ortamda 14 gün bekletildi. En yüksek ürün miktarı tam pirinç (4.10 gr/torba) kullanılarak elde edilirken, bunu kırık pirinç, buğday, dövme ve bulgur izledi. En yüksek konidi sayısı, kırık pirinç (10.24x1010konidi/g) ve tam pirinç (9.62x1010konidi/g) kullanılarak elde edilmiştir. Konidilerin çimlenme oranları önemli ölçüde değişmedi. Buğday kullanılarak önemli ölçüde daha yüksek hidrofobisite oranı elde edilmiştir (% 88.73). Bulgur ve buğdaydan elde edilen konidiler, diğer substratlardan elde edilen konidilere kıyasla daha yüksek termotölerans gösterdi. Tam pirinç ve kırık pirinçten elde edilen konidi, sırasıyla % 80,3 ve % 72,0 ile diğerlerinden önemli ölçüde daha yüksek ölüme neden oldu. Pirincin, bu izolat için daha iyi bir seçim olduğu bulundu, çünkü asıl amaç, zayıf özelliklerinin farkında olmakla birlikte zararlı popülasyonlarını baskılamaktır. Substratların değerlendirilmesi için üretilen konidinin tüm önemli özelliklerini birlikte test etmenin çok önemli olduğu bulundu.
Kitlesel üretim Beauveria bassiana Hidrofobisite Patojenite Termotolerans
This study was conducted to test five substrates (whole rice, broken rice, dovme, wheat and burghul) for the mass production of Beauveria bassiana isolate 5-4, known to be affective against stored-cereal pests. A solid-state fermentation technique was used, and amount of product, number of conidia, germination, hydrophobicity and thermotolerance of conidia, and their virulence on Rhyzopertha dominica adults were used to evaluate the success of substrates. For production, 100 g of a substrate was used in a polypropylene bag. After sterilization and inoculation, the bags were sealed and incubated for 14 days at 25ºC. Hydrophobicity was assessed using the aqueous-solvent partitioning method with PM buffer, and liquid paraffin as two phases. Thermotolerance tests were conducted by exposing conidia to 35, 40 and 45°C for 15, 30 and 60 minutes. In virulence test, adults were released into 40 gr wheat mixed with conidia and kept at 25oC and 65% relative humidity in darkness for 14 days. The highest amount of product was obtained by using whole rice (4.10g/bag), followed by broken rice, wheat, dövme and burghul. The highest number of conidia was achieved using broken rice (10.24x1010conidia/g) and whole rice (9.62x1010conidia/g). The germination rates of conidia did not vary significantly. Significantly higher hydrophobicity rate was obtained using wheat (88.73%). The conidia from burghul and wheat showed higher thermotolerance than those from other substrates. The conidia obtained from whole rice and broken rice caused 80.3% and 72.0% mortalities, respectively, significantly higher than the others. Rice was found to be a better choice for this isolate as the ultimate purpose is to suppress pest populations, with awareness of its shortcomings. It was found crucial to test all important characteristics of produced conidia together for assessment of substrates.
Mass production Beauveria bassiana Hydrophobicity Pathogenicity Thermotholerance
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 19 Kasım 2020 |
Kabul Tarihi | 25 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021Cilt: 24 Sayı: 6 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.