Research Article

Reyhan Bitkisinin (Ocimum basilicum L.) Adventif Kök Kültürlerinde Rosmarinik Asit Üretim Olanaklarının ve Antioksidan Kapasitenin Araştırılması

Volume: 25 Number: 3 June 30, 2022
EN TR

Reyhan Bitkisinin (Ocimum basilicum L.) Adventif Kök Kültürlerinde Rosmarinik Asit Üretim Olanaklarının ve Antioksidan Kapasitenin Araştırılması

Öz

Bitki doku ve organ kültürleri rosmarinik asit gibi değerli sekonder metabolitlerin üretimi için önemli biyoteknolojik yöntemlerdir. Bu çalışmada, reyhan bitkisinin (Ocimum basilicum L.) adventif kök süspansiyon ve katı kültürlerinde rosmarinik asit üretim olanakları, toplan fenolik ve flavonoid içerikleri ve antioksidan kapasitenin belirlenmesi amaçlanmıştır. Adventif kök katı kültürlerin oluşturulmasında in vitro koşullarda yetiştirilen 30 günlük bitkilerin hipokotil kısımları eksplant kaynağı olarak kullanılmıştır. Eksplantlar 3.3 g L-1 MS (Murashige ve Skoog), 30 g L-1 sukroz ve 2 g L-1 phytagel ve 2 mg L-1 indol-3-bütirik asit içeren besin ortamında karanlık koşullarda kültüre alınmıştır. Bu ortamda gelişen adventif kökler süspansiyon kültürlerinin oluşturulmasında kullanılmıştır. Süspansiyon kültürünün 10, 20 ve 30. günlerinde adventif kökler hasat edilerek analizler yapılmıştır. Adventif köklerin rosmarinik asit içeriği HPLC cihazıyla analiz edilmiştir. Antioksidan kapasiteleri katyon radikali giderme (ABTS), indirgeme gücü (FRAP) ve serbest radikal giderme (DPPH) metotları ile belirlenmiştir. Rosmarinik asit içeriği en yüksek adventif kök süspansiyon kültürünün 30. gününde 32.38 mg g-1 olarak belirlenmiştir. En yüksek toplam fenolik bileşik içeriği süspansiyon kültürünün 20. gününde 32.94 mg GAE g-1 olarak belirlenmiştir. DPPH, ABTS ve FRAP aktivitesi en yüksek süspansiyon kültürünün 30. gününde belirlenmiştir. Sonuç olarak reyhan bitkisinin süspansiyon kültüründen elde edilen adventif köklerin rosmarinik asit üretimi için uygun materyaller olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Supporting Institution

Bu çalışma Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimince desteklenmiştir.

Project Number

Proje Numarası: 2019/38

Thanks

Bu çalışma Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimince (Proje Numarası: 2019/38) desteklenmiştir.

References

  1. Blois MS 1958. Antioxidant Determinations by the Use of a Stable Free Radical. Nature, 26 1199-1200.
  2. Cui HY, Baque MA, Lee EJ, Paek KY 2013. Scale-up of Adventitious Root Cultures of Echinacea angustifolia in a Pilot-Scale Bioreactor for the Production of Biomass and Caffeic acid Derivatives. Plant Biotechnol Rep 7:297–308.
  3. Duncan BD 1955. Multiple Range and Multiple Ftests. Biometrics. P.1-42.
  4. Duran RE, Kilic S, Coskun Y 2019. Melatonin Influence on In Vitro Callus Induction and Phenolic Compound Production in Sweet Basil (Ocimum basilicum L.). In Vitro Cellular & Developmental Biology – Plant 55: 468–475.
  5. Ekmekci H, Aasim M 2014. In vıtro Plant Regeneratıon of Turkısh Sweet Basil (Ocimum basılıcum L.) The Journal of Animal & Plant Sciences, 24(6):1758-1765.
  6. Genç N 2016. Tokat Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Farklı Orijinli Reyhan (Ocimum basilicum L.) Genotiplerinin Fenolik Bileşik Kompozisyonları ve Antioksidan Kapasitelerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Tokat.
  7. Genc N, Elmastaş M, Telci İ, Erenler R 2020. Quantitative Analysis of Phenolic Compounds of Commercial Basil Cultivars (Ocimum basilicum L.) by LC-TOF-MS and Their Antioxidant Effects. International Journal of Chemistry and Technology 4 (2) 179-184.
  8. Günay E, Telci İ 2017. Isparta Ekolojik Koşullarında Bazı Reyhan (Ocimum basilicum L.) Genotiplerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 12 (2):100-109.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Structural Biology

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2022

Submission Date

June 3, 2021

Acceptance Date

July 16, 2021

Published in Issue

Year 2022 Volume: 25 Number: 3

APA
Karataş, İ. (2022). Reyhan Bitkisinin (Ocimum basilicum L.) Adventif Kök Kültürlerinde Rosmarinik Asit Üretim Olanaklarının ve Antioksidan Kapasitenin Araştırılması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 25(3), 459-466. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.947605

Cited By


International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year



88x31.png


KSU Journal of Agriculture and Nature

e-ISSN: 2619-9149