Bu çalışmada, gelecek nüfusunun büyük bir çoğunluğunu oluşturan Z kuşağı bireylerinin yenilebilir böceklere yönelik algılarını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, Karadeniz Bölgesinde yer alan iki farklı kamu üniversitede eğitim gören Z kuşağı öğrencilerine dört bölümden oluşan (demografik bilgiler, gıda tüketim durumları, böcek tüketim durumları ve yenilebilir böceklere ilişkin yaklaşım durumları) sorular yöneltilmiştir. Çalışma verileri basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Aralık 2024- Ocak 2025 tarihleri arasında veriler online olarak toplanmış olup çalışma gönüllü 466 katılımcı ile tamamlanmıştır. Katılımcılar kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlenen 466 katılımcı ile Aralık 2024-Ocak 2025 tarihleri arasında online olarak anketler tamamlanmış olup veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, katılımcıların böcek tüketim yaklaşım durum ortalamalarında en yüksek ortalama puan (3.28) ‘Sağlıklı ve hijyenik olmadıklarını düşündüğüm için böcek tüketmem’ ifadesindedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu (%90.2) böcekleri sıradışı gıdalar olarak görmekte olup tüketmekten kaçınmaktadır. Katılımcıların cinsiyetleri ile yenilebilir böceklerin tüketimine ilişkin yaklaşımları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuş olsa da (p < .01); ikamet ettikleri yer (kentsellik, kırsallık), yaşları ve etnik gıda tüketim tercihleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p > .05). Araştırmada katılımcıların %94’ünün daha önce herhangi bir böcek deneyiminin olmadığı bulunmuştur. Katılımcılardan böcek deneyimi olanların ise %48.3’ü eklem bacaklıları (kelebek larvası, çekirge vb.) tükettiğini, %44.8’inin kabuklular grubundaki yenilebilir eklem bacaklılar (karides vb.) tükettiğini bildirdiği görülmüştür. Gelecekteki araştırmalarda farklı bölgelerde yer alan üniversiteler özelinde konuyla ilgili çalışmaların kapsamlaştırılması, yenilebilir böcek tüketimine Z kuşağının yaklaşımlarının derinlemesine anlaşılabilmesi için aydınlatıcı olacaktır.
Çalışma kapsamında Karabük Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Etik Kurulundan 399581 sayı ve 30.12.2024 tarihli etik kurul izni alınmıştır.
Yoktur.
This study was conducted to examine the perceptions of Generation Z individuals, who make up a large portion of the future population, towards edible insects. As part of the study, questions covering four sections (demographic information, food consumption habits, insect consumption experiences, and attitudes towards edible insects) were posed to Generation Z students studying at two different public universities in the Black Sea region. The participants were determined by convenience sampling method, and the surveys were completed online with 466 participants between December 2024 and January 2025. The study was completed, and the data were analyzed using the SPSS program. According to the findings of the study, the statement with the highest mean score regarding participants' attitudes toward insect consumption was “I do not consume insects because I think they are not healthy and hygienic” (M = 3.28). Furthermore, a substantial majority of the participants (90.2%) perceived insects as unconventional food items and reported a general reluctance to consume them. Although a statistically significant difference was found between participants' gender and their attitudes toward the consumption of edible insects (p < .01), no significant differences were observed with respect to place of residence (urban vs. rural), age, or ethnic food consumption preferences (p > .05). The study also found that 94% of the participants had no prior experience with edible insects. Among those with insect consumption experience, 48.3% reported consuming arthropods (e.g., butterfly larvae, grasshoppers), while 44.8% reported consuming edible arthropods from the crustacean group (e.g., shrimp). The highest mean score (3.28) among participants’ attitudes toward insect consumption was for the statement “I do not consume insects because I believe they are unhealthy and unhygienic.” The vast majority of participants (90.2%) consider insects as unconventional foods and tend to avoid consuming them. Expanding the scope of studies on this subject, specifically focusing on universities in different regions, would be enlightening for future research. This approach could provide a deeper understanding of Generation Z's attitudes toward edible insect consumption.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Entomoloji, Gıda Özellikleri, Beslenme ve Diyetetik (Diğer) |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 14 Ağustos 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 5 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 11 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 11 Temmuz 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 28 Sayı: 6 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.