In this study, some post-harvest biotechnical properties of the seeds belonging to Türksoy, Yeşilsoy and Adasoy soybean varieties were determined. Geometric, volumetric and color properties of soybean varieties, mechanical resistance properties and friction properties at different compression speeds and axes were investigated. Compression tests of seeds belonging to soybean varieties were examined for rupture force, deformation, rupture energy, hardness and rupture force for 30, 60 and 90 mm min-1 loading speeds and length, width and thickness loading axes. According to the loading speeds, 90 mm min-1 loading speed gave lower breaking force, breaking energy and hardness values than the other loading speeds. It is necessary to consider some biotechnical characteristics of soybean varieties in terms of post-harvest, soybean processing and final product quality, consumer demands and economic values.
Glycine max Geometric properties Bulk density Rupture power Colour characteristics
Bu çalışmada, Türksoy, Yeşilsoy ve Adasoy soya fasulyesi çeşitlerine ait tohumların hasat sonrası bazı biyoteknik özellikleri belirlenmiştir. Soya çeşitlerinin geometrik, hacimsel ve renk özellikleri ile farklı hızlar ve eksenlerdeki mekanik direnç ve sürtünme özellikleri incelenmiştir. Soya çeşitlerine ait tohumların sıkıştırma testleri kuvvet, deformasyon, kırılma enerjisi, sertlik ve kırılma gücü; 30, 60 ve 90 mm min-1 yükleme hızları ile uzunluk, genişlik ve kalınlık yükleme eksenleri için incelenmiştir. Yükleme hızlarına göre, 90 mm min-1 yükleme hızı, diğer yükleme hızlarına göre daha düşük kırılma kuvveti, kırılma enerjisi ve sertlik değerleri vermiştir. Soyanın işlenmesi, son ürün kalitesi ile tüketici istekleri ve ekonomik değerler açısından soya çeşitlerine ait tohumların hasat sonrası bazı biyoteknik özelliklerinin göz önünde bulundurulması gereklidir.
Glycine max Geometrik özellikler Hacim ağırlığı Kırılma gücü Renk özellikleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2021 |
Gönderilme Tarihi | 30 Kasım 2020 |
Kabul Tarihi | 25 Şubat 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.