The experiment's purpose was to evaluate the effect of adding different levels of essential flaxseed oils (FEO) on the chemical composition and in vitro degradability of alfalfa silage. Treatments were alfalfa silage with no additive (control) or treated with 60 or 120 ml/kg DM of essential flaxseed oils (FEO60, FEO120, respectively). Whole plant alfalfa was ensiled for 60 d in triplicate laboratory-scale tubes. Dry matter (DM) content was more significant for FEO120 than control. Compared with the control, neutral detergent fiber (NDF) concentration was decreased in FEO120. Adding essential oils to the silage significantly decreased silage pH compared with untreated silage (P < .0001). Interestingly increased (DM and OM digestibility) for all the silages containing essential oil compared with untreated silage. The addition of flaxseed essential oil to alfalfa silage increased the rate of disappearance of organic matter (OM) and dry matter (DM) in all treatments compared to the control treatment. The degradability potential of alfalfa silage has increased in treatments containing FEO (120 mg/kg DM). In general, the obtained data show that the FEO had a positive effect on the quality of alfalfa silage and its nutritional characteristics.
Essential oils In vitro degradability Secondary metabolite Silage
Yonca, dünya çapında yaygın olarak yetiştirilen ruminant hayvanların beslenmesinde en önemli yem kaynaklarından biridir. Bununla birlikte, kurutma ve depolama işlemi sırasında mekanik işlemlerden kaynaklanan birçok besin kaybı olmaktadır. Bu nedenle yoncanın silolanması kurutma kayıplarını önlemenin alternatif bir yoludur. Bu çalışmanın amacı, farklı seviyelerde keten tohumu esansiyel yağlarının (KEY) eklenmesinin yonca silajının kimyasal bileşimi ve in vitro sindirilebilirliği üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Muameleler, katkı maddesi içermeyen yonca silajı (kontrol) veya 60 veya 120 ml/kg KM keten tohumu uçucu yağları (sırasıyla KEY60, KEY120) olacak şekilde düzenlenmiştir. Tüm bitki yonca silajları, üç tekerrür olacak şekilde laboratuvar ölçekli tüplerde 60 gün boyunca silolanmıştır. KEY120 için kuru madde (KM) içeriği kontrolden daha büyük olarak bulunmuştur. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, KEY120'de nötr deterjan fiber (NDF) konsantrasyonu azalmıştır. Uçucu yağların eklenmesi ve silajın kombinasyonu, işlem görmemiş silaja kıyasla silaj pH'ını önemli ölçüde azaltmıştır (P<.0001). Kontrol ile karşılaştırıldığında, uçucu yağ içeren tüm silajlarda ilginç bir şekilde artmıştır. Yonca silajına keten tohumu esansiyel yağı ilavesi, kontrol uygulamasına kıyasla tüm uygulamalarda organik madde (OM) ve kuru madde (DM) sindirilebilirlik oranını artırmıştır. Yonca silajının yıkılabilirlik potansiyeli, KEY (120 mg/kg KM) içeren gruplarda artmıştır. Genel olarak elde edilen veriler, KEY'in yonca silajının kalitesine ve besleyici özelliklerine olumlu etkisi olduğunu göstermektedir.
Esansiyel yağlar İn vitro sindirilebilirlik İkincil metabolit Silaj
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 2 Ocak 2022 |
Kabul Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 2 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.