Gelişmiş
toplumların beslenme biçimleri incelendiğinde hayvansal protein tüketiminin
gelişmemiş toplumlara göre oldukça fazla olduğu görülmektedir. Yeterli miktarda
protein tüketebilmek beslenme anlamında bir gelişmişlik göstergesidir.
Ulusların yeterli miktarda protein alımı içeren beslenme düzenlerine sahip
olması ise bu alandaki tarımsal politikalar ve bu politikaların uygulamaları
ile doğrudan ilişkilidir. Türkiye’de kişi başına hayvansal protein tüketimi
gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde kalmaktadır. Bunun temel sebebi ise
kırmızı et üretim ve dış ticaret politikalarının doğru belirlenememesi veya
uygulanamamasıdır. Kırmızı et üreticisi ve tüketicisi bu aksaklıklardan
doğrudan etkilenmektedir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı Türkiye’nin son 25
yıllık döneminde sığır eti üretim ve dış ticaretinde belirlenen ve uygulanan
politikaların irdelenmesidir. Çalışmada resmi raporlar ve akademik
çalışmalardan alınan veriler derlenmiştir. Sığır eti üretimi yıllar itibari ile
incelendiğinde mevcut tüketim düzeyinde yeterli görülmektedir. Fakat Türkiye’de
kırmızı et tüketimi gelişmiş ülkelerin gerisindedir. Buna göre daha yüksek bir
tüketim düzeyi için mevcut sığır üretiminin de yetersiz kaldığı görülmektedir. Dış ticaret verileri incelendiğinde, 2010
yılında başlayan sığır eti ithalatın uzun vadede tüketici fiyatlarında düşüşün
aksine fiyat düzeyinde artışa sebep olduğu görülmüştür. Artan girdi maliyetleri
ve ithalat yerli sığır yetiştiricilerinin önünde duran en büyük engellerdir.
Buna göre; Türkiye’nin sığır eti ihtiyacının karşılanması yerli üreticiyi
destekleyecek politikaların güçlendirilmesi yolu ile yapılmalıdır. Et Balık
Kurumu et işleme kapasitesini nüfusun ihtiyacını karşılayacak şekilde
genişletmeli ve tekrar piyasa üzerinde aktif rol oynar hale getirilmelidir.
When nutritional forms of developed societies are
examined, it is seen that consumption of animal protein is considerably higher
than in undeveloped societies. Sufficient protein consumption is a developmental
sign in terms of nutrition. The fact that nations have sufficient nutritional
supplements for protein intake is directly related to the agricultural policies
and practices of these policies. Animal protein consumption per capita in
Turkey lags far behind the developed countries. The main reason for this is
that red meat production and foreign trade policies can not be correctly
determined or implemented. Red meat producers and consumers are directly
affected by these disruptions. Therefore, this study aimed to examine beef
production and foreign trade policies implemented in Turkey in the last
25-year. In the study, official reports and data from academic studies were
compiled. When the beef production is examined by years, current consumption level
looks sufficient. But, meat consumption in Turkey is lower than that of
developed countries. Accordingly, for a higher consumption level, the current
cattle production is also insufficient. When the foreign trade data are
analyzed, it is seen that the beef import started in 2010 has led to an
increase in the price level in contrast to the decline in consumer prices in
the long term. Increased input costs and imports are the major obstacles to
domestic cattle breeders. According to this; it should be made to meet the
needs of Turkey's beef with the way the strengthening of policies to support
domestic producers. The Meat Fish Authority should expand its meat processing
capacity to meet the needs of the population and to play an active role on the
market again.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEME MAKALE (Review Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 20 Ekim 2018 |
Kabul Tarihi | 2 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.