Bu çalışmada Gaziantep ilinde baharatlık kırmızıbiber üreten işletmelerin üretim maliyetinin hesaplanması ve pazarlama yapısının ortaya konulması açlanmıştır. Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde baharatlık kırmızıbiber üretimi yapan 162 tarım işletmesi üzerinde gerçekleştirilmiş olan bu araştırmada, işletmelerin üretim maliyeti hesaplamaları, karlılık analizi ve pazarlama yapıları incelenmiştir. Tek ürün bütçe analiz yöntemi kullanılan çalışmada incelenen tarım işletmelerinde ortalama olarak 45.41 dekar alanda baharatlık kırmızıbiber üretimi gerçekleştirildiği, baharatlık kırmızıbiber üretiminde dekara ortalama değişken masrafların 1788.20 ₺ da-1, sabit masrafların 434.10 ₺ da-1 ve toplam üretim masrafının 2222.30 ₺ da-1 olduğu belirlenmiştir. Baharatlık yaş kırmızıbiber verimi ortalama 1656.80 kg da-1, baharatlık kırmızıbiber üretimiyle 3810.64 ₺ da-1 gayrisafi üretim değeri elde edilmiştir. 1 kg baharatlık kırmızıbiber üretim maliyeti ortalama 1.34 ₺ kg-1 olarak tespit edilmiştir. Pazara ulaşan kırmızıbiberin maliyeti 1.37 ₺ kg-1 olarak belirlenmiştir. Pazarlama masrafları dikkate alındığında, 1 dekar alandan elde edilen net kar ortalama 1532.76 ₺, brüt kar ise ortalama 1967.04 ₺ olarak hesaplanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, araştırma bölgesindeki baharatlık kırmızıbiber üreticilerinin 1 ₺’lik üretim maliyetine karşılık elde ettikleri oransal kar ortalaması üretim ve pazarlama aşamaları için sırasıyla 1.72 ve 1.68 olarak hesaplanmıştır. Tüketicinin 1 kg kuru kırmızıbibere ödediği paranın %17.69’u üretici eline geçerken, %82.31’i aracıların eline geçmektedir.
Bu araştırma makalesi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından onaylanmış Yüksek Lisans Tezinden türetilmiştir.
This study aimed to calculate the production cost and reveal the marketing structure of the enterprises producing spicy red pepper in Gaziantep province. This research was conducted on 162 agricultural enterprises producing spice red pepper in the İslahiye and Nurdağ districts of Gaziantep province. The study examined the production cost calculations, profitability analysis, and marketing structures of these enterprises. Using the single-crop budget analysis method, the study found that on average, spice red pepper was produced on 45.41 acres of land. The average variable costs per acre for spice red pepper production were determined as 1788.20 ₺ acre-1, fixed costs were 434.10 ₺ acre-1, and the total production cost was 2222.30 ₺ acre-1. The average yield of spice fresh red pepper was 1656.80 kg acre-1, resulting in a gross production value of 3810.64 ₺ acre-1. The average production cost of 1 kg of spice red pepper was determined as 1.34 ₺ kg-1. The cost of red pepper reaching the market was determined as 1.37 ₺ kg-1. Taking marketing expenses into account, the average net profit per acre obtained was 1532.76 ₺, and the average gross profit was 1967.04 ₺. According to the results of the study, the average proportional profit obtained by spice red pepper producers in the research area was calculated as 1.72 for production and 1.68 for marketing, for every 1 ₺ of production cost. While 17.69% of the money paid by the consumer for 1 kg of dried red pepper goes to the producer, 82.31% goes to intermediaries.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çiftlik İşletmeleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Nisan 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 31 Ağustos 2023 |
Kabul Tarihi | 24 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024Cilt: 27 Sayı: 4 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.