The current study aimed to determine fermentation quality, aerobic stability, and enzyme soluble organic matter (ELOS) of wheat straw silage by replacing homofermentative (HM) and homofermentative+heterofermentative (HM+HT) lactic acid bacteria (LAB) inoculants with kefir as silage additives. For this purpose, commercially available Biotal Plus II (HMLAB), Biotal Buchneri 500 (HM+HTLAB), and MYStarter KF (KF) were used as silage additives. Four kg of wheat straw, about 400 g/kg, and 6.0 log cfu of inoculants or kefir were used in each treatment group and replicate. Including the control group (CON), a total of 12 laboratory-type silos (3 replicates and 4 groups) were opened after 45 days. The dry matter (DM), crude ash (CA), acid detergent lignin (ADL), and water-soluble carbohydrate contents of silages were not affected by the addition of HMLAB, HM+HTLAB, and KF (P>0.05). The KF group had the lowest pH value (4.32), NH3-N content (71.97 g/kg TN), and higher lactic acid content (43.11 g/kg DM). The crude protein (CP) ratio was decreased in HMLAB (5.95%) and HM+HTLAB (5.63%) groups and increased in the KF group (4.54%, P<0.001). An improvement (by lowering 17.02%) of NDF was only observed in the KF group (P<0.001). The ELOS and ME in HMLAB, HM+HTLAB, and KF groups were increased (P<0.001). The lowest carbon dioxide (3.42 g/kg DM) and yeast (5.50 log10 cfu/g) were observed in the KF and CON group, respectively. According to research findings, kefir could be an alternative silage additive to commercially available inoculants and could improve wheat straw silage’s nutritional quality instead of them.
Bu çalışma homofermentatif (HM) ve homofermentatif + heterofermentatif (HM+HT) laktik asit bakterileri (LAB) yerine kefir kullanımının buğday samanı silajlarının fermentasyon kalitesi, aerobic stabilitesi ve enzimde çözünen organic madde (EÇOM) miktarına olan etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla ticari olan kullanılan Biotal Plus II (HMLAB), Biotal Buchneri 500 (HM+HTLAB) ve MYStarter KF (KF) silaj katkı maddesi olarak kullanılmıştır. Her muamele grubunda yaklaşık 400 g/kg kuru maddeye sahip 4 kg buğday samanı ve 6.0 log kob oranında silaj katkı maddesi yada kefir kullanılmıştır. Kontrol grubu (KON) dahil toplamda 12 adet laboratuvar tipi silo (3’er tekerrür ve 4 grup) 45 gün sonra açılmıştır. Silajların kuru madde (KM), ham kül (HK), asit deterjan lignin (ADL) ve suda çözünebilir karbondidrat içeriği HMLAB, HM+HTLAB ve KF ilavesi sonrası değişmemiştir (P>0.05). KF grubu en düşük pH (4.32) ve NH3-N (71.97 g/kg TN) ve en yüksek laktik asit (43.11 g/kg KM) içeriğine sahiptir. Ham protein (HP) oranı HMLAB (%5.95) ve HM+HTLAB (%5.63) gruplarında azalırken KF (%4.54) grubunda artmıştır (P<0.001). Nötral deterjan lif (NDF) içeriğinde iyileşme sadece KF (%17.02) grubunda gözlemlenmiştir (P<0.001). EÇOM ve ME değerleri HMLAB, HM+HTLAB ve KF gruplarında artmıştır (P<0.001). En düşük karbondioksit (3.42 g/kg KM) ve maya (5.50 log10 kob/g) değerleri sırasıyla KF ve KON gruplarında gözlemlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, kefir ticari inokulantlar yerine silaj katkısı olarak alternatif olabilir ve ticari inokulantlar yerine kullanıldığında buğday samanı silajının besin değerini arttırabilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2022 |
Gönderilme Tarihi | 12 Şubat 2021 |
Kabul Tarihi | 29 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022Cilt: 25 Sayı: 1 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.