Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kırşehir İlinde Seralarda Kullanılan Sulama Sularının Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi

Yıl 2023, , 1178 - 1185, 31.10.2023
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1180103

Öz

Çalışma, Kırşehir ilinde sera işletmelerinde kullanılan sulama sularının kalitelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, ilde yer alan 12 sera işletmesinden sulama suyu örnekleri alınmıştır. Ayrıca, 0-30 ve 30-60 cm derinliklerinden üretim dönemi başlangıcı ve sonunda toprak örnekleri alınmıştır. Sulama suyu örneklerinde belirlenen pH değerleri 5.47-8.61, elektriksel iletkenlik (EC) ise 35-1720 dS m-1 arasında değişim göstermektedir. İşletmelerde kullanılan sulama sularının kalsiyum, magnezyum ve potasyum konsantrasyonları bakımından bir sorun oluşturmazken, işletmelerin %75’inin sulama suları yüksek düzeyde sodyum içermektedir. Sulama suyu örneklerinde karbonat iyonu bulunmazken, bikarbonat konsantrasyonları açısından örneklerin 10 tanesi orta sınıfında, 2 tanesinde ise önemsiz bulunmuştur. Klor sınıflamasına göre işletmelerin %91.67’si 1.sınıf ve %8.33’ü ise 3. sınıfa dahil olmuştur. Sülfat konsantrasyonları bakımından %90’ı 1. sınıfa, %10’u 2. sınıfa girmektedir. Sodyum Adsorbsiyon Oranı değerleri bakımından %91.67’si 1. sınıfa, %8.33’ü 2. sınıfta yer almıştır. Kalıcı Sodyum Karbonat değerleri bakımından ise sorun bulunmadığı belirlenmiştir. %Na değerlerine göre sınıflandırıldığında örneklerin %58.33’ü 1. sınıf, %33.33’ü 2. sınıf ve %8.33’ü 4. sınıf olarak belirlenmiştir. Bor konsantrasyonlarının bakımından %83.33’i 1.sınıf, %8.33’u 2. sınıf ve %8.33’ü 4. sınıfta yer almıştır. Yetiştirilen bitkiler dikkate alındığında toprak reaksiyonlarının sebze yetiştiriciliği açısından uygun, EC değerlerine bakıldığında, bazı sera topraklarının hafif ve orta tuzluluk gösterdiği belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, sera işletmelerinde sulama suyu analizlerinin düzenli olarak yapılması ve topraktaki tuzluluk düzeyinin takip edilmesi yetiştiricilik açısından önemli görülmüştür.

Destekleyen Kurum

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

ZRT.A4.21.021

Teşekkür

Bu çalışma Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon birimi tarafından ZRT.A4.21.021 proje numarasıyla desteklenmiştir.

Kaynakça

  • Akay, S., & Kaplan, M. (1995). Kumluca ve Finike yörelerinde seralarin toprak tuzluluğu ve mevsimsel değişimi. İlhan AKALAN Toprak ve Çevre Sempozyumu, Ankara, Türkiye, 01-04 Eylül 1995, ss. 289-298.
  • Altan, T., Kanber, R., Özbek, H., & Şekeroğlu, E. (2003). Tarım ve Çevre. Türkiye Ziraat Mühendisliği V. Teknik Kongresi, Ankara, Türkiye, 17-21 Ocak 2000, ss 319-333.
  • Altın, R., & Sönmez, S. (2020). Muğla-Dalaman yöresi sulama sularinin sulama suyu kalitelerinin belirlenmesi ve mevsimsel değişiminin incelenmesi. Derim 37(1), 18-26.
  • Ayers, R.S., & Wescot, D.W. (1989). Water Quality for Agriculture. FAO, Irrigation and Drainage, Paper No: 29, Rev. 1, Rome, Italy. https://www.fao.org/3/ t0234e/T0234E00.htm#TOC
  • Ayrancı, Y. (2006). Muğla Ortaca yöresi sera sulama sularinin kalitelerinin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20, 32-36.
  • Ayyıldız, M. (1990). Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, 282sy.
  • Boyacı, S., Abacı Bayar, A.A., Başpınar, A., & Duran Gökalp, D. (2021). Kırşehir ilindeki bazı seralarda yetiştirilen bitkilerin beslenme durumlarinin toprak ve yaprak analizleri ile değerlendirilmesi. Atatürk Universitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 52(3), 273-287.
  • Campos, C.A.B., Fernandes, P.D., Ghey, H.R., Blanco, F., Goncalves, C.B., & Campos, S.A.F. (2006). Yield and fruit quality of industrial tomato under saline irrigation. Scientia Agricola 63, 146-152.
  • Christiansen, J.E., Olsen, E., & Willardson, L.S. (1977). Irrigation water quality evolution. Journal of Irrigation and Drainage Div. ASCE 103, 155- 169.
  • De Pascale, S., Orsini, F., & Pardossi, A. (2013). Good Agricultural Practices for Greenhouse Vegetable Crops. (Irrigation water quality for greenhouse horticulture, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome: Ed. Baudoin W, Nono-Womdim R, Lutaladio N, Hodder A) 169-204p.
  • Doneen, L.D. (1966). Water Quality Requirement For Agriculture. Proc. National Sym. Quality Standards for Natural Waters. University of Michigan, Ann. Report, 213- 218p.
  • Doneen, L.D., & Wenderson, D.W., (1960). Quality of Irrigation Water and Chemical and Physical Properties of Soil. Trans. 7th. Intern. Congr. Of Soil Sci. I, 516- 522.
  • Eaton, F.M. (1950). Significance of Carbonates in Irrigation Waters. Soil Science 69, 123-134.
  • Eltan, E. (1998). İçme ve Sulama Suyu Analiz Yöntemleri. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayın Evi, Ankara, 109 sy.
  • Grismer, M.E. (1990). Leaching Fraction, Soil Salinity and Drainage Efficiency. California Agriculture 44(6), 24-26.
  • Kaman, H., Çetin, M., & Sesveren, S. (2022). Akdeniz İklim Kuşağında, Sulamadan Dönen Suların Sulamada Kullanılmasının Taban Suyu Kalitesi ve Derinliği Üzerine Etkilerinin Araştırılması: Aşağı Seyhan Ovası Yemişli Sulama Sahası Örneği. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 25(1), 158-168.
  • Kanber, R., & Ünlü, M. (2010). Tarımda Su ve Toprak Tuzluluğu. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Genel Yayınları, Adana, 307 sy.
  • Kanber, R., Çakır, R., & Tarı, A.F. (2003). Sulama ve Drenaj Mühendisliği. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Şube Müdürlüğü Yayın No:122, Ankara, 631 sy.
  • Kanber, R., Kırda, C., & Tekinel, O. (1992). Sulama Suyu Niteliği ve Sulamada Tuzluluk Sorunları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:6, Adana, 277 sy.
  • Kütevin, Z., & Türkeş, T. (1985). Sebzecilik-Genel Sebze Tarımı, Prensipleri ve Pratik Sebzecilik Yöntemleri. İnkılap Kitabevi, İstanbul, 309 sy.
  • Maas, E.V. (1986). Salt Tolerance of Plants. Applied Agricultural Research, 1, 12-26.
  • Maas, E.V. (1990). Crop salt tolerance. Agricultural Salinity Assessment and Management ASCE, New York., 42p.
  • Maltaş, A.Ş., & Kaplan, M. (2018). Effect of different amounts of acid application in fertigation on calcareous soil pH. Journal of Plant Nutrition 41(4), 520-525.
  • Öktüren Asri, F., & Sönmez, S. (2009). Antalya yöresinde topraksız kültür sistemiyle yetiştirilen domates bitkilerinin beslenme durumunun ve sulama suyu kalite kriterlerinin belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22(2), 191-200.
  • Öktüren Asri, F., Işıl Demirtaş, E., Arı, N., Arpacıoğlu, A.E., & Özkan, C.F. (2010). Antalya-Serik yöresi seralarında kullanılan sulama sularının kalitelerinin belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 23(2), 145-150.
  • Rhoades, J.D., Chanduvi, F., & Lesch, S. 1999. Soil Salinity Assessment Methods and Interpretation of Electrical Conductivity Measurements. FAO Irrigation and Drainage Paper 57, Rome, 166p.
  • Sevgican, A. (1989). Örtü Altı Sebzeciliği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı, Yalova, 120sy.
  • Sönmez, İ., & Kaplan, M. (2004). Demre Yöresi Seralarında Toprak ve Sulama Sularının Tuz İçeriğinin Belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17(2), 155-160.
  • Sönmez, İ., & Kaplan, M. (2007). Antalya-Demre Yöresinde Domates Yetiştirilen Sera Topraklarının Bazı Verimlilik Özelliklerinin Değerlendirilmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20(1), 29-35.
  • Sönmez, S.A., & Kaplan, M. (1996). Kumluca ve Finike Yöreleri Sera Sulama Sularının Kalitelerinin Belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9(1), 288-303.
  • Şeniz, V. (1992). Domates, Biber ve Patlıcan Yetiştiriciliği. Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Vakfı, Yalova, 174sy.
  • Tekin, S. (2018a). Çizgi Kaynaklı Yağmurlama Sistemiyle Uygulanan Tuzlu Su Düzeylerinin Toprakta Bazı Fiziksel Özelliklere ve Tuz Dağılımına Etkisi. Alatarım, 17(1), 52-62.
  • Tekin, S. (2018b). Effect of Locust Bean (Ceratonia Siliqua L.) Extract Waste on Clogging of In-Line Emitters.Fresenıus Environmental Bulletin, 27(5), 3035- 3042.
  • Tekin, S., Boyacı, S., Sezen, S.M., Gönen, E., Soylu, E., Soyugüzel, E., Özge, Z., Ketenci, A.M. &, Üstün, Y. (2016). Kahramanmaraş Yöresinde Yaygın Olarak Kullanılan Damla Sulama Damlatıcılarının Hidrolik Özelliklerinin Değerlendirilmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 19(4), 445-453.
  • Tekin, S., Sezen, S.M., Arslan, S., Boyacı, S., & Yıldız, M. (2014). Water Production Functions of Wheat Irrigated with Saline Water Using Line Source Sprinkler System under the Mediterranean Type Climate. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, Special Issue: 1, 1017-1024.
  • Tura, L.E., & Tolossa, T.T. (2020). Systematic review: Effect of Irrigation Water Quality and Deficit Irrigation on Crop Yield and Water Use efficiency. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 8(5), 1201-1210.
  • USSL (1954). Diagnoses and improvement of saline and alkali soils. (Ed.: L.A. Richards). United State Salinity Laboratory Staff, USDA_SCS, Agric. Handbook no. 60, Washington D.C., 160s.
  • Uygan, D., & Çetin, Ö. (2004). Bor’un Tarımsal ve Çevresel Etkileri: Seydisuyu Su Toplama Havzası. II. Uluslararası Bor Sempozyumu, Eskişehir, Türkiye, 23-25 Eylül 2004, ss.14.
  • Will, E., & Faust, E.J. (1999). Irrigation Water Quality for Greenhouse Production. Agricultural Extention Service, The University of Tennessee, 11p. https://extension.tennessee.edu/publications/Documents/pb1617.pdf. (Alınma Tarihi: 01.05.2022).
  • Yasuor, H., Yermiyahu, U., & Ben-Gal, A. (2020). Consequences of Irrigation and Fertigation of Vegetable Crops with Variable Quality Water: Israel as a Case Study. Agricultural Water Management 242, 1-10.
  • Yurtsever, E., & Güngör, Y. (1990). Değişik Tuzluluk Düzeylerindeki Sulama Sularının Toprak Tuzlulaşmasına Etkisi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 14, 555-561.

The Evaluation of the Quality Parameters Irrigation Waters Used in Greenhouses of Kırşehir Province

Yıl 2023, , 1178 - 1185, 31.10.2023
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1180103

Öz

The study aimed to determine the quality of irrigation water used in greenhouse enterprises in Kırşehir, Türkiye. For this purpose, irrigation water samples were taken from 12 greenhouses located in the province. In addition, soil samples were taken at the beginning and end of the production period from 0-30 and 30-60 cm depths. The pH values determined in the irrigation water samples varied between 5.47 to 8.61, and the electrical conductivity (EC) varied between 35 to 1720 dS m-1. While the calcium, magnesium and potassium concentrations of the irrigation water used in the enterprises did not pose a problem 75% of the enterprises contain high levels of sodium in their irrigation waters. Besides, despite the fact that there were no carbonate ions in the irrigation water samples, 10 of the samples were in the moderate range and 2 of them were in lower range in terms of bicarbonate concentrations,. According to the chlorine classification, 91.67% of the enterprises were in the 1st class and 8.33% were in the 3rd class. As for sulphate concentrations, 90% were in the 1st class and 10% were in the 2nd class. In terms of Sodium Adsorption Rate values, 91.67% of them were in the 1st class and 8.33% of them were in the 2nd class. It was determined that there was no problem in terms of permanent sodium carbonate values. When classified according to %Na values, 58.33% of the samples were determined as the 1st class, 33.33% as the 2nd class and 8.33% as the 4th class. In terms of boron concentrations, 83.33% were in the 1st class, 8.33% in the 2nd class and 8.33% in the 4th class. Considering the plants grown, it was determined that the soil reactions were suitable for vegetable cultivation, and when the electrical conductivity values were considered, some greenhouse soils showed low and medium salinity. As a result of the study, regular analyses of irrigation water in greenhouse enterprises and monitoring the salinity level in the soil were considered important in terms of aquaculture.

Proje Numarası

ZRT.A4.21.021

Kaynakça

  • Akay, S., & Kaplan, M. (1995). Kumluca ve Finike yörelerinde seralarin toprak tuzluluğu ve mevsimsel değişimi. İlhan AKALAN Toprak ve Çevre Sempozyumu, Ankara, Türkiye, 01-04 Eylül 1995, ss. 289-298.
  • Altan, T., Kanber, R., Özbek, H., & Şekeroğlu, E. (2003). Tarım ve Çevre. Türkiye Ziraat Mühendisliği V. Teknik Kongresi, Ankara, Türkiye, 17-21 Ocak 2000, ss 319-333.
  • Altın, R., & Sönmez, S. (2020). Muğla-Dalaman yöresi sulama sularinin sulama suyu kalitelerinin belirlenmesi ve mevsimsel değişiminin incelenmesi. Derim 37(1), 18-26.
  • Ayers, R.S., & Wescot, D.W. (1989). Water Quality for Agriculture. FAO, Irrigation and Drainage, Paper No: 29, Rev. 1, Rome, Italy. https://www.fao.org/3/ t0234e/T0234E00.htm#TOC
  • Ayrancı, Y. (2006). Muğla Ortaca yöresi sera sulama sularinin kalitelerinin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20, 32-36.
  • Ayyıldız, M. (1990). Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, 282sy.
  • Boyacı, S., Abacı Bayar, A.A., Başpınar, A., & Duran Gökalp, D. (2021). Kırşehir ilindeki bazı seralarda yetiştirilen bitkilerin beslenme durumlarinin toprak ve yaprak analizleri ile değerlendirilmesi. Atatürk Universitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 52(3), 273-287.
  • Campos, C.A.B., Fernandes, P.D., Ghey, H.R., Blanco, F., Goncalves, C.B., & Campos, S.A.F. (2006). Yield and fruit quality of industrial tomato under saline irrigation. Scientia Agricola 63, 146-152.
  • Christiansen, J.E., Olsen, E., & Willardson, L.S. (1977). Irrigation water quality evolution. Journal of Irrigation and Drainage Div. ASCE 103, 155- 169.
  • De Pascale, S., Orsini, F., & Pardossi, A. (2013). Good Agricultural Practices for Greenhouse Vegetable Crops. (Irrigation water quality for greenhouse horticulture, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome: Ed. Baudoin W, Nono-Womdim R, Lutaladio N, Hodder A) 169-204p.
  • Doneen, L.D. (1966). Water Quality Requirement For Agriculture. Proc. National Sym. Quality Standards for Natural Waters. University of Michigan, Ann. Report, 213- 218p.
  • Doneen, L.D., & Wenderson, D.W., (1960). Quality of Irrigation Water and Chemical and Physical Properties of Soil. Trans. 7th. Intern. Congr. Of Soil Sci. I, 516- 522.
  • Eaton, F.M. (1950). Significance of Carbonates in Irrigation Waters. Soil Science 69, 123-134.
  • Eltan, E. (1998). İçme ve Sulama Suyu Analiz Yöntemleri. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayın Evi, Ankara, 109 sy.
  • Grismer, M.E. (1990). Leaching Fraction, Soil Salinity and Drainage Efficiency. California Agriculture 44(6), 24-26.
  • Kaman, H., Çetin, M., & Sesveren, S. (2022). Akdeniz İklim Kuşağında, Sulamadan Dönen Suların Sulamada Kullanılmasının Taban Suyu Kalitesi ve Derinliği Üzerine Etkilerinin Araştırılması: Aşağı Seyhan Ovası Yemişli Sulama Sahası Örneği. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 25(1), 158-168.
  • Kanber, R., & Ünlü, M. (2010). Tarımda Su ve Toprak Tuzluluğu. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Genel Yayınları, Adana, 307 sy.
  • Kanber, R., Çakır, R., & Tarı, A.F. (2003). Sulama ve Drenaj Mühendisliği. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Şube Müdürlüğü Yayın No:122, Ankara, 631 sy.
  • Kanber, R., Kırda, C., & Tekinel, O. (1992). Sulama Suyu Niteliği ve Sulamada Tuzluluk Sorunları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:6, Adana, 277 sy.
  • Kütevin, Z., & Türkeş, T. (1985). Sebzecilik-Genel Sebze Tarımı, Prensipleri ve Pratik Sebzecilik Yöntemleri. İnkılap Kitabevi, İstanbul, 309 sy.
  • Maas, E.V. (1986). Salt Tolerance of Plants. Applied Agricultural Research, 1, 12-26.
  • Maas, E.V. (1990). Crop salt tolerance. Agricultural Salinity Assessment and Management ASCE, New York., 42p.
  • Maltaş, A.Ş., & Kaplan, M. (2018). Effect of different amounts of acid application in fertigation on calcareous soil pH. Journal of Plant Nutrition 41(4), 520-525.
  • Öktüren Asri, F., & Sönmez, S. (2009). Antalya yöresinde topraksız kültür sistemiyle yetiştirilen domates bitkilerinin beslenme durumunun ve sulama suyu kalite kriterlerinin belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22(2), 191-200.
  • Öktüren Asri, F., Işıl Demirtaş, E., Arı, N., Arpacıoğlu, A.E., & Özkan, C.F. (2010). Antalya-Serik yöresi seralarında kullanılan sulama sularının kalitelerinin belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 23(2), 145-150.
  • Rhoades, J.D., Chanduvi, F., & Lesch, S. 1999. Soil Salinity Assessment Methods and Interpretation of Electrical Conductivity Measurements. FAO Irrigation and Drainage Paper 57, Rome, 166p.
  • Sevgican, A. (1989). Örtü Altı Sebzeciliği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı, Yalova, 120sy.
  • Sönmez, İ., & Kaplan, M. (2004). Demre Yöresi Seralarında Toprak ve Sulama Sularının Tuz İçeriğinin Belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17(2), 155-160.
  • Sönmez, İ., & Kaplan, M. (2007). Antalya-Demre Yöresinde Domates Yetiştirilen Sera Topraklarının Bazı Verimlilik Özelliklerinin Değerlendirilmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20(1), 29-35.
  • Sönmez, S.A., & Kaplan, M. (1996). Kumluca ve Finike Yöreleri Sera Sulama Sularının Kalitelerinin Belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9(1), 288-303.
  • Şeniz, V. (1992). Domates, Biber ve Patlıcan Yetiştiriciliği. Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Vakfı, Yalova, 174sy.
  • Tekin, S. (2018a). Çizgi Kaynaklı Yağmurlama Sistemiyle Uygulanan Tuzlu Su Düzeylerinin Toprakta Bazı Fiziksel Özelliklere ve Tuz Dağılımına Etkisi. Alatarım, 17(1), 52-62.
  • Tekin, S. (2018b). Effect of Locust Bean (Ceratonia Siliqua L.) Extract Waste on Clogging of In-Line Emitters.Fresenıus Environmental Bulletin, 27(5), 3035- 3042.
  • Tekin, S., Boyacı, S., Sezen, S.M., Gönen, E., Soylu, E., Soyugüzel, E., Özge, Z., Ketenci, A.M. &, Üstün, Y. (2016). Kahramanmaraş Yöresinde Yaygın Olarak Kullanılan Damla Sulama Damlatıcılarının Hidrolik Özelliklerinin Değerlendirilmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 19(4), 445-453.
  • Tekin, S., Sezen, S.M., Arslan, S., Boyacı, S., & Yıldız, M. (2014). Water Production Functions of Wheat Irrigated with Saline Water Using Line Source Sprinkler System under the Mediterranean Type Climate. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, Special Issue: 1, 1017-1024.
  • Tura, L.E., & Tolossa, T.T. (2020). Systematic review: Effect of Irrigation Water Quality and Deficit Irrigation on Crop Yield and Water Use efficiency. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 8(5), 1201-1210.
  • USSL (1954). Diagnoses and improvement of saline and alkali soils. (Ed.: L.A. Richards). United State Salinity Laboratory Staff, USDA_SCS, Agric. Handbook no. 60, Washington D.C., 160s.
  • Uygan, D., & Çetin, Ö. (2004). Bor’un Tarımsal ve Çevresel Etkileri: Seydisuyu Su Toplama Havzası. II. Uluslararası Bor Sempozyumu, Eskişehir, Türkiye, 23-25 Eylül 2004, ss.14.
  • Will, E., & Faust, E.J. (1999). Irrigation Water Quality for Greenhouse Production. Agricultural Extention Service, The University of Tennessee, 11p. https://extension.tennessee.edu/publications/Documents/pb1617.pdf. (Alınma Tarihi: 01.05.2022).
  • Yasuor, H., Yermiyahu, U., & Ben-Gal, A. (2020). Consequences of Irrigation and Fertigation of Vegetable Crops with Variable Quality Water: Israel as a Case Study. Agricultural Water Management 242, 1-10.
  • Yurtsever, E., & Güngör, Y. (1990). Değişik Tuzluluk Düzeylerindeki Sulama Sularının Toprak Tuzlulaşmasına Etkisi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 14, 555-561.
Toplam 41 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Sedat Boyacı 0000-0001-9356-1736

Omer Ertugrul 0000-0003-0774-1728

Gülden Özgünaltay Ertuğrul 0000-0002-8433-1872

Derya Duran Gökalp 0000-0002-1211-5556

Proje Numarası ZRT.A4.21.021
Erken Görünüm Tarihi 27 Mayıs 2023
Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2023
Gönderilme Tarihi 25 Eylül 2022
Kabul Tarihi 17 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Boyacı, S., Ertugrul, O., Özgünaltay Ertuğrul, G., Duran Gökalp, D. (2023). Kırşehir İlinde Seralarda Kullanılan Sulama Sularının Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 26(5), 1178-1185. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1180103

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149