Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Muş İlindeki Besi İşletmelerinde Memnuniyet ve Etkileyen Faktörler

Yıl 2021, , 231 - 241, 28.02.2021
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.716591

Öz

Bu araştırmada, besi işletmecilerinin memnuniyet düzeyleri ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla Muş İli ve 5 ilçesinde 368 işletme sahibiyle yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programında analiz edilerek, çapraz tablolar oluşturulmuştur. İl genelinde işletmecilerin %65’inin besicilikten memnun iken, %35’inin besicilikten memnun olmadıkları belirlenmiştir. İlçeler arasında en yüksek memnuniyet oranları Korkut (%74.5) ve Varto (%78.3) ilçelerinde iken en yüksek memnuniyetsizlik oranları ise (%56.3) Hasköy ilçesinde bulunan işletmelerde belirlenmiştir. Besicilikten memnun olanların %33.1’i 41-50 yaş grubunda, %29.2’si 51+ yaş gurubunda ve %15.7’si 30≤ yaş grubunda olan genç ve hayvancılığa yeni başlayan işletmecilerde bulunmuştur. Birey sayısı 4≤ olan işletmecilerin en yüksek memnuniyet oranına sahip oldukları ve birey sayısı arttıkça memnuniyet oranının azalması anlamlı bulunmuştur. Hayvan sayısı 5≤ olan işletmelerde besicilikten memnuniyet oranı %63.5 iken, hayvan sayısı arttıkça (21-40 baş) memnuniyet oranı %72.9’a yükselmiştir. Irklar içerisinde işletmecilerin en yüksek (%67) memnuniyet oranı melez ırkında bulunurken, bunu kültür ırkı izlemiştir. Besiciliğin yanında başka bir iş yapan işletmecilerin, %70.7 oranıyla sadece besicilik yapanlara göre daha memnun oldukları belirlenmiştir. Besi sonunda hayvanlarını eder fiyata satan işletmecilerin %74.7’sinin besicilikten memnun oldukları belirlenmiştir. Besi sonunda hayvanlarını eder fiyata satsalar bile işletmecilerin %25.3’ünün besicilikten memnun olmadıkları tespit edilmiştir. Besicilikten memnun olan işletmecilerin tamamına yakını (%97.4) ve memnun olmayan işletmecilerin %68.3’ünün besiciliği sürdürmek istedikleri belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Bakır G, Kibar M 2019a. Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Memnuniyet ve Sürdürülebilirliğine Etkili Olan Faktörler: Muş İli Örneği. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 6(2): 123-135.
  • Bakır G, Kibar M 2019b. Siirt İli Besi Sığırcılığı İşletmelerinde Memnuniyet ve Sürdürülebilirliğin Belirlenmesi. International Erciyes Agriculture, Animal & Food Sciences Conference, 24-27 April 2019, Kayseri.
  • Cochran WG 1977. Sampling Techniques (3rd Edition). John Wiley&Sons New York.https://www.academia.edu/29684662/Cochran_1977_Sampling_Techniques_Third_Edition. pdf.
  • Düzgüneş O, Kesici T, Gürbüz F 1983. İstatistik Metodları I. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 861, Ders Kitabı: 229, Ankara.
  • Han Y 2008. Diyarbakır İli Ergani İlçesinde Besi Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Genel Değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 89 sy.
  • Han Y, Bakır G 2009. Özel Besi Sığırcılığı İşletmelerinde Irk Tercihleri ve Besi Uygulamaları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40(2): 35-41.
  • İnci H, Karakaya E, Şengül T, Söğüt B 2014. Bingöl İlinde Kanatlı Eti Tüketiminin Yapısı. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1 (1): 17-24.
  • Karakaya E, İnci H 2014. Bingöl İli Merkez İlçesi Hane Halkının Kanatlı Eti Tüketim Tercihleri. U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 28 (1): 53-64.
  • Kwadzo GTM, Dadzie F, Osei-Asare YB, Kuwornu JK 2013. Consumer Preference for Broiler Meat in Ghana: A Conjoint Analysis Approach. International Journal of Marketing Studies 5(2): 66-73.
  • Mohannaj R, Mahivannan L 2012. Study on Satisfaction Level and Problems Faced by Poultry Farm Owners’ With Special Reference to Namakkal District, Tamilnadu. IJMIE, 2 (3): 1-34.
  • Muldano M, Thieme O 2009. Consumer Preferences for Poultry Products in Indonesia. GCP/RAS/228/GER. Working Paper No. 12.
  • Özen N, Oluğ HH 1997. Burdur Süt Sığırcılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9(1): 309-321.
  • Soyak A, Soysal Mİ, Gürcan EK 2007. Tekirdağ İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Bu İşletmelerdeki Siyah Alaca Süt Sığırlarının Çeşitli Morfolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 4(3): 297-305.
  • Tugay A, Bakır G 2009. Giresun Yöresindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40(1): 37-47.
  • Tutkun M 1998. Diyarbakır İli Merkez İlçeye Bağlı Köylerde Süt Sığırcılığının Yapısı. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Tutkun M, Denli M, Sessiz A 2017. Diyarbakır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Durum Analizi. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi 5(5): 476-483.
  • Tümer E, Ağır HB, Gürler D 2018. Broiler Üretiminde Üretici Memnuniyetini Etkileyen Faktörler. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5(4): 545–550.
  • Ünalan A, Ceyhan A, Şekeroğlu A, Akyol E 2015. Niğde İli Sığır, Koyun ve Keçi Yetiştiricilerinin Memnuniyet Düzeylerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. 9. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi 3-5 Eylül 2015, Konya.
  • Yamane T 2006. Temel Örnekleme Yöntemleri. Literatür Yayıncılık, İstanbul, 528 sy.

Satisfaction and Affecting Factors in Fattening Farms in Muş Province

Yıl 2021, , 231 - 241, 28.02.2021
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.716591

Öz

In this research, a face-to-face survey was conducted with 368 farm owners in Muş province and 5 districts in order to determine fattening farmers’ satisfaction level and affecting factors. Data were analyzed with SPSS and cross tables were created. Overall, 65% of farmer in the province were satisfied with fattening farming, while 35% were not Among the districts, the highest satisfaction rates were determined in Korkut (74.5%) and Varto (78.3%) and the highest dissatisfaction rate (56.3%) was determined in the farmer located in Hasköy district. While 33.1% of those satisfied with fattening farming were in the 41-50 age range, this ratio fell to 29.2% in farmers with 51+ age. This ratio was found to be 15.7% in farmers who were 30≤ young and just started animal farming. It was found that the number of individuals with 4≤ had the highest satisfaction rate. The decrease in satisfaction rate was significant as the number of individuals increased. The satisfaction ratio was 63.5% in farms having 5≤ animals. Satisfaction ratio increased up to 72.9% as the number of animals increased (21-40 head). Considering the breeds, satisfaction rate was highest (67%) for the farmers having crossbred animals followed by pure culture bred ones. Farmers who are performing other business besides fattening were more satisfied (70.7%) than those who are doing just fattening. At the end of fattening, 74.7% of the farmers who sold their animals at an appropriate price were found to be satisfied with fattening. Overall, 25.3% of the farmers were dissatisfied with beef cattle even they sold their animals at an appropriate price at the end of fattening. It was determined that nearly all (97.4%) of the farmers who were satisfied with the beef cattle and 68.3% of the dissatisfied ones wanted to maintain the beef fattening farming.

Kaynakça

  • Bakır G, Kibar M 2019a. Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Memnuniyet ve Sürdürülebilirliğine Etkili Olan Faktörler: Muş İli Örneği. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 6(2): 123-135.
  • Bakır G, Kibar M 2019b. Siirt İli Besi Sığırcılığı İşletmelerinde Memnuniyet ve Sürdürülebilirliğin Belirlenmesi. International Erciyes Agriculture, Animal & Food Sciences Conference, 24-27 April 2019, Kayseri.
  • Cochran WG 1977. Sampling Techniques (3rd Edition). John Wiley&Sons New York.https://www.academia.edu/29684662/Cochran_1977_Sampling_Techniques_Third_Edition. pdf.
  • Düzgüneş O, Kesici T, Gürbüz F 1983. İstatistik Metodları I. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 861, Ders Kitabı: 229, Ankara.
  • Han Y 2008. Diyarbakır İli Ergani İlçesinde Besi Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Genel Değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 89 sy.
  • Han Y, Bakır G 2009. Özel Besi Sığırcılığı İşletmelerinde Irk Tercihleri ve Besi Uygulamaları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40(2): 35-41.
  • İnci H, Karakaya E, Şengül T, Söğüt B 2014. Bingöl İlinde Kanatlı Eti Tüketiminin Yapısı. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1 (1): 17-24.
  • Karakaya E, İnci H 2014. Bingöl İli Merkez İlçesi Hane Halkının Kanatlı Eti Tüketim Tercihleri. U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 28 (1): 53-64.
  • Kwadzo GTM, Dadzie F, Osei-Asare YB, Kuwornu JK 2013. Consumer Preference for Broiler Meat in Ghana: A Conjoint Analysis Approach. International Journal of Marketing Studies 5(2): 66-73.
  • Mohannaj R, Mahivannan L 2012. Study on Satisfaction Level and Problems Faced by Poultry Farm Owners’ With Special Reference to Namakkal District, Tamilnadu. IJMIE, 2 (3): 1-34.
  • Muldano M, Thieme O 2009. Consumer Preferences for Poultry Products in Indonesia. GCP/RAS/228/GER. Working Paper No. 12.
  • Özen N, Oluğ HH 1997. Burdur Süt Sığırcılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9(1): 309-321.
  • Soyak A, Soysal Mİ, Gürcan EK 2007. Tekirdağ İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Bu İşletmelerdeki Siyah Alaca Süt Sığırlarının Çeşitli Morfolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 4(3): 297-305.
  • Tugay A, Bakır G 2009. Giresun Yöresindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40(1): 37-47.
  • Tutkun M 1998. Diyarbakır İli Merkez İlçeye Bağlı Köylerde Süt Sığırcılığının Yapısı. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Tutkun M, Denli M, Sessiz A 2017. Diyarbakır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Durum Analizi. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi 5(5): 476-483.
  • Tümer E, Ağır HB, Gürler D 2018. Broiler Üretiminde Üretici Memnuniyetini Etkileyen Faktörler. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5(4): 545–550.
  • Ünalan A, Ceyhan A, Şekeroğlu A, Akyol E 2015. Niğde İli Sığır, Koyun ve Keçi Yetiştiricilerinin Memnuniyet Düzeylerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. 9. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi 3-5 Eylül 2015, Konya.
  • Yamane T 2006. Temel Örnekleme Yöntemleri. Literatür Yayıncılık, İstanbul, 528 sy.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Galip Bakır 0000-0002-0816-227X

Mustafa Kibar 0000-0002-1895-019X

Yayımlanma Tarihi 28 Şubat 2021
Gönderilme Tarihi 8 Nisan 2020
Kabul Tarihi 30 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Bakır, G., & Kibar, M. (2021). Muş İlindeki Besi İşletmelerinde Memnuniyet ve Etkileyen Faktörler. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 24(1), 231-241. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.716591

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149