Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sumbas İlçesi Koşullarında Yetiştirilen Yerel Cin Mısır (Zea mays everta) Popülâsyonlarının Kalite Kriterlerinin Belirlenmesi

Yıl 2021, , 122 - 129, 28.02.2021
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.734355

Öz

Bu araştırma yerel cin mısır popülasyonlarının Osmaniye ili Sumbas ilçesi koşullarında verim performanslarının araştırılarak bu ekolojiye uygun yüksek verimli ve kaliteli cin mısır çeşitlerini belirlemek amacıyla 2014 yılında yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada 2 adet yerel cin mısır çeşidi ve 15 adet yerel cin mısır popülasyonu kullanılmıştır. Araştırmada incelenen popcorn genotiplerinin kalite özelliklerinin en düşük ve en yüksek değerler sırasıyla bin tane ağırlığının 128.79 - 181.06 g, patlamayan tane oranının % 0.02 - 0.08, patlama oranının % 0.93 - 0.98, 50 g tanenin patlama hacminin 15.55 - 21.78 cm3 g-¹, protein oranının % 8.44 - 16.65, yağ oranının % 3.003 - 6.65), kuru madde oranının % 86.65 - 88.003, nişasta oranının % 76.76 - 80.17 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak en yüksek protein ve yağ değeri Sakarya Han köyünden toplanan popülasyondan elde edildiği ve patlama oranının da iyi olduğu kaydedilmiştir. Yerel cin mısırı popülasyonlarından Bafra Koşuköy, Çanakkale Patlak, Balıkesir Beyaz Cin ve Çanakkale Beyaz Cin mısır populasyonları 1000 tane ağırlığı; Samsun Beyaz Cin ve Kdirli Cin mısır populasyonları patlama oranları; Çanakkale Sarı Cin, Samsun Merkez ve Bafra Koşuköy mısır populasyonları patlama hacmi; Sakarya Hanköyü protein, yağ ve nişasta oranları bakımından ve Edirne Beyaz Cin, Kadirli Cin ve Çanakkale Patlak mısır populasyonları kuru madde oranı yönünden ticari çeşit olan Nermin Cin ve Ant Cin 98’den daha yüksek değerlere sahip olduğu belirlenmiştir.

Destekleyen Kurum

-

Proje Numarası

-

Teşekkür

-

Kaynakça

  • Aliu S, Rusinovci I, Fetahu S, Simeonovska E 2012. Genetic Diversity and Correlation Estimates for Grain Yield and Quality Traits in Kosovo Local Maize (Zea mays L.) Populations. Acta Agricultural Slovenica, 99 (2): 121-128.
  • Anonim 2017a.Osmaniye İli Genel İklim verileri. https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=OSMANIYE.
  • Anonim 2017 b. Kadirli Ticaret Borsası laboratuvarı.
  • Banerjee M, Singh SN 2004. Effect of Nitrogen and Plant Population on Yield Components and Yield of Popcorn Varieties of Maize. Annals of Agricultural Research, 24 (4) : 968-970.
  • Can M, Akman Z 2014. Uşak Ekolojik Şartlarında Farklı Azot Dozlarının Şeker Mısırın (Zea mays Saccharata Sturt.) Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9 (2): 93-101.
  • Carpentieri-Pipolo V, Rinaldi DA, Lima VEND 2005. Adaptability and Stability of Popcorn Populations. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 40 (1) : 87-90.
  • Dwivedi SL, Ceccarelli S, Blair MW, Upadhyaya HD, Are AK, Ortiz R 2016. Landrace Germplasm for Improving Yield and Abiotic Stress Adaptation. Trends in Plant Science, 21 (1) : 31-42.
  • Echarte L, Andrade FH, Vega CRC, Tollenaar M 2004. Kernel Number Determination in Argentinean Maize Hybrids Released Between 1965 and 1993. Crop Science, 44(5): 1654-1661.
  • FAOSTAT 2020. Food and Agriculture Organization of The United Nations. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC adresinden ulaşılmıştır.
  • Galvao EF, Plenio MB, Virmani S 2000. Tripartite Entanglement and Quantum Relative Entropy. Journal of Physics A: Mathematical and General, 33(48): 8809-8816.
  • Gomes E, Gama EE 1990. Popcorn. Informe Agropecuario (BeloHorizonte) 14 (165) : 12-16.
  • Gökmen S, Sencar Ö, Sakin MA 2001. Response of Popcorn (Zea mays everta ) to Nitrogen Rates and Plant Densities. Türk J. Agric. For., 25:15-23.
  • Gözübenli H, Şener O, Konuşkan Ö 2000. Farklı Tane İrilikleri ve Nem İçeriklerinin Cin Mısırının Patlama Özelliklerine Etkileri. MKÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 5(1-2): 149-158.
  • Güven B 2006. Mikrodalga Fırın Gücü ve Ürün Miktarının Cin Mısırında (Zea mays everta Sturt.) Patlama Karakterlerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı,Yüksek Lisans Tezi, 53 sy.
  • İdikut L, Yürürdurmaz C, Zulkadir G, Çölkesen M 2015. Yerel Cin Mısırı Genotiplerinin Kahramanmaraş Koşullarında Tarımsal Özelliklerinin Araştırılması. KSÜ Doğa Bil. Dergisi,18 (3): 1-8.
  • Jele P, Derera J, Siwela M 2014. Assessment of Popping Ability of New Tropical Popcorn Hybrids. Australian Journal of Crop Science, 8(6): 831-839.
  • Katta SK, Bullerman LB 1995. Effects of High Temperature and Relative Humidity on Mold Content and Quality of Stored Popcorn. Journal of Food Protection, 58 (9) : 1018-1022.
  • Lana MA, Eulenstein F, Schlindwein SL, Graef F, Sieber S, Von Hertwig Bittencourt H 2017. Yield Stability and Lower Susceptibility to Abiotic Stresses of Improved Open-Pollinated and Hybrid Maize Cultivars. Agronomy for Sustainable Development, 37(4): 30-41.
  • Marques OJ, Filho PSV, Scapim CA, Bonato CM, Okumura RS, LucianoIvano da Silva L, Soares de Souza R 2015. Sowing Time of Popcorn During the Summer Harvest Under Supplemental Irrigation in Ferralic Nitisol and Subtropical Climate. Australian Journal of Crop Science, 9(5): 413-423.
  • Nascimento WM, Boiteux LS 1994. Effect of Moisture Content of Kernels on the Popping Expansion of Popcorn. Horticultura Brasileira 12 (2) : 179-180.
  • Özkaynak E, Samancı B 2003. Cin Mısır (Zea mays everta Sturt.) Hatlarının ve Yoklama Melezlerinin Verim ve Verimle İlgili Özellikler Bakımından Karşılaştırılması. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16 (1): 35-42.
  • Öztürk A, Erdal Ş, Pamukcu M, Boyacı HF 2016. Cin Mısır Hatlarının Bazı Kalite Özellikleri ve Özellikler Arası Ilişkilerin Belirlenmesi. Derim, 33(1):119-130
  • Prodhan HS, Rai R 2000. Character Association in Popcorn. Indian Agriculturist 44 (1-2) : 101-103.
  • Ratkovic S, Dumanovic J 1991. Distribution of Oil Content in the Maize Ear. Savremena Poljoprivreda, 39 (3) : 19-25.
  • Reddy VS, Chandramohan Y, Rao NV, Krishna L 2003. Character Association and Path Analysis in Popcorn (Zea mays var. everta). Crop Research (Hisar) 25 (2) : 297-300.
  • SAS 1997. SAS Conference Proceedings: Western Users of SAS Software.
  • Singh V, Barreiro NL, Mckinstry J, Burak P, Eckhoff SR 1997. Effect of Kernel Size, Location, and Type of Damage on Popping Characteristics of Popcorn. Cereal – Chemistry,74(5) : 672-675.
  • Sweley JC, Rose DJ, Jackson DS 2012. Hybrid and Environment Effects on Popcorn Kernel Physiochemical Properties and Their Relationship to Microwave Popping Performance. Journal of Cereal Science, 55(2) : 188- 194.
  • Tekçe E, Gül M 2014. The Importance of NDF and ADF in Ruminant Nutrition. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 9(1) : 63-73.
  • Tian Y, Buriak P, Eckhoff SR 2001. Effect of Hybrid and Physical Properties of Individual Popcorn Kernels on Expansion Volume. Cereal Chemistry 78 (5) : 578-582.
  • TÜİK 2020. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001adresinden erişildi.
  • Ziegler K, Ashman B 1994. Popcorn. (In A. Hallauer, & A. Hallauer (Ed.),Specialty Corns Boca Raton: CRC Press), 189-223.

Determination of Quality Criteria of Local Popcorn (Zea mays everta) Populations Grown in Sumbas District Conditions

Yıl 2021, , 122 - 129, 28.02.2021
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.734355

Öz

This research was conducted in 2014 in order to determine the high-yielding and quality popcorn varieties by investigating the yield performances of landraces popcorn populations in Sumbas district conditions of Osmaniye province. This study was designed as a randomized block with four replications. Plant materials used in the trials were 2 local popcorn varieties and 15 local popcorn populations. The lowest and highest values of the quality characteristics of popcorn genotypes examined in the study were 128.79-181.06 g, 0.02-0.08%, 0.93-0.98 %, 15.55-21.78 cm3 g-¹, 8.44-16.65%, 3.003-6.65%, 86.65-88.003%, and 76.76-80.17% for one thousand grain weight, unpopped kernel rate, popping rate, the popping volume of 50 g grains, protein ratio, oil ratio, dry matter ratio, and starch ratio, respectively. As a result, it was recorded that the highest protein and oil ratiowas obtained from the population collected from Sakarya Hankoyu. It was determined that landraces popcorn populations sustained higher values than the commercial variety Nermin pop and Ant pop 98, Bafra Koşuköy, Çanakkale Patlak, Balıkesir White Gin and Çanakkale White Cin maize populations in terms of 1000 grain weight; Samsun White Cin and Kadirli Cin corn populations in terms of popping rates; Çanakkale Sarı Cin, Samsun Merkez and Bafra Koşuköy corn populations in terms of popping volume; Sakarya Hanköyü in terms of protein, oil and starch ratios and Edirne White Cin, Kadirli Cin and Çanakkale Popcorn populations in terms of dry matter ratio.

Proje Numarası

-

Kaynakça

  • Aliu S, Rusinovci I, Fetahu S, Simeonovska E 2012. Genetic Diversity and Correlation Estimates for Grain Yield and Quality Traits in Kosovo Local Maize (Zea mays L.) Populations. Acta Agricultural Slovenica, 99 (2): 121-128.
  • Anonim 2017a.Osmaniye İli Genel İklim verileri. https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=OSMANIYE.
  • Anonim 2017 b. Kadirli Ticaret Borsası laboratuvarı.
  • Banerjee M, Singh SN 2004. Effect of Nitrogen and Plant Population on Yield Components and Yield of Popcorn Varieties of Maize. Annals of Agricultural Research, 24 (4) : 968-970.
  • Can M, Akman Z 2014. Uşak Ekolojik Şartlarında Farklı Azot Dozlarının Şeker Mısırın (Zea mays Saccharata Sturt.) Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9 (2): 93-101.
  • Carpentieri-Pipolo V, Rinaldi DA, Lima VEND 2005. Adaptability and Stability of Popcorn Populations. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 40 (1) : 87-90.
  • Dwivedi SL, Ceccarelli S, Blair MW, Upadhyaya HD, Are AK, Ortiz R 2016. Landrace Germplasm for Improving Yield and Abiotic Stress Adaptation. Trends in Plant Science, 21 (1) : 31-42.
  • Echarte L, Andrade FH, Vega CRC, Tollenaar M 2004. Kernel Number Determination in Argentinean Maize Hybrids Released Between 1965 and 1993. Crop Science, 44(5): 1654-1661.
  • FAOSTAT 2020. Food and Agriculture Organization of The United Nations. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC adresinden ulaşılmıştır.
  • Galvao EF, Plenio MB, Virmani S 2000. Tripartite Entanglement and Quantum Relative Entropy. Journal of Physics A: Mathematical and General, 33(48): 8809-8816.
  • Gomes E, Gama EE 1990. Popcorn. Informe Agropecuario (BeloHorizonte) 14 (165) : 12-16.
  • Gökmen S, Sencar Ö, Sakin MA 2001. Response of Popcorn (Zea mays everta ) to Nitrogen Rates and Plant Densities. Türk J. Agric. For., 25:15-23.
  • Gözübenli H, Şener O, Konuşkan Ö 2000. Farklı Tane İrilikleri ve Nem İçeriklerinin Cin Mısırının Patlama Özelliklerine Etkileri. MKÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 5(1-2): 149-158.
  • Güven B 2006. Mikrodalga Fırın Gücü ve Ürün Miktarının Cin Mısırında (Zea mays everta Sturt.) Patlama Karakterlerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı,Yüksek Lisans Tezi, 53 sy.
  • İdikut L, Yürürdurmaz C, Zulkadir G, Çölkesen M 2015. Yerel Cin Mısırı Genotiplerinin Kahramanmaraş Koşullarında Tarımsal Özelliklerinin Araştırılması. KSÜ Doğa Bil. Dergisi,18 (3): 1-8.
  • Jele P, Derera J, Siwela M 2014. Assessment of Popping Ability of New Tropical Popcorn Hybrids. Australian Journal of Crop Science, 8(6): 831-839.
  • Katta SK, Bullerman LB 1995. Effects of High Temperature and Relative Humidity on Mold Content and Quality of Stored Popcorn. Journal of Food Protection, 58 (9) : 1018-1022.
  • Lana MA, Eulenstein F, Schlindwein SL, Graef F, Sieber S, Von Hertwig Bittencourt H 2017. Yield Stability and Lower Susceptibility to Abiotic Stresses of Improved Open-Pollinated and Hybrid Maize Cultivars. Agronomy for Sustainable Development, 37(4): 30-41.
  • Marques OJ, Filho PSV, Scapim CA, Bonato CM, Okumura RS, LucianoIvano da Silva L, Soares de Souza R 2015. Sowing Time of Popcorn During the Summer Harvest Under Supplemental Irrigation in Ferralic Nitisol and Subtropical Climate. Australian Journal of Crop Science, 9(5): 413-423.
  • Nascimento WM, Boiteux LS 1994. Effect of Moisture Content of Kernels on the Popping Expansion of Popcorn. Horticultura Brasileira 12 (2) : 179-180.
  • Özkaynak E, Samancı B 2003. Cin Mısır (Zea mays everta Sturt.) Hatlarının ve Yoklama Melezlerinin Verim ve Verimle İlgili Özellikler Bakımından Karşılaştırılması. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16 (1): 35-42.
  • Öztürk A, Erdal Ş, Pamukcu M, Boyacı HF 2016. Cin Mısır Hatlarının Bazı Kalite Özellikleri ve Özellikler Arası Ilişkilerin Belirlenmesi. Derim, 33(1):119-130
  • Prodhan HS, Rai R 2000. Character Association in Popcorn. Indian Agriculturist 44 (1-2) : 101-103.
  • Ratkovic S, Dumanovic J 1991. Distribution of Oil Content in the Maize Ear. Savremena Poljoprivreda, 39 (3) : 19-25.
  • Reddy VS, Chandramohan Y, Rao NV, Krishna L 2003. Character Association and Path Analysis in Popcorn (Zea mays var. everta). Crop Research (Hisar) 25 (2) : 297-300.
  • SAS 1997. SAS Conference Proceedings: Western Users of SAS Software.
  • Singh V, Barreiro NL, Mckinstry J, Burak P, Eckhoff SR 1997. Effect of Kernel Size, Location, and Type of Damage on Popping Characteristics of Popcorn. Cereal – Chemistry,74(5) : 672-675.
  • Sweley JC, Rose DJ, Jackson DS 2012. Hybrid and Environment Effects on Popcorn Kernel Physiochemical Properties and Their Relationship to Microwave Popping Performance. Journal of Cereal Science, 55(2) : 188- 194.
  • Tekçe E, Gül M 2014. The Importance of NDF and ADF in Ruminant Nutrition. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 9(1) : 63-73.
  • Tian Y, Buriak P, Eckhoff SR 2001. Effect of Hybrid and Physical Properties of Individual Popcorn Kernels on Expansion Volume. Cereal Chemistry 78 (5) : 578-582.
  • TÜİK 2020. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001adresinden erişildi.
  • Ziegler K, Ashman B 1994. Popcorn. (In A. Hallauer, & A. Hallauer (Ed.),Specialty Corns Boca Raton: CRC Press), 189-223.
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Leyla İdikut 0000-0002-0685-7158

Mustafa Önem 0000-0003-2971-2055

Gülay Zulkadir 0000-0003-3488-4011

Proje Numarası -
Yayımlanma Tarihi 28 Şubat 2021
Gönderilme Tarihi 8 Mayıs 2020
Kabul Tarihi 4 Temmuz 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA İdikut, L., Önem, M., & Zulkadir, G. (2021). Sumbas İlçesi Koşullarında Yetiştirilen Yerel Cin Mısır (Zea mays everta) Popülâsyonlarının Kalite Kriterlerinin Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 24(1), 122-129. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.734355

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149