Research Article

Ayrık Elemanlar Metodunun Tarım Makineleri Tasarımında Kullanımı Üzerine Bir Araştırma

Volume: 21 Number: 3 June 15, 2018
EN TR

Ayrık Elemanlar Metodunun Tarım Makineleri Tasarımında Kullanımı Üzerine Bir Araştırma

Öz

Tarımsal üretim için kullanılan enerjinin çok büyük bir kısmı toprak işlemede kullanılmaktadır. Bu nedenle tarımda verimliliği artırmak ve enerji kullanımını azaltmak için enerji gereksinimi düşük olan tarım alet ve makinelerinin geliştirilmesi gereklidir. Tarım makinelerinin analiz ve tasarımı için çeşitli metotlar kullanılıyor olsa da (örneğin: deneysel, analitik ve nümerik (sonlu elamanlar) metotlar) bu metotların her birinin çeşitli dezavantajları bulunmaktadır. Bu çalışmada yeni bir yöntem olan ayrık elemanlar metodu tanıtılmış ve bu metodun tarım makineleri tasarımında kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla daha önce Saunders (2002) tarafından kulaklı pulluk kullanılarak yapılmış olan deneysel bir çalışma, ayrık elemanlar metodu kullanılarak çeki kuvvetinde maksimum %20.5 ve ortalama toprak profilinde % 9.3 bağıl hata ile simüle edilmiştir. Çalışmanın sonuçları ayrık elemanlar metodunun tarım makineleri tasarımında verimli bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Academia, 2015. Some useful numbers for rocks and soils. http://www.academia.edu/4056287/ SomeUseful_ Numbers_for_rocks_and_soils (Erişim tarihi: 15.04.2016)
  2. Asaf, Z., Rubinstein, D., Shmulevich, I. 2007. Determination of Discrete Element Model Parameters Required for Soil tillage. Soil and Tillage Research. 92(1-2): 227-242.
  3. Bravo, E.L., Tijskens, E., Suárez, M.H., Cueto, O.G., Ramon, H., 2014. Prediction Model for Non-Inversion Soil Tillage Implemented on Discrete Element Method. Computers and Electronics in Agriculture, 106, 120-127.
  4. Budynas, R.G., Nisbett, K.J., 2012. Shigley's Mechanical Engineering Design, McGraw-Hill Education
  5. Chen, Y., Munkholm, L.J., Nyord, T., 2013. A Discrete Element Model for Soil-Sweep Interaction in Three Different Soils. Soil and Tillage Research, 126: 34-41
  6. Cundall, P.A., Strack, O.D.L., 1971. A Discrete Numerical Model for Granular Assemblies. Geotechnique, 29: 47-65.
  7. EDEM, 2011. EDEM Theory Reference Guide. Edinburgh, UK, DEM Solutions. Fielke, J.M., 1999. Finite Element Modelling of the Interaction of the Cutting Edge of Tillage Implements with Soil. Journal of Agricultural Engineering Research, 74(1): 91-101.
  8. Godwin, R.J., O’Dogherty, M.J., Saunders, C., Balafoutis, A.T., 2007. A Force Prediction Model for Mouldboard Ploughs Incorporating the Effects of Soil Characteristic Properties, Plough Geometric Factors and Ploughing Speed. Biosystems Engineering. 97(1): 117-129.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 15, 2018

Submission Date

April 24, 2017

Acceptance Date

August 25, 2017

Published in Issue

Year 2018 Volume: 21 Number: 3

APA
Üçgül, M., Saunders, C., & Aybek, A. (2018). Ayrık Elemanlar Metodunun Tarım Makineleri Tasarımında Kullanımı Üzerine Bir Araştırma. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 21(3), 304-311. https://doi.org/10.18016/ksudobil.308577

Cited By


International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year



88x31.png


KSU Journal of Agriculture and Nature

e-ISSN: 2619-9149