Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Yetiştirme Koşullarının Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Farinograf Özelliklerine Etkisinin Belirlenmesi

Yıl 2020, Sayı: 370, 34 - 44, 31.12.2020
https://doi.org/10.33724/zm.700685

Öz

Bu çalışma, 14 ekmeklik buğday çeşidinin farinograf özelliklerine kuru ve sulu yetiştirme koşullarının etkisini belirlemek amacıyla Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünde 2014-2015 yılı yetiştirme döneminde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Ekmeklik buğday çeşitlerinin farinograf parametreleri (gelişme süresi, su absorbsiyonu, stabilite, 10. ve 12. dakika yumuşama değeri) incelenmiştir. Kuru ve sulu koşullarda yetiştirilen çeşitler arasındaki farklar istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Farinograf gelişme süresi (p<0.001), su absorbsiyonu (p<0.001), stabilite (p<0.001), 10. dakika yumuşama değeri (p<0.001) ve 12. dakika yumuşama değeri (p<0.001) arasındaki farklar önemli bulunmuştur. Sulu koşullarda gelişme süresi, su absorbsiyonu ve stabilite değerlerinin kuru koşullarda elde edilen değerlerden daha yüksek, 10. ve 12. dakika yumuşama değerlerinin ise daha düşük olduğu belirlenmiştir.

Destekleyen Kurum

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Kaynakça

  • Al-Saleh, A., Brennan, C.S., 2012. Bread wheat quality: Some physical, chemical and rheological characteristics of syrian and english bread wheat samples. Foods. 2012 Dec; 1(1): 3-17.
  • Altan, A., 1996. Tahıl işleme teknolojisi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Atölyesi, Adana
  • Anonymous, 2000. Approved methods of the American Sssociation of Cereal Chemistusa.
  • Anonymous, 2014. JMP11, Jsl Syntax Reference. Sas Institute, Isbn:978-1-62959-560-3.
  • Atlı, A., 1999. Buğday ve ürünleri kalitesi. Orta Anadolu’da hububat tarımının sorunları ve çözüm yolları sempozyumu, S. 498-506, 8-11 Haziran 1999, Konya.
  • Aydoğan, S., Göçmen Akçacık, A., Şahin, M., Önmez, H., Demir, B., Yakışır, E., 2013. Ekmeklik buğday çeşitlerinde fizikokimyasal ve reolojik özelliklerin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 22(2): 74-85.
  • Aydoğan, S., Şahin, M., Göçmen Akçacık, A, Demir, B., Hamzaoğlu, S., Taner, S., 2018. Determining the diversity of bread wheat variteties on yield and quality traits at rainfed and irrigated conditions. Selcuk J Agr. Food Sci, 32(2): 170-173.
  • Carson, G.R., Edwards, N.M., 2009. Criteria of Wheat and Flour Quality. Wheat Chemistry and Technology Editors Khalil Khan and Peter R. Shewry s:108. Fourth edition AACC International Inc. St.Paula
  • Ertugay, Z., 1985. Buğday unu sınıflandırılmasında dikkate alınan ölçüler, Standard Ekonomik ve Teknik Dergisi, Özel Sayı 2: 81-85.
  • Karaduman, Y., 2013. Seçilmiş yumuşak ekmeklik buğday hatlarında bisküvilik kalite özelliklerinin araştırılması. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,
  • Keçeli, A., Kaplan Evlice, A., Pehlivan, A., Şanal, T., Karaca, K., Külen, S., Seis Subaşı, A., Salantur, A., 2017. Ekmeklik Buğdayda (Triticum aestivum L.) Zeleny sedimantasyon analizi ve diğer kalite paramatreleri ile ilişkisinin incelenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 20(Özel Sayı): 292-296.
  • Mikos, M., Podolska, G., 2012. Bread–making quality of old common bread (Triticum aestivum ssp. vulgare L) and spelt (Triticum aestivum ssp. spelta L.) Wheat Cultivars. Journal of Food, Agriculture and Environment, Vol.10, Iss. (3 and 4): 221-224.
  • Shahzadi, N., Butt, M.S., Rehman, S.U., Sharif, K., 2005. Rheological and baking performance of composite flours. International Journal of Agriculture and Biology, 7(1): 100-104.
  • Şahin, M., Göçmen Akçacık, A., Aydoğan, S., Hamzaoğlu, S., Demir, B., Yakışır, E., 2017. Kışlık ekmeklik buğday çeşitlerinde Zeleny sedimantasyon ile verim ve bazı kalite özellikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26(1):86-95.
  • Varga, B., Svecnjak, Z., Jurkovic, Z., Kovacevic, J., Jukic, Z., 2003. Wheat grain and flour quality as affected by cropping intensity. Food Technology and Biotechnology, 41(4): 321-329.

Determination of the Effect of Different Growing Conditions on the Farinograph Characteristics of Some Bread Wheat Varieties

Yıl 2020, Sayı: 370, 34 - 44, 31.12.2020
https://doi.org/10.33724/zm.700685

Öz

This study was conducted with 14 bread wheat varieties to determine effect of rainfed and irrigated growing conditions on farinograph traits in Bahri Dağdaş International Agricultural Research Institute in 2014-2015 growing period according to randomized block design with three replications. Farinograph parameters (development time, water absorption, stability, 10th and 12th minute softening value ) of bread wheats varieties were examined. The differences between the varieties cultivated in rainfed and irrigated conditions were evaluated statistically. The differences between farinograph development time (p <0.001), water absorption (p <0.001), stability (p <0.001), 10th minute softening value (p <0.001) and 12th minute softening value (p <0.001) were found significant. It was determined that the development time, water absorption and stability values were higher and the softening values at 10th and 12th minutes were lower in irrigated conditions than rainfed conditions.

Kaynakça

  • Al-Saleh, A., Brennan, C.S., 2012. Bread wheat quality: Some physical, chemical and rheological characteristics of syrian and english bread wheat samples. Foods. 2012 Dec; 1(1): 3-17.
  • Altan, A., 1996. Tahıl işleme teknolojisi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Atölyesi, Adana
  • Anonymous, 2000. Approved methods of the American Sssociation of Cereal Chemistusa.
  • Anonymous, 2014. JMP11, Jsl Syntax Reference. Sas Institute, Isbn:978-1-62959-560-3.
  • Atlı, A., 1999. Buğday ve ürünleri kalitesi. Orta Anadolu’da hububat tarımının sorunları ve çözüm yolları sempozyumu, S. 498-506, 8-11 Haziran 1999, Konya.
  • Aydoğan, S., Göçmen Akçacık, A., Şahin, M., Önmez, H., Demir, B., Yakışır, E., 2013. Ekmeklik buğday çeşitlerinde fizikokimyasal ve reolojik özelliklerin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 22(2): 74-85.
  • Aydoğan, S., Şahin, M., Göçmen Akçacık, A, Demir, B., Hamzaoğlu, S., Taner, S., 2018. Determining the diversity of bread wheat variteties on yield and quality traits at rainfed and irrigated conditions. Selcuk J Agr. Food Sci, 32(2): 170-173.
  • Carson, G.R., Edwards, N.M., 2009. Criteria of Wheat and Flour Quality. Wheat Chemistry and Technology Editors Khalil Khan and Peter R. Shewry s:108. Fourth edition AACC International Inc. St.Paula
  • Ertugay, Z., 1985. Buğday unu sınıflandırılmasında dikkate alınan ölçüler, Standard Ekonomik ve Teknik Dergisi, Özel Sayı 2: 81-85.
  • Karaduman, Y., 2013. Seçilmiş yumuşak ekmeklik buğday hatlarında bisküvilik kalite özelliklerinin araştırılması. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,
  • Keçeli, A., Kaplan Evlice, A., Pehlivan, A., Şanal, T., Karaca, K., Külen, S., Seis Subaşı, A., Salantur, A., 2017. Ekmeklik Buğdayda (Triticum aestivum L.) Zeleny sedimantasyon analizi ve diğer kalite paramatreleri ile ilişkisinin incelenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 20(Özel Sayı): 292-296.
  • Mikos, M., Podolska, G., 2012. Bread–making quality of old common bread (Triticum aestivum ssp. vulgare L) and spelt (Triticum aestivum ssp. spelta L.) Wheat Cultivars. Journal of Food, Agriculture and Environment, Vol.10, Iss. (3 and 4): 221-224.
  • Shahzadi, N., Butt, M.S., Rehman, S.U., Sharif, K., 2005. Rheological and baking performance of composite flours. International Journal of Agriculture and Biology, 7(1): 100-104.
  • Şahin, M., Göçmen Akçacık, A., Aydoğan, S., Hamzaoğlu, S., Demir, B., Yakışır, E., 2017. Kışlık ekmeklik buğday çeşitlerinde Zeleny sedimantasyon ile verim ve bazı kalite özellikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26(1):86-95.
  • Varga, B., Svecnjak, Z., Jurkovic, Z., Kovacevic, J., Jukic, Z., 2003. Wheat grain and flour quality as affected by cropping intensity. Food Technology and Biotechnology, 41(4): 321-329.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Seydi Aydoğan 0000-0003-0472-1211

Süleyman Soylu 0000-0002-0420-5033

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 9 Mart 2020
Kabul Tarihi 10 Mayıs 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Sayı: 370

Kaynak Göster

APA Aydoğan, S., & Soylu, S. (2020). Farklı Yetiştirme Koşullarının Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Farinograf Özelliklerine Etkisinin Belirlenmesi. Ziraat Mühendisliği(370), 34-44. https://doi.org/10.33724/zm.700685