Research Article

Tıbbi Adaçayı (Salvia officinalis )'nın İn vitro Çoğaltımı Üzerine Temel Besin Ortamlarının ve Büyüme Düzenleyici Tiplerinin Etkisi

Volume: 26 Number: 3 June 30, 2023
EN TR

Tıbbi Adaçayı (Salvia officinalis )'nın İn vitro Çoğaltımı Üzerine Temel Besin Ortamlarının ve Büyüme Düzenleyici Tiplerinin Etkisi

Öz

Bu çalışmada, tıbbi ve ticari değeri yüksek olan tıbbi adaçayı (Salvia officinalis L.)'nın in vitro çoğaltımı ve in vitro çoğaltılan bitkilerin dış ortama aktarılma başarısı incelenmiştir. Eksplant kaynağı olarak bitkilerin nodal kısımları kullanılmış ve in vitro sürgün gelişimi üzerine farklı besin ortamlarının (MS ve B5) ve kök gelişimi üzerine çeşitli büyüme düzenleyicilerinin (IAA; Indol asetik asit ve IBA; Indol bütirik asit) farklı dozlarının (0, 0.5, 1.0, 2.0, 4.0 mg L-1) etkisi araştırılmıştır. MS ortamı, in vitro bitki çoğaltımı için önemli olan daha fazla sürgün sayısı ve vitrifikasyon göstermeyen sürgünler elde edilmesinde B5 ortamına göre daha etkili bulunmuştur. In vitro şartlarda en iyi köklenme 1.0 mg L-1 IBA içeren ortamda gözlenmiş, fakat 1.0 mg L-1 IAA içeren ortamından elde edilen in vitro köklü ve köksüz sürgünler diğerlerine göre daha yüksek oranda aklimatize başarısı sergilemiştir. Aklimatize olan bitkilerin hepsi arazi koşullarına başarılı bir şekilde aktarılmış ve canlılıkları devam etmiştir. Sonuç olarak, tıbbi adaçayının tek bir genotipinden hızlı bir şekilde daha sağlıklı bitkilerin çoğaltılmasının belirlenmesi, ticareti ve ıslah çalışmaları için alternatif çoğaltım olanağı sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Abdelwahd, R., Hakam, N., Labhilili, M., & Uduoa, S.M. (2008). Use of an Adsorbent and Antioxidants to Reduce the Effects of Leached Phenolics in In vitro Plantlet Regeneration of Faba Bean. African Journal of Biotechnology, 7, 997-1002.
  2. Aghaye, R.N.M., & Yadollahi, A. (2012). Micropropagation of GF 677 Rootstock. Journal of Agricultural Science, 4, 131-138.
  3. Aghilian, S., Khajeh-Hosseini, M., & Anvarkhah, S. (2014). Evaluation of Seed Dormancy in Forty Medicinal Plant Species. International Journal of Agriculture and Crop Sciences 7(10), 760-768.
  4. Anonim, (2021). Bitkisel Üretim İstatistikleri, Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler. https://biruni. tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Alınma Tarihi: 12.10.2021).
  5. Anonymus, (2021). Herbalpedia. http://www. herbworld.com/learningherbs/sage.pdf (Alınma Tarihi: 15.10.2021).
  6. Arnaldos, T.L., Munoz, R., Ferrer, M.A., & Calderon, A.A. (2001). Changes in Phenol Content During Strawberry (Fragaria x ananasa, cv. Chandler) Callus Culture. Physiologia Plantarum, 113, 315-322.
  7. Atoui, A.K., Mansouri, A., Boskou, G., & Kefalas, P. (2005). Tea and Herbal Infusions: Their Antioxidant Activity and Phenolic Profile. Food Chemistry, 89(1), 27-36.
  8. Avato, P., Fortunato, I.M., Ruta, C., & D’Elia, R. (2005). Glandular Hairs and Essential Oils in Micropropagated Plants of Salvia officinalis L. Plant Science, 169(1), 29-36.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural, Veterinary and Food Sciences

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2023

Submission Date

December 6, 2021

Acceptance Date

September 13, 2022

Published in Issue

Year 2023 Volume: 26 Number: 3

APA
Özyalın, S., & Yaman, C. (2023). Tıbbi Adaçayı (Salvia officinalis )’nın İn vitro Çoğaltımı Üzerine Temel Besin Ortamlarının ve Büyüme Düzenleyici Tiplerinin Etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 26(3), 600-609. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1033321

Cited By


International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year



88x31.png


KSU Journal of Agriculture and Nature

e-ISSN: 2619-9149