The growing locations of plants may affect product quality adversely in several ways. Fruits containing a different percentage of chemicals may cause adverse physicochemical properties. This study, it was evaluated certain physicochemical properties of fruits obtained from Strawberry Tree fruits (Arbutus andrachne L.) which were collected from four different geographical locations of stands that are managed Regional Directorate of Forestry. A considerable physicochemical difference was found among the fruit samples. The highest color differences among samples were found with sample IV (ΔE: 15.4), followed by sample I (ΔE: 15.1), sample III (ΔE: 7.6) and sample II (ΔE: 3.6), respectively. However, the size properties (diameter and weight) of samples also show some variations. The highest average diameter (12.42 mm) and weight (1.13 g) with a sugar content of 33.81 °Bx were found to be in sample I. The sugar content difference is realizable result was found to be high at lower diameters but at higher weights. Moreover, the total existence of 43 essential oil compounds is determined for sample I and 35 compounds for sample IV, while 31 of them are similar, which represents 97.07% for sample I and 91.78% for sample IV. These values may be a good indication of the geographical locations of the physicochemical properties of fruits of A. andrachne.
Arbutus andrachne’s fruit Color Morphological properties Essential oils Isparta-Türkiye
Yetişme ortamları bitkilerden elde edilen ürünlerin kalitesine birçok yönden etkileyebilir. Değişik oranlarda kimyasal madde içeren meyvelerin özelliklerinin farklı olması beklenebilir. Bu çalışmada, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü yetki alanındaki dört farklı coğrafi bölgeden toplanan Çilek Ağaçlarından (Arbutus andrachne L.) meyvelerin genel özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçların istatistiksel analizi sonucu meyve örnekleri arasında, fizikokimyasal özellikler bakımından (renk, ağırlık, uçucu yağ içeriği) önemli farklılıklar bulunmuştur. Numuneler arasında en yüksek renk farkı (ΔE) numune IV (ΔE: 15.4) ile ve daha sonra sırasıyla numune I (ΔE: 15.1), numune III (ΔE: 7.6) ve numune II (ΔE: 3.6) de gözlemlenmiştir. Ayrıca meyvelerin fiziksel boyut özellikleri (çap ve ağırlık) bakımından da önemli farklılıklar gözlemlenmiştir. En yüksek ortalama çap (12.42 mm) ve ağırlık (1.13 g) ile birlikte şeker içeriği (brix sayısı) 33.81 °Bx ile numune I'de hesaplanmıştır. Numuneler arasında şeker oranı, fark edilebilir olarak daha düşük çapa fakat daha yüksek ağırlığa sahip meyvelerde hesaplanmıştır. Ayrıca, numune I için toplam 43, numune IV için ise toplam 35 uçucu yağ bileşiği tespit edilmiş fakat bunlardan 31'inin her iki meyve örneklerinde de ortak olarak bulunduğu anlaşılmıştır. Bu ortak bileşikler, toplam uçucu yağ oranının numune I için %97.07’ini numune IV için ise %91.78’ini oluşturduğu hesaplanmıştır. Bu çalışmada elde edilen verilerden, A. andrachne meyvelerinin fizikokimyasal özelliklerinin, coğrafi yetişme ortamlarının açıklanması bakımından bir gösterge olabileceği olarak değerlendirilmiştir.
Arbutus andrachne meyvesi Renk Morfolojik özellikler Uçucu yağlar Isparta-Türkiye
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Biyokimyası |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Nisan 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 23 Mayıs 2023 |
Kabul Tarihi | 3 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024Cilt: 27 Sayı: 4 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.