Bu çalışma, Türkiye'nin Isparta ve Burdur illerinde Lavandin (Lavandula × intermedia Emeric ex Loisel. var. Super) yetiştirilen yaklaşık 625 ha'lık bir alanda Kök-ur nematodu türlerinin belirlenmesi ve yayılışlarının saptanması amacıyla yürütülmüştür. 2020 yılının sonbaharında toplam 60 örnek toplanmıştır. Kök-ur nematod türlerinin moleküler tanımlaması, yumurta paketinden türe özgü primerler ile belirlenmiştir. Kültürü yapılan lavanta tarlalarından alınan 17 örneğin Kök ur nematodları ile enfekte olduğu bulunmuştur. Moleküler tanılama sonucunda bu örneklerin 12 tanesi Meloidogyne incognita bulunurken, 5 tanesi M. arenaria saptanmıştır. Bu, Türkiye'de lavantada M. incognita enfeksiyonuna ilişkin ilk rapordur. Lavantanın en çok yetiştirildiği Isparta ili Keçiborlu ilçesinin Kök-ur nematodu ile enfekte olduğu belirlenmiştir. Keçiborlu ilçesinde 7 örnek M. incognita tespit edilirken, 3 örnek M. arenaria tespit edilmiştir.
Lavanta Meloidogyne incognita Meloidogyne arenaria moleküler tanılama
x
This study was conducted to identification and distribution Root-knot nematode species in lavender fields where Lavandin (Lavandula × intermedia Emeric ex Loisel. var. Super) was cultivated in an area of about 625 ha in Isparta and Burdur Provinces of Turkey. A total of 60 samples were collected in autumn of 2020. Root knot nematode species molecular identification was determined by species-specific primers from egg masses. The 17 samples taken from cultivated lavender fields were found to be infected with Root knot nematode. As a result of molecular identification, 12 of them were found to be Meloidogyne incognita, while 5 of them were found to be M. arenaria. This the first report of infestation of lavender by M. incognita in Turkey. It was determined that Keçiborlu district in Isparta Province where lavender is most cultivated was infected with Root-knot nematode. While 7 samples of M. incognita were detected in Keçiborlu district, 3 of them were M. arenaria.
Lavandin Meloidogyne incognita Meloidogyne arenaria molecular identification
x
x
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | x |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 1 Temmuz 2021 |
Kabul Tarihi | 17 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022Cilt: 25 Sayı: 3 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.