Bu çalışmada, diyetin karbon ayak izi-sera gazı emisyonuna katkısını değerlendirmek amaçlandı. Araştırmanın verileri, sosyo-demografik bilgiler, antropometrik ölçümler, Üç Faktörlü Yeme Anketi-21 ve 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydını içeren bir anket aracılığıyla toplandı. Bu kesitsel çalışma, 18-64 yaş aralığındaki 619 yetişkin (E = 266 (%43.0), K=353 (%57.0)) ile gerçekleştirilmiştir. Toplam diyet karbon ayak izi değeri kişi başına günlük 3.84±0.1 kg CO2-eq ve 1.000 kcal başına 2.10±1.2 kg CO2-eq olarak belirlenmiştir. Et ve süt ürünleri gruplarının karbon ayak izine en büyük katkıyı sağladığı belirlenmiştir (sırasıyla %34.8 ve %18.9). Kontrolsüz Yeme puanları, karbon ayak izi (CO2-eq kg-1) en yüksek kantil (Q5) grubunda daha yüksek bulunmuştur (p = 0.048). Çoklu regresyon modeline göre Kontrolsüz Yeme puanları artan karbon ayak izi ile ilişkili bulunmuştur (ß = 0.122, p = 0.006). Yüksek karbon ayak izi grubunda diyetle protein alımı daha yüksek (sırasıyla 43.30±0.8 g gün-1, 29.0±0.7 g/gün, p=0.048) iken düşük karbon ayak izi grubunda karbonhidrat alımı daha yüksektir (103.75±3.7 g gün-1, 85.86±3.4 g gün-1, p<0.001). Bu çalışmanın sonuçları, diyet modelinin ve yeme davranışının karbon ayak izine katkısı konusunda önemli veriler sunmakta ve ayrıca sağlıklı beslenme önerilerine paralel olarak sürdürülebilir beslenme önerilerinin geliştirilmesinin önemine dikkat çekmektedir.
This study planned to investigate the characteristics of the diet and its contribution to the carbon footprint-the greenhouse gas (GHG) emissions. Data were collected through face-to-face interview methods via a questionnaire including socio-demographic information, anthropometric measurements, the Three-Factor Eating Questionarre-21, and 24-hour recall food consumption record. This cross-sectional study was conducted with 619 adults (M = 266 (43.0%), F = 353 (%57.0)) aged 18-64 years. The carbon footprint value of the overall diet was 3.84 ± 0.1 kg CO2-eq per person per day and 2.10 ± 1.2 kg CO2-eq per 1,000 kcal per day. Meat and dairy groups are the major contributors to carbon footprint (34.8%, and 18.9%, respectively). Uncontrolled eating scores were higher in the highest quantile (Q5) group for the carbon footprint (CO2-eq kg-1) group (p = 0.048), and according to the multiple regression model, uncontrolled eating scores significantly affecting the increase of carbon footprint (ß = 0.122, p = 0.006). While high carbon footprint groups have higher dietary protein intake (43.30±0.8 g per day, 29.0±0.7 g per day, respectively, p = 0.048), low carbon footprint groups have higher carbohydrate intake (103.75±3.7 g per day, 85.86±3.4 g per day, respectively, p <0.001). The results of this study provide important knowledge on the contribution of diet patterns and eating behaviour to the carbon footprint and draw attention to the importance of developing sustainable nutrition recommendations in parallel with healthy nutrition recommendations.
Ethical approval: This research involved human participants. Ethical permission was obtained from the Erzurum Technical University Ethics Committee. The study was conducted according to the rules delineated in the Helsinki Declaration. Participants were given information about the study and asked to confirm that they would be willing to volunteer.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik (Diğer) |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 2 Temmuz 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 17 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 19 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 17 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024Cilt: 27 Sayı: 5 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.