In this study, germination and seedling growth under salt stress (175 mM) of maize pretreated (priming) with different salt (NaCl) solutions (0, 150, 175, and 200 mM) were investigated. Unprimed seeds were used as control. The study was carried out with two maize cultivars (ADA-9510 and Simpatico) in a petri dish and pot media. The effects of cultivar and priming treatments on germination and seedling characteristics of maize under salt stress were significant (P<0.01) in both environments. In the ADA-9510 variety, the average values of the examined traits were found to be higher. The germination rate of the Simpatico variety was very low in salt stress, but after priming, it showed an increase of up to 224% in Petri dishes and up to 44% in pots. In pot conditions, priming improved crude protein content, root dry matter ratio, and emergence speed in ADA-9510, while root dry matter ratio, emergence rate, and speed of the Simpatico variety improved when compared to control. Accordingly, as a result of the study, it was determined that the application of priming with 150 and 175 mM NaCl solutions, even with normal water, reduced the negative effects of salt stress on germination and seedling growth in maize.
Bu çalışmada farklı tuz (NaCl) çözeltileriyle (0, 150, 175 ve 200 mM) ön işlem uygulanan (priming) mısırın tuz stresi (175 mM) altında çimlenme ve fide gelişimi incelenmiştir. Kontrol olarak priming uygulanmamış tohumlar kullanılmıştır. Çalışma iki adet mısır çeşidi (ADA-9510 ve Simpatico) ile petri ve saksı koşullarında yürütülmüştür. Mısırın tuz stresi altında çimlenme ve fide özellikleri üzerinde çeşit ve priming uygulamalarının etkisi hem petri hem de saksı ortamında önemli (P<0.01) olmuştur. ADA-9510 çeşidinde, incelen özelliklere ait ortama değerler daha yüksek bulunmuştur. Simpatico çeşidinin çimlenme oranı tuz stresinde çok düşük olmuş, ancak priming sonrası petri kaplarında %224'e, saksılarda %44'e varan bir artış göstermiştir. Saksı koşullarında, kontrolle kıyaslandığında priming uygulamaları ADA-9510 çeşidinde ham protein içeriğini, kök kuru madde oranı ve sürme hızını, Simpatico çeşidinde ise kök kuru madde oranı, sürme oranı ve hızını geliştirmiştir. Buna göre çalışma sonucunda 150 ve 175 mM NaCl çözeltileri ile hatta su ile yapılan priming uygulamasının da mısırda tuz stresinin çimlenme ve fide gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerini azalttığı belirlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Nisan 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 18 Temmuz 2023 |
Kabul Tarihi | 18 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024Cilt: 27 Sayı: 4 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.