Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Ahududu Çeşitlerinin Yozgat Ekolojisinde Adaptasyon Yeteneklerinin Belirlenmesi

Yıl 2019, , 823 - 829, 31.12.2019
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.532643

Öz

Bu çalışma 2017-2018 yıllarında Heritage, Aksu Kırmızısı, Hollanda Boduru ve Ruby ahududu çeşitlerinin Yozgat ekolojik koşullarına adaptasyon yeteneklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çeşitlerin performansları fenolojik gözlemler, bitkisel özellikler ve bazı meyve kalite kriterleri incelenerek değerlendirilmiştir. Sürgün başına verim bakımından Heritage çeşidi her iki yıl için en iyi sonuçları (177.85 – 337.34 g adet-1) vermiştir. Ortalama meyve ağırlıkları bakımından denemenin ilk yılı istatistiki açıdan bir fark bulunamamış ancak ikinci yıl Ruby (2.32 g) ve Aksu Pembesi (2.21 g) aynı grupta yer alarak en yüksek ortalama meyve ağırlığına sahip çeşitler olmuşlardır. Suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asitlik ve C vitamini bakımından öne çıkan çeşit Heritage olmuştur.
Denemenin iki yılında alınan sonuçlar değerlendirildiğinde istatistiki açıdan Aksu Pembesi çeşidinin vejetatif büyüme açısından bölgeye diğer çeşitlere göre daha hızlı uyum sağladığı belirlenmiştir. Verim ve kalite değerleri açısından ise Heritage çeşidinin diğer çeşitlere kıyasla istatistiki olarak en yüksek sonuçlara sahip çeşit olduğu belirlenmiştir.

Destekleyen Kurum

Yozgat Bozok Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi

Proje Numarası

Proje Kodu: 6602b-ZF/16-18

Teşekkür

Çalışmaya vermiş oldukları maddi desteklerinden ötürü Yozgat Bozok Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri birimine teşekkürü borç biliriz (Proje Kodu: 6602b-ZF/16-18).

Kaynakça

  • Aras S, Eşitken A 2018. Physiological Responses of Cherry Rootstocks to Short Term Salinity. Erwerbs-Obstbau, 60(2), 161-164.
  • Ağaoğlu Y S, Çelik H, Çelik M, Fidan Y, Gülşen Y, Günay A, Halloran N, Köksal A İ, Yanmaz R 1997. Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniv. Zira. Fak. Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları, No:4, Ankara.
  • Ancos B, González E M, Cano M P 2000. Ellagic Acid, Vitamin C and Total Phenolic Contents and Radical Scavenging Capacity Affected by Freezing and Frozen Storage in Raspberry Fruit. J. Agric. Food Chem., 48 (10): 4565–4570.
  • Benvenuti S, Pellati F, Melegari M, Bertelli D 2004. Polyphenols, Anthocyanins, Ascorbic Acid, and Radical Scavenging Activity of Rubus, Ribes and Aronia. J. Food Sci., 69: 164–169.
  • Cemeroğlu B 1992. Meyve ve Sebze İsleme Endüstrisinde Temel Analiz Metodları. Biltav Yayınları, Ankara, 381 s.
  • Çakmak I, Marschner H 1992. Magnesium Deffi¬ciency and Higlight Intensity Enhance Activities of Superoxi¬de Dismutase, Ascorbate Peroxidase and Glutathione Reduc¬tase in Bean Leaves. Plant Physiol., 98:1222-1226.
  • De Ancos B, Gonzáles E M, Cano M P 2000. Ellagic Acid, Vitamin C, And Total Phenolic Contents And Radical Scavenging Capacity Affected By Freezing And Frozen Storage in Raspberry Fruit. J. Agric. Food Chem., 48: 4565–4570.
  • Demirsoy L, Demirsoy H, Bilgener Ş, Ersoy B, Öztürk A, Balcı G, Çelikel G 2006. Samsun’da Yapılan Ahududu Çeşit Adaptasyon Çalışmaları. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14-16 Eylül, 205-211, Tokat.
  • Eroğlu Z, Gerçekçioğlu R 2006. İki Ürün Veren Bazı Ahududu (R. ideaus L.) Çeşitlerinin Tokat Koşullarındaki Performansları. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14-16 Eylül, 244-249, Tokat.
  • Eyduran S P, Ağaoğlu S Y, Çelik M 2006. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Ayaş (Ankara) Koşularına Adaptasyonu Üzerine Araştırmalar. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14-16 Eylül, 224-230, Tokat.
  • FAO 2018. Faostat. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. (Erişim Tarihi: 23.10.2018).
  • Garg O P, Kapoor V 1972. Retardation of Leaf Senescence by Ascorbic Acid. Journal of Experimental Botany, 23(76): 699-703.
  • Göktaş A, Demirtaş İ, Atasay A 2009. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Eğirdir (Isparta) Yöresine Adaptasyonu. III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 10-12 Haziran, 120-125, Kahramanmaraş.
  • Hall H K 1990. Blackberry Breeding. Plant Breeding Rev., 8: 249-312.
  • Halvorsen B L K, Holte M C W, Myhrstad I, Barikmo E, Hvatttum S F, Remberg A B, Wold Haffner H, Baugerod L F, Andersen J, Moskaug D R, Blomhoff J R 2001. A Systematic Screening of Total Antioxidants in Dietary Plants. American Society for Nutritional Sciences, 461-471.
  • İpek M, Arıkan Ş, Eşitken A, Pırlak L 2018. Bitki Gelişimini Artırıcı Rizobakterilerin “Heritage” Ahududu (Rubus idaeus L.) Çeşidinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 28(1): 42-48.
  • Kähkönen M P, A I Hopia, H J Vuorela, J P Rauha, K Pihlaja, T S Kujala, M Heinonen 1999. Antioxidant Aktivity of Plant Extracts Containing Phenolic Compounds. J. Agri. Food Chem., (47): 3954-3962.
  • Karaçalı İ 1990. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. E.Ü. Basımevi, 413 s., Bornova-İzmir.
  • Kılıç O, Çopur U Ö, Görtay Ş 1991. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Uygulama Kılavuzu. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları.
  • Koç A, Balcı G, Ertürk Y, Keles H, Bakoğlu N 2015. Effects of Microorganism Application on Fruit Quality of San Andreas Strawberry Cultivars Under Different Salinity Conditions. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 8 (2): 47-51.
  • Moretti C L, Sargent S A, Huber D J, Calbo A G, Puschmann R 1998. Chemical Composition and Physical Properties of Pericarp, Locule and Placental Tissues of Tomatoes with Internal Bruising. Journal of the American Society for Horticultural Science, 123: 656–660
  • Onur C 2006., Ahududu Yetiştiriciliği. Damla Ofset, Antalya, 100s.
  • Pehluvan M, Güleryüz M 2004. Ahududu ve Böğürtlenlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi. Bahçe, 33(1-2): 51-57.
  • Porter J R, Moot D J 1998. Research Beyond The Means Climatic Variability and Plant Growth. COST Symposium on Applied Agrometeorology and Agroclimatology. In press.
  • Skrovankova S, Sumczynski D, Mlcek J, Jurikova T, Sochor J 2015. Bioactive compounds and antioxidant activity in different types of berries. International journal of molecular sciences, 16(10), 24673-24706.
  • TÜİK 2018a. Meyveler, içecek ve Baharat Bitkileri. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001. (Erişim Tarihi: 23.10.2018).
  • TÜİK 2018b. Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr. (Erişim Tarihi: 24.12.2018).
  • Türemiş N F, Burğut A, Iğdırlı D, Doğan Y, Çalışkan M 2006. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Adana Koşullarına Adaptasyonu. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14-16 Eylül, 212-218, Tokat.

Determination of Adaptation Capabilities of Some Raspberry Varieties in Yozgat Ecology

Yıl 2019, , 823 - 829, 31.12.2019
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.532643

Öz

This study was conducted to
determine the adaptation skills of Heritage, Aksu Pembesi, Hollanda Boduru and
Ruby raspberry varieties in Yozgat ecological conditions between 2017-2018. The
performances of the varieties were evaluated by examining phenological
observations, plant characteristics and some fruit quality criteria. In terms
of yield per shoot, Heritage gave the best results (177.85 – 337.34 g piece-1)
for both years. With regards to average fruit weight, in the first year of
experiment, there was no significant difference, but in the second year, Ruby
(2.32 g) and Aksu Pembesi (2.21 g) have the highest average fruit weight in the
same group.  When the two-year data of
water-soluble dry matter, titratable acidity and vitamin C contents were
evaluated together, Heritage was the prominent variety. When the results of two
years of the experiment were evaluated, it was determined that Aksu Pembesi has
a faster adaptation to the region than the other varieties in terms of
vegetative growth. According to the yield and quality values, it is determined
that Heritage has the highest results among the other varieties.

Proje Numarası

Proje Kodu: 6602b-ZF/16-18

Kaynakça

  • Aras S, Eşitken A 2018. Physiological Responses of Cherry Rootstocks to Short Term Salinity. Erwerbs-Obstbau, 60(2), 161-164.
  • Ağaoğlu Y S, Çelik H, Çelik M, Fidan Y, Gülşen Y, Günay A, Halloran N, Köksal A İ, Yanmaz R 1997. Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniv. Zira. Fak. Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları, No:4, Ankara.
  • Ancos B, González E M, Cano M P 2000. Ellagic Acid, Vitamin C and Total Phenolic Contents and Radical Scavenging Capacity Affected by Freezing and Frozen Storage in Raspberry Fruit. J. Agric. Food Chem., 48 (10): 4565–4570.
  • Benvenuti S, Pellati F, Melegari M, Bertelli D 2004. Polyphenols, Anthocyanins, Ascorbic Acid, and Radical Scavenging Activity of Rubus, Ribes and Aronia. J. Food Sci., 69: 164–169.
  • Cemeroğlu B 1992. Meyve ve Sebze İsleme Endüstrisinde Temel Analiz Metodları. Biltav Yayınları, Ankara, 381 s.
  • Çakmak I, Marschner H 1992. Magnesium Deffi¬ciency and Higlight Intensity Enhance Activities of Superoxi¬de Dismutase, Ascorbate Peroxidase and Glutathione Reduc¬tase in Bean Leaves. Plant Physiol., 98:1222-1226.
  • De Ancos B, Gonzáles E M, Cano M P 2000. Ellagic Acid, Vitamin C, And Total Phenolic Contents And Radical Scavenging Capacity Affected By Freezing And Frozen Storage in Raspberry Fruit. J. Agric. Food Chem., 48: 4565–4570.
  • Demirsoy L, Demirsoy H, Bilgener Ş, Ersoy B, Öztürk A, Balcı G, Çelikel G 2006. Samsun’da Yapılan Ahududu Çeşit Adaptasyon Çalışmaları. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14-16 Eylül, 205-211, Tokat.
  • Eroğlu Z, Gerçekçioğlu R 2006. İki Ürün Veren Bazı Ahududu (R. ideaus L.) Çeşitlerinin Tokat Koşullarındaki Performansları. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14-16 Eylül, 244-249, Tokat.
  • Eyduran S P, Ağaoğlu S Y, Çelik M 2006. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Ayaş (Ankara) Koşularına Adaptasyonu Üzerine Araştırmalar. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14-16 Eylül, 224-230, Tokat.
  • FAO 2018. Faostat. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. (Erişim Tarihi: 23.10.2018).
  • Garg O P, Kapoor V 1972. Retardation of Leaf Senescence by Ascorbic Acid. Journal of Experimental Botany, 23(76): 699-703.
  • Göktaş A, Demirtaş İ, Atasay A 2009. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Eğirdir (Isparta) Yöresine Adaptasyonu. III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 10-12 Haziran, 120-125, Kahramanmaraş.
  • Hall H K 1990. Blackberry Breeding. Plant Breeding Rev., 8: 249-312.
  • Halvorsen B L K, Holte M C W, Myhrstad I, Barikmo E, Hvatttum S F, Remberg A B, Wold Haffner H, Baugerod L F, Andersen J, Moskaug D R, Blomhoff J R 2001. A Systematic Screening of Total Antioxidants in Dietary Plants. American Society for Nutritional Sciences, 461-471.
  • İpek M, Arıkan Ş, Eşitken A, Pırlak L 2018. Bitki Gelişimini Artırıcı Rizobakterilerin “Heritage” Ahududu (Rubus idaeus L.) Çeşidinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 28(1): 42-48.
  • Kähkönen M P, A I Hopia, H J Vuorela, J P Rauha, K Pihlaja, T S Kujala, M Heinonen 1999. Antioxidant Aktivity of Plant Extracts Containing Phenolic Compounds. J. Agri. Food Chem., (47): 3954-3962.
  • Karaçalı İ 1990. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. E.Ü. Basımevi, 413 s., Bornova-İzmir.
  • Kılıç O, Çopur U Ö, Görtay Ş 1991. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Uygulama Kılavuzu. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları.
  • Koç A, Balcı G, Ertürk Y, Keles H, Bakoğlu N 2015. Effects of Microorganism Application on Fruit Quality of San Andreas Strawberry Cultivars Under Different Salinity Conditions. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 8 (2): 47-51.
  • Moretti C L, Sargent S A, Huber D J, Calbo A G, Puschmann R 1998. Chemical Composition and Physical Properties of Pericarp, Locule and Placental Tissues of Tomatoes with Internal Bruising. Journal of the American Society for Horticultural Science, 123: 656–660
  • Onur C 2006., Ahududu Yetiştiriciliği. Damla Ofset, Antalya, 100s.
  • Pehluvan M, Güleryüz M 2004. Ahududu ve Böğürtlenlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi. Bahçe, 33(1-2): 51-57.
  • Porter J R, Moot D J 1998. Research Beyond The Means Climatic Variability and Plant Growth. COST Symposium on Applied Agrometeorology and Agroclimatology. In press.
  • Skrovankova S, Sumczynski D, Mlcek J, Jurikova T, Sochor J 2015. Bioactive compounds and antioxidant activity in different types of berries. International journal of molecular sciences, 16(10), 24673-24706.
  • TÜİK 2018a. Meyveler, içecek ve Baharat Bitkileri. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001. (Erişim Tarihi: 23.10.2018).
  • TÜİK 2018b. Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr. (Erişim Tarihi: 24.12.2018).
  • Türemiş N F, Burğut A, Iğdırlı D, Doğan Y, Çalışkan M 2006. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Adana Koşullarına Adaptasyonu. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14-16 Eylül, 212-218, Tokat.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Gülden Balcı 0000-0001-7108-4887

Hakan Keles 0000-0002-8225-931X

Proje Numarası Proje Kodu: 6602b-ZF/16-18
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 26 Şubat 2019
Kabul Tarihi 16 Mayıs 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Balcı, G., & Keles, H. (2019). Bazı Ahududu Çeşitlerinin Yozgat Ekolojisinde Adaptasyon Yeteneklerinin Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 22(6), 823-829. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.532643

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149