Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yenilebilir Böceklere Yönelik Algılar: Z Kuşağı Öğrencilerinin Entomofajik Yaklaşımları

Yıl 2025, Cilt: 28 Sayı: 6, 1480 - 1505
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1637893

Öz

Bu çalışmada, gelecek nüfusunun büyük bir çoğunluğunu oluşturan Z kuşağı bireylerinin yenilebilir böceklere yönelik algılarını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, Karadeniz Bölgesinde yer alan iki farklı kamu üniversitede eğitim gören Z kuşağı öğrencilerine dört bölümden oluşan (demografik bilgiler, gıda tüketim durumları, böcek tüketim durumları ve yenilebilir böceklere ilişkin yaklaşım durumları) sorular yöneltilmiştir. Çalışma verileri basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Aralık 2024- Ocak 2025 tarihleri arasında veriler online olarak toplanmış olup çalışma gönüllü 466 katılımcı ile tamamlanmıştır. Katılımcılar kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlenen 466 katılımcı ile Aralık 2024-Ocak 2025 tarihleri arasında online olarak anketler tamamlanmış olup veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, katılımcıların böcek tüketim yaklaşım durum ortalamalarında en yüksek ortalama puan (3.28) ‘Sağlıklı ve hijyenik olmadıklarını düşündüğüm için böcek tüketmem’ ifadesindedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu (%90.2) böcekleri sıradışı gıdalar olarak görmekte olup tüketmekten kaçınmaktadır. Katılımcıların cinsiyetleri ile yenilebilir böceklerin tüketimine ilişkin yaklaşımları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuş olsa da (p < .01); ikamet ettikleri yer (kentsellik, kırsallık), yaşları ve etnik gıda tüketim tercihleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p > .05). Araştırmada katılımcıların %94’ünün daha önce herhangi bir böcek deneyiminin olmadığı bulunmuştur. Katılımcılardan böcek deneyimi olanların ise %48.3’ü eklem bacaklıları (kelebek larvası, çekirge vb.) tükettiğini, %44.8’inin kabuklular grubundaki yenilebilir eklem bacaklılar (karides vb.) tükettiğini bildirdiği görülmüştür. Gelecekteki araştırmalarda farklı bölgelerde yer alan üniversiteler özelinde konuyla ilgili çalışmaların kapsamlaştırılması, yenilebilir böcek tüketimine Z kuşağının yaklaşımlarının derinlemesine anlaşılabilmesi için aydınlatıcı olacaktır.

Etik Beyan

Çalışma kapsamında Karabük Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Etik Kurulundan 399581 sayı ve 30.12.2024 tarihli etik kurul izni alınmıştır.

Destekleyen Kurum

Yoktur.

Kaynakça

  • Abro, Z., Sibhatu, K. T., Fetene, G. M., Alemu, M. H., Tanga, C. M., Sevga, S., & Kassie, M. (2025). Global review of consumer preferences and willingness to pay for edible insects and derived products. Global Food Security, 44, 100834. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2025.100834
  • Altun, Ö., & Demir, H. (2021). Yenilebilir böcekler ve kıbrıs ada halkının bakış açısı (Edible Insects and CyprusIsland People s Perspective). Turk Turizm Arastirmalari Dergisi, 4(5), 2425–2447. https://doi.org/10.26677/tr1010.2021.879
  • Amorello, D., Barreca, S., & Orecchio, S. (2024). Critical evaluation of hazardous pollutants in edible insects: A simple review. Journal of Food Composition and Analysis, 106675. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2024.106675
  • Bisconsin-Júnior, A., Rodrigues, H., Behrens, J. H., da Silva, M. A. A. P., & Mariutti, L. R. B. (2022). “Food made with edible insects”: Exploring the social representation of entomophagy where it is unfamiliar. Appetite, 173, 106001.
  • Chen, X., Feng, Y., & Chen, Z. (2009). Common edible insects and their utilization in China: Invited Review. Entomological Research, 39(5), 299–303. https://doi.org/10.1111/j.1748-5967.2009.00237.x
  • Cicatiello, C., De Rosa, B., Franco, S., & Lacetera, N. (2016). Consumer approach to insects as food: barriers and potential for consumption in Italy. British Food Journal, 118(9), 2271–2286. https://doi.org/10.1108/BFJ-01-2016-0015
  • Cunha, C. F. da, Silva, M. B. de O., & Cheung, T. L. (2023). Understanding the perception of edible insects. British Food Journal, 125(3), 980–993. https://doi.org/10.1108/BFJ-07-2021-0820
  • Çakmak, N. M. (2021). Hz. Peygamber’in Sünnetinde Beslenme(Tez no 675890). [Yüksek Lisans Tezi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Çayıroğlu, Y. (2013). İslam Hukuku’na Göre Helal Gıda Sorunu (Tez no 327365). [Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı] Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Duyan, A. S. & Özer Altundağ, Ö. (2022). Yenilebilir böcek akımı yaklaşımları. 2. Uluslararası Lisansüstü Çalışmalar Kongresi Bildiriler Kitabı, 08-11.06.2022, Online, 210-215.
  • Erdoğan, B., Peksever, D., Görür, A., Sümer, O., & El, S. (2021). Sürdürülebilir protein kaynağı olarak yenilebilir böceklerin besleyici özellikleri ve tüketici kabulü. Gıda, 46(5), 1105–1116. https://doi.org/10.15237/gida.gd21074
  • Florença, S. G., Correia, P. M. R., Costa, C. A., & Guiné, R. P. F. (2021). Edible insects: Preliminary study about perceptions, attitudes, and knowledge on a sample of portuguese citizens. Foods, 10(4), 1–17. https://doi.org/ 10.3390/foods10040709
  • Guiné, R. P. F., Florença, S. G., Costa, C. A., Correia, P. M. R., Cruz-Lopes, L., Esteves, B., Ferreira, M., Fragata, A., Cardoso, A. P., Campos, S., Anjos, O., Bartkiene, E., Djekic, I., Matran, I. M., Čulin, J., Klava, D., Chuck-Hernández, C., Korzeniowska, M., Boustani, N. M., Papageorgiou, M., Prieto Gutiérrez, B., Černelič-Bizjak, M., Damarli, E., & Ferreira, V. (2023). Edible insects: Perceptions of marketing, economic, and social aspects among citizens of different countries. Foods, 12(42), 4229. https://doi.org/10.3390/foods12234229
  • Hamerman, E. J. (2016). Cooking and disgust sensitivity influence preference for attending insect-based food events. Appetite, 96, 319-326.
  • Hartmann, C., Shi, J., Giusto, A., & Siegrist, M. (2015). The psychology of eating insects: A cross-cultural comparison between Germany and China. Food quality and preference, 44, 148-156.
  • House, J. (2019a). Insects are not ‘the new sushi’: Theories of practice and the acceptance of novel foods. Social & Cultural Geography, 20(9), 1285-1306.
  • House, J. (2019b). Modes of eating and phased routinisation: Insect-based food practices in the Netherlands. Sociology, 53(3), 451-467.
  • Huis, A. V., Itterbeeck, J. V., Klunder, H., Mertens, E., Halloran, A., Muir, G., & Vantomme, P. (2013). Edible insects : future prospects for food and feed security. Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO Forestry Paper No: 171 , Roma.
  • Jiang, X., Xing, X., Chen, X., Li, M., Liu, F., Zhu, L., ... & Zhou, Q. (2025). Six edible insect oils extracted by ultrasound-assisted: Physicochemical characteristics, aroma patterns and antioxidant properties. Future Foods, 100662. https://doi.org/10.1016/j.fufo.2025.100662
  • Kahraman Kılbaş, E. P., & Cevahir, F. (2023). Bilimsel Araştırmalarda Örneklem Seçimi ve Güç Analizi. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research, 7(1), 1–8. https://doi.org/10.34084/bshr.1217279
  • Kar, S., Şamlı, H. E., & Arın, L. (2018). Kara Asker Sineği Hermetia illucens (Linnaeus, 1758): Biyoloji, Üretim ve Hayvan Beslemede Kullanımı. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 21(2), 246-263. https://doi.org/10.18016/ ksudobil.323450.
  • Karaçeper, E. İ., & Sarı, D. (2024). Z Kuşağının Yenilebilir Böceklere Yönelik Tutum ve Tercihleri: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğrencileri Üzerine Bir İnceleme. International Journal of Social and Humanities Sciences, 8(2), 215–245.
  • Karaman, R., & Bozok, D. (2019). Geçmişten günümüze gastronomi trendleri: potansiyel yerli turistlerin yenilebilir böcekler akımına yönelik algılarının ölçülmesi. Boyabat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergisi, 3(2), 123-154.
  • Khatun, H., Van Der Borght, M., Baldewijns, G., Akhtaruzzaman, M., Mondal, M. F., & Claes, J. (2025). Entomophagy in Bangladesh: A cross-sectional survey on the consumer attitudes and readiness to adopt insects as food. Food Quality and Preference, 128, 105477.
  • Kılıç, S. (2013). Örnekleme yöntemleri. Journal of Mood Disorders, 3(1), 44-6.
  • Kozlu, A., Ngasakul, N., Klojdová, I., Havlík, J., Bergo, A. M., Berčíková, M., & Baigts-Allende, D. K. (2025). Overall use of edible insects for producing food analogs and upcycling insect-derived ingredients from residues. Applied Food Research, 5(1), 100881. https://doi.org/10.1016/j.afres.2025.100881
  • Küçük, B. Y. (2023). Gastronomide Yeni Trend Yenilebilir Böcekler: Antalya Belek Bölgesindeki Yerli ve Yabancı Turistlerin Yenilebilir Böceklere Karşı Tutumunun Ölçülmesi (Tez no 809680). [Yüksek lisans tezi, İstanbul Topkapı Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı] Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Lopes da Costa, M. A. J., Angaïts, A., Bierła, K., de Gois, J. S., & Szpunar, J. (2025). Bioaccessibility of iron, zinc, and copper from edible insects available on the European market. Applied Food Research, 5(1), 100918. https://doi.org/10.1016/j.afres.2025.100918
  • Mancini, S., Sogari, G., Diaz, S. E., Menozzi, D., Paci, G., & Moruzzo, R. (2022). Exploring the Future of Edible Insects in Europe. Foods, 11(3), 1–12. https://doi.org/10.3390/foods11030455
  • Marcini, S., Riccioli, F., Tzompa-Sosa, D. A., Moruzzo, R., Schouteten, J. J., Liu, A., ... & Sogari, G. (2024). Exploring the intention to consume whole vs processed edible insects: Insights from traditional and non-traditional entomophagy countries. Journal of Agriculture and Food Research, 18, 101532.
  • Mankan, E. (2007). Gastronomide Yeni Trendler –Yenilebilir Böcekler. Turkish Studies, 12(772815468), 425–440.
  • Nikbin, D., Vafaei-Zadeh, A., Hanifah, H., & Chang, R. (2025). Motivations to visit an edible insect restaurant, perceived value, health consciousness, and customers’ intentional responses: A self-determination theory perspective. International Journal of Hospitality Management, 130, 104272. https://doi.org/ 10.1016/j.ijhm.2025.104272
  • Orsi, L., Voege, L. L., & Stranieri, S. (2019). Eating edible insects as sustainable food? Exploring the determinants of consumer acceptance in Germany. Food Research International, 125(April), 108573. https://doi.org/ 10.1016/j.foodres.2019.108573
  • Palupi, E., Nasir, S. Q., Jayanegara, A., Susanto, I., Ismail, A., Iwansyah, A. C., ... & Filianty, F. (2024). Meta-analysis on the fatty acid composition of edible insects as a sustainable food and feed. Future Foods, 100529. https://doi.org/10.1016/j.fufo.2024.100529
  • Psarianos, M., Aghababaei, F., & Schlüter, O. K. (2025). Bioactive compounds in edible insects: Aspects of cultivation, processing and nutrition. Food Research International, 115802. https://doi.org/10.1016/ j.foodres.2025.115802
  • Rehman, N., & Ogrinc, N. (2024). Consumer perceptions and acceptance of edible insects in Slovenia. Foods 2024, 13(16), 2629. https://doi.org/10.3390/foods13162629
  • Tajudeen, A. L. (2020). Halal certification of insect-based food: a critique. Int. J. Islamic Business Ethics 5(2), 100-112. http://dx.doi.org/10.30659/ijibe.5.2.100-112.
  • Tuccillo, F., Marino, M. G., & Torri, L. (2020). Italian consumers’ attitudes towards entomophagy: Influence of human factors and properties of insects and insect-based food. Food Research International, 137, 109619.
  • Van Huis, A. (2016). Edible insects are the future? Proceedings of the Nutrition Society, 75(3), 294–305. https://doi.org/10.1017/S0029665116000069
  • Volden, J. (2024). ‘A wing in the throat’: Negotiating edibility in everyday insect consumption. Geoforum, 157, 104132. https://doi.org/10.1016/j.geoforum.2024.104132
  • Yükseköğretim Kurulu (YÖK). (2022). Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Türkiye’deki Üniversitelerin Uluslararası Görünürlüğü Çalıştayı. Erişim: https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2022/yuksekogretimde-uluslararasilasma-ve-turkiye-deki-universitelerin-uluslararasi-gorunurlulugunu-artirma-calistayi.aspx. Erişim tarihi: 13.02.2025
  • Yükseköğretim Kurulu (YÖK). (2024). Türkiye’deki Üniversitelerde Öğrenci Sayıları (49993). Yükseköğretim Kurulu. https://istatistik.yok.gov.tr/ Erişim Tarihi: 13.02.2025
  • Yüksel, E., & Canhilal, R. (2018). A survey of public opinion about entomophagy in Erciyes University. International Journal of Agriculture and Wildlife Science, 4(2), 203–208. https://doi.org/10.24180/ijaws.440555

Perceptıons of Edıble Insects: Entomophagıc Approaches of Generation Z Students

Yıl 2025, Cilt: 28 Sayı: 6, 1480 - 1505
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1637893

Öz

This study was conducted to examine the perceptions of Generation Z individuals, who make up a large portion of the future population, towards edible insects. As part of the study, questions covering four sections (demographic information, food consumption habits, insect consumption experiences, and attitudes towards edible insects) were posed to Generation Z students studying at two different public universities in the Black Sea region. The participants were determined by convenience sampling method, and the surveys were completed online with 466 participants between December 2024 and January 2025. The study was completed, and the data were analyzed using the SPSS program. According to the findings of the study, the statement with the highest mean score regarding participants' attitudes toward insect consumption was “I do not consume insects because I think they are not healthy and hygienic” (M = 3.28). Furthermore, a substantial majority of the participants (90.2%) perceived insects as unconventional food items and reported a general reluctance to consume them. Although a statistically significant difference was found between participants' gender and their attitudes toward the consumption of edible insects (p < .01), no significant differences were observed with respect to place of residence (urban vs. rural), age, or ethnic food consumption preferences (p > .05). The study also found that 94% of the participants had no prior experience with edible insects. Among those with insect consumption experience, 48.3% reported consuming arthropods (e.g., butterfly larvae, grasshoppers), while 44.8% reported consuming edible arthropods from the crustacean group (e.g., shrimp). The highest mean score (3.28) among participants’ attitudes toward insect consumption was for the statement “I do not consume insects because I believe they are unhealthy and unhygienic.” The vast majority of participants (90.2%) consider insects as unconventional foods and tend to avoid consuming them. Expanding the scope of studies on this subject, specifically focusing on universities in different regions, would be enlightening for future research. This approach could provide a deeper understanding of Generation Z's attitudes toward edible insect consumption.

Kaynakça

  • Abro, Z., Sibhatu, K. T., Fetene, G. M., Alemu, M. H., Tanga, C. M., Sevga, S., & Kassie, M. (2025). Global review of consumer preferences and willingness to pay for edible insects and derived products. Global Food Security, 44, 100834. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2025.100834
  • Altun, Ö., & Demir, H. (2021). Yenilebilir böcekler ve kıbrıs ada halkının bakış açısı (Edible Insects and CyprusIsland People s Perspective). Turk Turizm Arastirmalari Dergisi, 4(5), 2425–2447. https://doi.org/10.26677/tr1010.2021.879
  • Amorello, D., Barreca, S., & Orecchio, S. (2024). Critical evaluation of hazardous pollutants in edible insects: A simple review. Journal of Food Composition and Analysis, 106675. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2024.106675
  • Bisconsin-Júnior, A., Rodrigues, H., Behrens, J. H., da Silva, M. A. A. P., & Mariutti, L. R. B. (2022). “Food made with edible insects”: Exploring the social representation of entomophagy where it is unfamiliar. Appetite, 173, 106001.
  • Chen, X., Feng, Y., & Chen, Z. (2009). Common edible insects and their utilization in China: Invited Review. Entomological Research, 39(5), 299–303. https://doi.org/10.1111/j.1748-5967.2009.00237.x
  • Cicatiello, C., De Rosa, B., Franco, S., & Lacetera, N. (2016). Consumer approach to insects as food: barriers and potential for consumption in Italy. British Food Journal, 118(9), 2271–2286. https://doi.org/10.1108/BFJ-01-2016-0015
  • Cunha, C. F. da, Silva, M. B. de O., & Cheung, T. L. (2023). Understanding the perception of edible insects. British Food Journal, 125(3), 980–993. https://doi.org/10.1108/BFJ-07-2021-0820
  • Çakmak, N. M. (2021). Hz. Peygamber’in Sünnetinde Beslenme(Tez no 675890). [Yüksek Lisans Tezi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Çayıroğlu, Y. (2013). İslam Hukuku’na Göre Helal Gıda Sorunu (Tez no 327365). [Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı] Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Duyan, A. S. & Özer Altundağ, Ö. (2022). Yenilebilir böcek akımı yaklaşımları. 2. Uluslararası Lisansüstü Çalışmalar Kongresi Bildiriler Kitabı, 08-11.06.2022, Online, 210-215.
  • Erdoğan, B., Peksever, D., Görür, A., Sümer, O., & El, S. (2021). Sürdürülebilir protein kaynağı olarak yenilebilir böceklerin besleyici özellikleri ve tüketici kabulü. Gıda, 46(5), 1105–1116. https://doi.org/10.15237/gida.gd21074
  • Florença, S. G., Correia, P. M. R., Costa, C. A., & Guiné, R. P. F. (2021). Edible insects: Preliminary study about perceptions, attitudes, and knowledge on a sample of portuguese citizens. Foods, 10(4), 1–17. https://doi.org/ 10.3390/foods10040709
  • Guiné, R. P. F., Florença, S. G., Costa, C. A., Correia, P. M. R., Cruz-Lopes, L., Esteves, B., Ferreira, M., Fragata, A., Cardoso, A. P., Campos, S., Anjos, O., Bartkiene, E., Djekic, I., Matran, I. M., Čulin, J., Klava, D., Chuck-Hernández, C., Korzeniowska, M., Boustani, N. M., Papageorgiou, M., Prieto Gutiérrez, B., Černelič-Bizjak, M., Damarli, E., & Ferreira, V. (2023). Edible insects: Perceptions of marketing, economic, and social aspects among citizens of different countries. Foods, 12(42), 4229. https://doi.org/10.3390/foods12234229
  • Hamerman, E. J. (2016). Cooking and disgust sensitivity influence preference for attending insect-based food events. Appetite, 96, 319-326.
  • Hartmann, C., Shi, J., Giusto, A., & Siegrist, M. (2015). The psychology of eating insects: A cross-cultural comparison between Germany and China. Food quality and preference, 44, 148-156.
  • House, J. (2019a). Insects are not ‘the new sushi’: Theories of practice and the acceptance of novel foods. Social & Cultural Geography, 20(9), 1285-1306.
  • House, J. (2019b). Modes of eating and phased routinisation: Insect-based food practices in the Netherlands. Sociology, 53(3), 451-467.
  • Huis, A. V., Itterbeeck, J. V., Klunder, H., Mertens, E., Halloran, A., Muir, G., & Vantomme, P. (2013). Edible insects : future prospects for food and feed security. Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO Forestry Paper No: 171 , Roma.
  • Jiang, X., Xing, X., Chen, X., Li, M., Liu, F., Zhu, L., ... & Zhou, Q. (2025). Six edible insect oils extracted by ultrasound-assisted: Physicochemical characteristics, aroma patterns and antioxidant properties. Future Foods, 100662. https://doi.org/10.1016/j.fufo.2025.100662
  • Kahraman Kılbaş, E. P., & Cevahir, F. (2023). Bilimsel Araştırmalarda Örneklem Seçimi ve Güç Analizi. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research, 7(1), 1–8. https://doi.org/10.34084/bshr.1217279
  • Kar, S., Şamlı, H. E., & Arın, L. (2018). Kara Asker Sineği Hermetia illucens (Linnaeus, 1758): Biyoloji, Üretim ve Hayvan Beslemede Kullanımı. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 21(2), 246-263. https://doi.org/10.18016/ ksudobil.323450.
  • Karaçeper, E. İ., & Sarı, D. (2024). Z Kuşağının Yenilebilir Böceklere Yönelik Tutum ve Tercihleri: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğrencileri Üzerine Bir İnceleme. International Journal of Social and Humanities Sciences, 8(2), 215–245.
  • Karaman, R., & Bozok, D. (2019). Geçmişten günümüze gastronomi trendleri: potansiyel yerli turistlerin yenilebilir böcekler akımına yönelik algılarının ölçülmesi. Boyabat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergisi, 3(2), 123-154.
  • Khatun, H., Van Der Borght, M., Baldewijns, G., Akhtaruzzaman, M., Mondal, M. F., & Claes, J. (2025). Entomophagy in Bangladesh: A cross-sectional survey on the consumer attitudes and readiness to adopt insects as food. Food Quality and Preference, 128, 105477.
  • Kılıç, S. (2013). Örnekleme yöntemleri. Journal of Mood Disorders, 3(1), 44-6.
  • Kozlu, A., Ngasakul, N., Klojdová, I., Havlík, J., Bergo, A. M., Berčíková, M., & Baigts-Allende, D. K. (2025). Overall use of edible insects for producing food analogs and upcycling insect-derived ingredients from residues. Applied Food Research, 5(1), 100881. https://doi.org/10.1016/j.afres.2025.100881
  • Küçük, B. Y. (2023). Gastronomide Yeni Trend Yenilebilir Böcekler: Antalya Belek Bölgesindeki Yerli ve Yabancı Turistlerin Yenilebilir Böceklere Karşı Tutumunun Ölçülmesi (Tez no 809680). [Yüksek lisans tezi, İstanbul Topkapı Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı] Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Lopes da Costa, M. A. J., Angaïts, A., Bierła, K., de Gois, J. S., & Szpunar, J. (2025). Bioaccessibility of iron, zinc, and copper from edible insects available on the European market. Applied Food Research, 5(1), 100918. https://doi.org/10.1016/j.afres.2025.100918
  • Mancini, S., Sogari, G., Diaz, S. E., Menozzi, D., Paci, G., & Moruzzo, R. (2022). Exploring the Future of Edible Insects in Europe. Foods, 11(3), 1–12. https://doi.org/10.3390/foods11030455
  • Marcini, S., Riccioli, F., Tzompa-Sosa, D. A., Moruzzo, R., Schouteten, J. J., Liu, A., ... & Sogari, G. (2024). Exploring the intention to consume whole vs processed edible insects: Insights from traditional and non-traditional entomophagy countries. Journal of Agriculture and Food Research, 18, 101532.
  • Mankan, E. (2007). Gastronomide Yeni Trendler –Yenilebilir Böcekler. Turkish Studies, 12(772815468), 425–440.
  • Nikbin, D., Vafaei-Zadeh, A., Hanifah, H., & Chang, R. (2025). Motivations to visit an edible insect restaurant, perceived value, health consciousness, and customers’ intentional responses: A self-determination theory perspective. International Journal of Hospitality Management, 130, 104272. https://doi.org/ 10.1016/j.ijhm.2025.104272
  • Orsi, L., Voege, L. L., & Stranieri, S. (2019). Eating edible insects as sustainable food? Exploring the determinants of consumer acceptance in Germany. Food Research International, 125(April), 108573. https://doi.org/ 10.1016/j.foodres.2019.108573
  • Palupi, E., Nasir, S. Q., Jayanegara, A., Susanto, I., Ismail, A., Iwansyah, A. C., ... & Filianty, F. (2024). Meta-analysis on the fatty acid composition of edible insects as a sustainable food and feed. Future Foods, 100529. https://doi.org/10.1016/j.fufo.2024.100529
  • Psarianos, M., Aghababaei, F., & Schlüter, O. K. (2025). Bioactive compounds in edible insects: Aspects of cultivation, processing and nutrition. Food Research International, 115802. https://doi.org/10.1016/ j.foodres.2025.115802
  • Rehman, N., & Ogrinc, N. (2024). Consumer perceptions and acceptance of edible insects in Slovenia. Foods 2024, 13(16), 2629. https://doi.org/10.3390/foods13162629
  • Tajudeen, A. L. (2020). Halal certification of insect-based food: a critique. Int. J. Islamic Business Ethics 5(2), 100-112. http://dx.doi.org/10.30659/ijibe.5.2.100-112.
  • Tuccillo, F., Marino, M. G., & Torri, L. (2020). Italian consumers’ attitudes towards entomophagy: Influence of human factors and properties of insects and insect-based food. Food Research International, 137, 109619.
  • Van Huis, A. (2016). Edible insects are the future? Proceedings of the Nutrition Society, 75(3), 294–305. https://doi.org/10.1017/S0029665116000069
  • Volden, J. (2024). ‘A wing in the throat’: Negotiating edibility in everyday insect consumption. Geoforum, 157, 104132. https://doi.org/10.1016/j.geoforum.2024.104132
  • Yükseköğretim Kurulu (YÖK). (2022). Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Türkiye’deki Üniversitelerin Uluslararası Görünürlüğü Çalıştayı. Erişim: https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2022/yuksekogretimde-uluslararasilasma-ve-turkiye-deki-universitelerin-uluslararasi-gorunurlulugunu-artirma-calistayi.aspx. Erişim tarihi: 13.02.2025
  • Yükseköğretim Kurulu (YÖK). (2024). Türkiye’deki Üniversitelerde Öğrenci Sayıları (49993). Yükseköğretim Kurulu. https://istatistik.yok.gov.tr/ Erişim Tarihi: 13.02.2025
  • Yüksel, E., & Canhilal, R. (2018). A survey of public opinion about entomophagy in Erciyes University. International Journal of Agriculture and Wildlife Science, 4(2), 203–208. https://doi.org/10.24180/ijaws.440555
Toplam 43 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Entomoloji, Gıda Özellikleri, Beslenme ve Diyetetik (Diğer)
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Özlem Özer Altundağ 0000-0001-7117-6335

Gülşah Aydın Ceylan 0009-0009-0179-2365

Erken Görünüm Tarihi 14 Ağustos 2025
Yayımlanma Tarihi 5 Eylül 2025
Gönderilme Tarihi 11 Şubat 2025
Kabul Tarihi 11 Temmuz 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 28 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Özer Altundağ, Ö., & Aydın Ceylan, G. (2025). Yenilebilir Böceklere Yönelik Algılar: Z Kuşağı Öğrencilerinin Entomofajik Yaklaşımları. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 28(6), 1480-1505. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1637893

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149