Bu çalışmada biberiye, anason, tarçın, zencefil, nane, zerdeçal, rezene, karanfil, defne yaprağı ve kekik' ten ekstrakt elde edilmiştir. Bu ekstraktların toplam fenolik madde miktarı, antioksidan aktivite ve antifungal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ekstraktlardan karanfil, tarçın, zerdeçal ve zencefil’in toplam fenolik madde miktarı daha yüksek iken antioksidan aktivite değerleri açısından karanfil, tarçın, zerdeçal, zencefil, defne yaprağı ve biberiye ekstraktları daha üstün olmuştur. Küf suşlarına karşı en yüksek inhibisyon zon çapları, tarçın, zerdeçal, zencefil, karanfil ve defne yaprağı ekstraktlarının Aspergillus oryzae, Penicillium digitatum ve Aspergillus niger suşlarına karşı belirlenmiştir. Tüm sonuçlar değerlendirildiğinde, tarçın ve karanfil ekstraktlarının doğal koruyucu ajan
Baharat ekstraktı Antifungal aktivite Antioksidan aktivite Total fenolik madde miktarı
201419004
In this study, extracts were obtained from rosemary, anise, cinnamon, ginger, peppermint, turmeric, fennel, clove, laurel leaves and thyme. The total phenolic content amount, antioxidant activity value and antifungal properties of these extracts were aimed to determine the extracts. Among the extracts, clove, cinnamon, turmeric and ginger were superior in terms of total phenolic content values, clove, cinnamon, turmeric, ginger, laurel leaves and rosemary extracts were superior in terms of antioxidant activity. The highest inhibition zone diameters among mold strains were determined by the use of extracts of cinnamon, turmeric, ginger, clove and laurel leaves against Aspergillus oryzae, Penicillium digitatum and Aspergillus niger strains. The results suggested the potential use of cinnamon and clove extracts as natural agents.
Spice extract Antifungal activity Antioxidant activity Total phenolic content
Necmettin Erbakan Üniversitesi
201419004
This research was part of the Ph.D. thesis of Mine Aslan. This study were supported financially by Necmettin Erbakan University, Unit of Scientific Research Projects (201419004).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 201419004 |
Erken Görünüm Tarihi | 13 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2024 |
Gönderilme Tarihi | 2 Kasım 2022 |
Kabul Tarihi | 28 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.